پیش بینی رشد اسلام در سراسر جهان شاید خیرکننده ترین یافته ی گزارش اخیر مرکز تحقیقات پیو در خصوص آینده گروه های مذهبی باشد. بنابراین پژوهش در حقیقت طی سال های 2010 تا 2050 رشد جمعیت مسلمانان دوبرابر بیشتر از رشد کل جمعیت جهان خواهد بود و در نیمه دوم این قرن، اسلام با پشت […]
پیش بینی رشد اسلام در سراسر جهان شاید خیرکننده ترین یافته ی گزارش اخیر مرکز تحقیقات پیو در خصوص آینده گروه های مذهبی باشد. بنابراین پژوهش در حقیقت طی سال های 2010 تا 2050 رشد جمعیت مسلمانان دوبرابر بیشتر از رشد کل جمعیت جهان خواهد بود و در نیمه دوم این قرن، اسلام با پشت سر گذاشتن جمعیت مسیحیان جهان، تبدیل به بزرگترین گروه مذهبی جهان خواهد شد.
در حالیکه تخمین زده می شود طی دهه های پیش رو جمعیت جهان 35 درصد رشد کند، این افزایش در میان مسلمانان 73 درصد خواهد بود به طوریکه جمعیت این گروه مذهبی از تعداد 1.6 میلیارد نفر در سال 2010 به 2.8 میلیارد نفر در سال 2050 خواهد رسید. در سال 2010، مسلمانان 23.2 درصد جمعیت جهان را شکل می دادند اما پیش بینی می شود چهار دهه پس از آن سه دهم جمعیت جهان (29.7 درصد) مسلمان باشند.
همچنین تخمین زده می شود که در سال 2050 تعداد مسلمانان با تعداد مسیحیان برابری کرده و با رسیدن به 31.4 درصد جمعیت جهانی، به عنوان بزرگترین گروه مذهبی جهان باقی بماند.
داده های جمعیت شناسی ساده ای می تواند به عنوان دلایل اصلی این رشد سریع اسلام درنظر گرفته شود. برای آغاز باید گفت مسلمانان بیشتر از 7 گروه مذهبی دیگر که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته اند، صاحب فرزند هستند. هر زن مسلمان به طور متوسط 3.1 فرزند دارد که این عدد به طور معناداری بالاتر از دیگر گروه هاست؛ زنان مسیحی 2.7 فرزند دارند و به طور میانگین زنان غیرمسلمان 2.3 فرزند. به علاوه در تمامی مناطق اصلی که جمعیت مسلمانان در آن قابل توجه است، نرخ باروری مسلمانان از نرخ باروری غیرمسلمانان بیشتر است.
رشد جمعیت مسلمانان همچنین به مدد این حقیقت که این گروه مذهبی جوان ترین میانگین سن (23 در سال 2010) را داراست، چشمگیر می باشد. این میانگین سنی 7 سال کوچکتر از متوسط سنی همه گروه های غیر مسلمان (30) است. به زودی جمعیت بیشتری از مسلمانان به سن بچه دار شدن می رسند و این مساله به علاوه نرخ بالای باروری، موجب تسریع در رشد جمعیت مسلمانان خواهد شد.
بیش از یک سوم مسلمانان در آفریقا و خاورمیانه ساکن هستند و این دو مناطقی هستند که بیشترین افزایش جمعیت را دارا می باشند. اما حتی در این مناطق دارای رشد زیاد زاد و ولد، جمعیت مسلمانان سریع تر از دیگر گروه های مذهبی رشد می کند. برای مثال، مسلمانانی که در کشورهای جنوب صحرای آفریقا زندگی می کنند، نسبت به کل جمعیت منطقه هم جوان تر هستند و هم نرخ باروری بالاتری دارند. در حقیقت می توان گفت که درصد رشد جمعیت مسلمانان در همه جای جهان بجز آمریکای لاتین و حوزه دریای کاراییب، که به طور نسبی مسلمانان کمی در آنجا زندگی می کنند، بالاتر از همه خواهد بود.
همین پویایی در مورد بسیاری از کشورهایی که مسلمانان به تعداد زیاد در کنار دیگر گروه های مذهبی زندگی می کنند، صادق خواهد بود. برای مثال، در هندوستان نرخ رشد مسلمانان سریع تر از جمعیت هندوی اکثریت این کشور است و برآورد می شود که سهم این گروه مذهبی در جمعیت هند از 14.4 درصد در سال 2010 به 18.4 درصد یا 311 میلیون نفر در سال 2050 برسد. درحالیکه در سال 2010 جمعیت مسلمانان و مسیحیان نیجریه تقربیا برابر بود، نرخ باروری مسلمانان بیشتر بود و از این رو تخمین زده می شود مسلمانان تا سال 2050، اکثریت خالص جمعیت نیجریه را با 58.5 درصد شکل دهند.
در این میان تغییر مذهب که پیش بینی می شود مانعی در برابر رشد برخی از گروه های مذهبی باشد، بر جمعیت خالص مسلمانان تاثیر منفی نخواهد داشت. در مقابل، بین سال های 2010 و 2050، مسیحیت با از دست دادن 60 میلیون از جمعیت خالص خود، شاهد تغییر مذهب پیروان خود در سراسر جهان خواهد بود.
منبع خبر: شفقنا
انواروب: مرکز تحقیقات پیو (به انگلیسی: Pew Research Center) یک اندیشکده آمریکایی مستقر در واشینگتن دی. سی. است که به ارائه اطلاعات درباره مسائل، نگرشها و روندهای شکلدهندهٔ ایالات متحده و جهان میپردازد. رئیس سازمان از ژانویه ۲۰۱۳ الن موری، معاون مدیر سابق والاستریت ژورنال است که جایگزین اندرو کوهت گردید. این مرکز بودجهاش را از تراست خیریههای پیو دریافت میکند.
پروژه نگرشهای جهانی پیو یک سری نظرسنجیها و گزارشهای افکار عمومی در سراسر دنیاست که هدف آن فهم نگرشهای جهانی درباره موضوعهای مختلف است ( ویکی پدیا)