به گزارش انواروب به نقل از خبرگزاری «فلسطین پی اس» علامه وهبه الزحیلی ، یکی از بارزترین و سرشناس ترین چهره های علمی شام دار فانی را وداع گفت. وی در سال 1351هـ .ق مطابق با 1932 میلادی در خانواده ای مشهور به صلاح و تقوی، در منطقه «دیرعطیه» در اطراف دمشق دیده به […]
به گزارش انواروب به نقل از خبرگزاری «فلسطین پی اس» علامه وهبه الزحیلی ، یکی از بارزترین و سرشناس ترین چهره های علمی شام دار فانی را وداع گفت.
وی در سال 1351هـ .ق مطابق با 1932 میلادی در خانواده ای مشهور به صلاح و تقوی، در منطقه «دیرعطیه» در اطراف دمشق دیده به جهان گشود.
او تحصیلات خود را ابتدا در دانشگاه الشریعه در سال ۱۹۵۲ در دمشق به پایان رساند و پس از آن برای ادامهٔ تحصیل راهی مصر شد. در سال ۱۹۵۶ با درجهٔ دکترا در رشتهٔ الهیات اسلامی از دانشکدهٔ الشریعه دانشگاه الازهر فارغالتحصیل شد و در سال ۱۹۵۷ لیسانس رشته حقوق را از دانشگاه عین شمس کسب کرد.
ایشان در طول حیات علمی خود از اساتید زیادی کسب فیض نمود که از آن میان می توان به : شيخ حسن حبنَّكة الميداني، شيخ محمد هاشم الخطيب الرِّفاعي، شيخ محمود شلتوت وشيخ محمد أبو زهرة اشاره نمود .
وهبه زحیلی رئیس گروه فقه مذاهب اسلامی دانشگاه دمشق بود و موضوع بیشتر نوشتههایش به فقه و اصول فقه اختصاص دارد.
وی همچنین عضو مجمع فقهی جده، عضو مجمع فقهی هند، سودان و آمریکا، و نیز عضو هیئت افتاء اعلی سوریه بود.
انتشار بیش از سی اثر از وی که بخش اعظم آن پیرامون فقه اسلامی می باشد، خود گویای رفعت مقام علمی وی می باشد که از آن میان می توان کتاب های زیر را بر شمرد:
1- آثار الحرب في الفقه الإسلامي.
2- الفقه الإسلامي وأدلته.
3- نظرية الضَّرورة الشَّرعية؛ دراسة مقارنة.
4- التَّفسير المنير في العقيدة والشَّريعة والمنهج.
5- التَّفسير الوجيز.
6- التَّفسير الوسيط.
7- الفقه الإسلامي في أسلوبه الجديد.
8- أصول الفقه الإسلامي.
9- الذَّرائع في السِّياسة الشَّرعية،والفق ه الإسلامي.
10- العلاقات الدولية في الإسلام مقارنة بالقانون الدولي الحديث
…
مهمترین اثر علامه زحیلی تفسیر المنیر است که به زبان عربی نوشته شده و از تفاسیر مهم قرن معاصر به شمار میآید. این کتاب نخستین بار در سال ۱۴۱۱ ق (۱۹۹۱ میلادی) در دارالفکر دمشق در ۱۶ جلد در بیش از ۱۰٬۰۰۰ صفحه به چاپ رسید. تألیف این تفسیر ۷ سال طول کشیده و به زبانهای فارسی و ترکی ترجمه شدهاست.
مدیریت حوزه علمیه انوارالعلوم، درگذشت این عالم برجسته را به تمامی مسلمانان جهان و اهل علم و دانش تسلیت گفته و از خداوند متعال، علوّ درجات را برای وی مسئلت دارد.