▪️ ۱٫ تعلق و رابطه نداشتن با قرآن: فَطَالَ عَلَيْهِمُ الْأَمَدُ فَقَسَتْ قُلُوبُهُمْ/حدید ۱۶ و سپس زمان طولانی بر آنان سپری گشته است، و دلهایشان سخت شده است، ▫️ ۲٫ زیاد شدن گناهان كَلَّا ۖ بَلْ ۜ رَانَ عَلَىٰ قُلُوبِهِم مَّا كَانُوا يَكْسِبُونَ /المطففین١٤ هرگزاهرگز! اصلاً کردار و تلاش (پلشت و زشت) ایشان دلهایشان […]
▪️ ۱٫ تعلق و رابطه نداشتن با قرآن:
فَطَالَ عَلَيْهِمُ الْأَمَدُ فَقَسَتْ قُلُوبُهُمْ/حدید ۱۶
و سپس زمان طولانی بر آنان سپری گشته است، و دلهایشان سخت شده است،
▫️ ۲٫ زیاد شدن گناهان
كَلَّا ۖ بَلْ ۜ رَانَ عَلَىٰ قُلُوبِهِم مَّا كَانُوا يَكْسِبُونَ /المطففین١٤
هرگزاهرگز! اصلاً کردار و تلاش (پلشت و زشت) ایشان دلهایشان را زنگ زده کرده است (و همچون زنگاری بر قلوبشان نشسته است و سوراخهای هدایت را بر روی ایشان بسته است).
▪️ ۳٫ تعلق به دنیا و پیروی نفس
وَلَٰكِنَّهُ أَخْلَدَ إِلَى الْأَرْضِ وَاتَّبَعَ هَوَاهُ/الاعراف ۱۷۶
لیکن او به زمین آویخت (و به پستی گرائید و به سوی آسمان هدایت بالا نرفت) و از هوا و هوس خویش پیروی کرد.
▫️ ۴٫ پول و دنیاپرستی
پیامبر مهربانی فرمودند: تَعِسَ عَبْدُ الدينار، تَعِسَ عَبْدُ الدرهم،
هلاک باد، بنده دینار و هلاک باد بنده درهم
▪️ ۵٫ عقب نشینی کردن از یاری رساندن به اسلام و راضی بودن بدین کار
رَضُوا بِأَن يَكُونُوا مَعَ الْخَوَالِفِ وَطُبِعَ عَلَىٰ قُلُوبِهِمْ فَهُمْ لَا يَفْقَهُونَ /التوبة٨٧
آنان بدین خوشنودند که با زنان خانهنشین (و پیران و بیماران و کودکان) باقی بمانند. دلهایشان (با خوف و نفاق) مهر زده شده است و لذا نمیفهمند (که عزّت دنیا و سعادت آخرت در جهاد و پیروی از پیغمبر است و بس).
▫️ ۶٫ جرأت کردن در نپذیرفتن احادیث پیامبر-صلی الله علیه وعلی آله وسلم-:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَرْفَعُوا أَصْوَاتَكُمْ فَوْقَ صَوْتِ النَّبِيِّ وَلَا تَجْهَرُوا لَهُ بِالْقَوْلِ كَجَهْرِ بَعْضِكُمْ لِبَعْضٍ أَن تَحْبَطَ أَعْمَالُكُمْ وَأَنتُمْ لَا تَشْعُرُونَ /الحجرات ٢
ای کسانی که ایمان آوردهاید! صدای خود را از صدای پیغمبر بلندتر مکنید، و همچنان که با یکدیگر سخن میگوئید، با او به آواز بلند سخن مگوئید، تا نادانسته اعمالتان بیاجر و ضایع نشود.
▪️ ۷٫ غلو کردن در مورد عاقبت گناهان دیگران:
پیامبر-صلی الله علیه وعلی آله وسلم- فرمودند:قال رجل: والله لا يغفر الله لفلان، فقال الله: من ذا الذي يتألى عليَّ أن لا أغفر لفلان؟ إني قد غفرت له، وأحبطت عملك/صحیح مسلم.
شخصی می گوید: به خدا قسم که خداوند فلانی را نمی بخشد، و خداوند می گوید: چه کسی قسم می خورد بر من که فلانی را نمی بخشم؟ من فلانی را بخشیدم و اعمال تو را باطل کردم.
▫️ ۸٫ پیمان شکنی با خدا و دروغ گفتن
فَأَعْقَبَهُمْ نِفَاقًا فِي قُلُوبِهِمْ إِلَىٰ يَوْمِ يَلْقَوْنَهُ بِمَا أَخْلَفُوا اللَّهَ مَا وَعَدُوهُ وَبِمَا كَانُوا يَكْذِبُونَ /التوبة ٧٧
خداوند نفاق را در دلهایشان پدیدار و پایدار ساخت تا آن روزی که خدا را در آن ملاقات میکنند. این به خاطر آن است که پیمان خدا را شکستند و همچنین دروغ گفتند.
▪️ ۹٫ بی پروا بودن نسبت به مجازات ناگهانی خدا
ابن ابی ملیکه می گوید: من سی نفر از اصحاب پیامبر-صلی الله علیه وعلی آله وسلم- را ملاقات کردم که همه آنها از وجود نفاق در خود هراس داشتند./صحیح بخاری
▫️ ۱۰٫ همنشینی با انسان های شیطان صفت
لَّقَدْ أَضَلَّنِي عَنِ الذِّكْرِ بَعْدَ إِذْ جَاءَنِي/الفرقان ۲۹
بعد از آن که قرآن (برای بیداری و آگاهی) به دستم رسیده بود، مرا گمراه (و از حق منحرف و منصرف) کرد. (آری! این چنین) شیطان انسان را (به رسوائی میکشد و) خوارِ خوار میدارد.
✍🏽: د أحمد السيد