مولوی عبدالغفار شیخ جامی، امام جمعه خیرآباد، در سخنان مراسم نماز جمعه این هفته بعد از تلاوت آیه مبارکه «الَّذِينَ يُنفِقُونَ أَمْوَالَهُم بِاللَّيْلِ وَالنَّهَارِ سِرًّا وَعَلَانِيَةً فَلَهُمْ أَجْرُهُمْ عِندَ رَبِّهِمْ وَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ» فرمود: خداوند انسانها را یکسان خلق نکرده است. بلکه برخی را سرمایه دار و برخی را فقیر خلق نموده […]
مولوی عبدالغفار شیخ جامی، امام جمعه خیرآباد، در سخنان مراسم نماز جمعه این هفته بعد از تلاوت آیه مبارکه «الَّذِينَ يُنفِقُونَ أَمْوَالَهُم بِاللَّيْلِ وَالنَّهَارِ سِرًّا وَعَلَانِيَةً فَلَهُمْ أَجْرُهُمْ عِندَ رَبِّهِمْ وَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ» فرمود: خداوند انسانها را یکسان خلق نکرده است. بلکه برخی را سرمایه دار و برخی را فقیر خلق نموده وهمه را مورد آزمایش قرار داده است. اسلام به پیروان خود درس سخا و بخشش داده و این را آموزش داده است که سخاوتمندی مخصوص سرمایه داران نیست، بلکه هر کس به اندازه توان خود باید سخاوت داشته باشد. حتی ارزش فقیر منفق نزد خدا از سرمایه دار سخی بالاتر است.
در آیه ای که تلاوت شد، خداوند مسلمانان را به انفاق در تمام احوال تشویق می کند و می فرماید: «الَّذِينَ يُنفِقُونَ أَمْوَالَهُم بِاللَّيْلِ وَالنَّهَارِ سِرًّا وَعَلَانِيَةً فَلَهُمْ أَجْرُهُمْ عِندَ رَبِّهِمْ وَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ» کسانی که دارائی خود را در شب و روز (و در همهی اوضاع و احوال) و به گونهی پنهان و آشکار میبخشند، مزدشان نزد پروردگارشان (محفوظ) است و نه ترسی بر آنان است و نه ایشان اندوهگین خواهند شد.در آیه ای دیگر می فرماید: «فلینظر نفس ما قدمت لقد» باید ببیند انسان که برای فردای خود چه اندوخته است. که این شامل همه اعمال نیک از جمله صدقات و خیرات می شود.
رسول الله ـ صلی الله علیه و سلم ـ در حدیث قدسی از قول الله تبارک و تعالی نقل می کنند که فرمود: «يا ابن آدم إنك أن تبذل الفضل خير لك وأن تمسكه شر لك ولا تلام على كفاف وابدأ بمن تعول واليد العليا خير من اليد السفلى».ای فرزند آدم! اگر بخشنده باشی برای تو بهتر است و اگر بخل پیشه کردی برای خودت بد است و اگر به قدر کفاف داشتی و انفاق نکردی بر تو ملامتی نیست و از نزدیکانت شروع کن (اول به آنان برس) و دست بالا از دست پایین بهتر است.
امام جمعه خیرآباد فوائد نفقه را اینگونه برشمرد:1ـ انفاق، مال را تقویت کرده بر آن می افزاید: روزی پیامبر ـ صلی الله علیه و سلم ـ به اصحاب فرمودند: کدام یک از شما مال وارث خود را از مال خود بیشتر دوست می دارد ؟عرض شد: مال خود را بیشتر می خواهیم. رسول الله ـ صلی الله علیه و سلم ـ فرمود: مال شما همان است که جلوتر فرستاده اید و برای آخرتتان اندوخته اید و هر آنچه بماند مال وارثان شماست.
و در حدیث دیگر آمده است که انسان می گوید: مال من، مال من، در حالی که مال او تنها سه چیز است: آنچه خورده و ازبین برده است، آنچه پوشیده و کهنه کرده و آنچه که در راه خدا صدقه کرده و انفاق نموده است که برای آخرتش می ماند و مابقی همه مال ورثه است.
2ـ مغفرت گناهان: سخاوت باعث بخشش گناهان می شود. یحیی علیه السلام فرمود: مثال منفق مانند کسی است که دشمنان او را محاصره کرده اند و او با دادن مال، جان خود را نجات می دهد.اینگونه منفق را خدا به وسیله انفاق از گناهان خلاص می کند. خداوند می فرماید: «إِن تُبْدُوا الصَّدَقَاتِ فَنِعِمَّا هِيَ وَإِن تُخْفُوهَا وَتُؤْتُوهَا الْفُقَرَاءَ فَهُوَ خَيْرٌ لَّكُمْ وَيُكَفِّرُ عَنكُم مِّن سَيِّئَاتِكُمْ» اگر بذل و بخششها را آشکار کنید، چه خوب، و اگر آنها را پنهان دارید و به نیازمندان بپردازید، برای شما بهتر خواهد بود و برخی از گناهان شما را میزداید.
3ـ غضب خدا را خاموش می کند: جامعه منفق از خشم و غضب خدا مصون اند. یکی از علل بروز حوادث غیر مترقبه ندادن زکات مال و انفاق است.
4ـ سبب مداوای امراض و دردها می شود: انسان اگر هنگام دچار شدن به بیماری در راه خدا انفاق کند بی شک خداوند او را شفا می دهد.
5ـ انفاق و بخشندگی از بین نمی رود: امکان دارد که روزی مال انسان از بین برود و فقیر شود؛ ولی آنچه را انفاق کرده است از بین نخواهد رفت. خداوند در حدیث قدسی می فرماید: ای فرزند آدم! انفاق کن که نه گم می شود و نه می سوزد و نه سرقت می شود و نه غرق می شود و همه را به تو باز می گردانیم روزی که نیاز تو به آن خیلی زیاد است.
و بهترین انفاق آن است که انسان در زمان سلامتی و صحت خود انفاق نماید.