منطقه غوطه شرقی در حومه دمشق، كه در کنترل مخالفان مسلح رژیم اسد قرار دارد از روز یکشنبه زیر آتش بمبارن و موشکباران روسیه و ارتش دولتی سوریه قرار دارد و گروه ناظران حقوق بشر سوریه اعلان کردهاند كه در موج شدید این حملات هوایی دستكم 4۰۰ نفر كشته و بیش از ۱۸۵۰ نفر نیز […]
منطقه غوطه شرقی در حومه دمشق، كه در کنترل مخالفان مسلح رژیم اسد قرار دارد از روز یکشنبه زیر آتش بمبارن و موشکباران روسیه و ارتش دولتی سوریه قرار دارد و گروه ناظران حقوق بشر سوریه اعلان کردهاند كه در موج شدید این حملات هوایی دستكم 4۰۰ نفر كشته و بیش از ۱۸۵۰ نفر نیز زخمی شدهاند.
منطقه غوطه شرقی در حومه دمشق، كه در کنترل مخالفان مسلح رژیم اسد قرار دارد از روز یکشنبه زیر آتش بمبارن و موشکباران روسیه و ارتش دولتی سوریه قرار دارد و گروه ناظران حقوق بشر سوریه اعلان کردهاند كه در موج شدید این حملات هوایی دستكم 4۰۰ نفر كشته و بیش از ۱۸۵۰ نفر نیز زخمی شدهاند.
در میان کشه شدگان بمبارانهای اخیر 150 کودک دیده میشود که همین امر خشم افکار عمومی خصوصا در دنیای عرب را در پیداشته است.
غوطه شرقی یکی از مناطق بزرگ در خاک سوریه است که تحت کنترل نیروهای مخالف قرار دارد.
در این منطقه که از سال 2013 از طرف نیروهای دولتی محاصره شده است، نزدیک به چهارصد هزار غیرنظامی در محاصرهاند و هفتههاست که نتوانستهاند به غذا و دارو دسترسی پیدا کنند وغیرنظامیان این منطقه گرسنگی میکشند و به خاطر بیمارستانهای ویران شده، از تأمینات بهداشتی برخوردار نیستند.
فیراس عبدالله، از ساکنان غوطه شرقی میگوید: جایی برای پنهان شدن نداریم. فقط میتوانیم صدای فریاد و گریه زنان و
کودکان را از خانههایشان بشنویم.
او میگوید: راکت و خمپاره مانند باران بر سرمان میبارد و جایی برای پنهان شدن از این کابوس نداریم.
غوطه شرقی در کنترل گروه «جیش الاسلام» است. هیئت «تحریر شام» که ائتلافی از گروههای جهادی است نیز در این منطقه فعال است. فعالان سوری میگویند: خشونتها در این منطقه که از سوی ایران و روسیه، متحدان سوریه، و ترکیه به عنوان منطقه عاری از خشونت شناخته شده، از زمان حمله شیمیایی در سال 2013 در بدترین وضعیت است. یک گروه امداد محلی گفته است: مردم جایی برای فرار ندارند. مردم این منطقه با معضل گرسنگی هم مواجه هستند و این باعث کاهش توان آنها در فرار هم شده است.
یک سخنگوی سازمان ملل متحد گفت: حداقل شش بیمارستان در روزهای دوشنبه و سه شنبه هدف قرار گرفتند. از نوامبر سال پیش تا کنون دولت سوریه تنها اجازه ورود یک کاروان کمکهای انساندوستانه به این منطقه را داده است. مردم این منطقه با کمبود شدید مواد غذایی مواجه هستند. قیمت یک بسته نان در غوطه شرقی22 بار گرانتر از قیمت نان در سایر مناطق سوریه
است. گفته میشود 12 درصد کودکان زیر 5 سال این منطقه دارای سوء تغذیه هستند. حملات جنگندههای نیروی هوایی سوریه به غوطه شرقی در حومه دمشق، در چند روز گذشته شدت یافته و آن طور که نهادهای حقوق بشری و امدادی گزارش کردهاند صدها غیرنظامی از جمله چندین کودک در جریان این بمبارانها جان باختهاند.
دولت سوریه میگوید: جنگندههایش مواضع گروههای مخالف را هدف میگیرد، اما گزارشهای متعددی از کشته شدن غیرنظامیان در مناطق مسکونی غوطه شرقی مخابره شده است.
دیده بان حقوق بشر سوریه اعلام کرد تنها ظرف سه روز بالغ بر 2800 بمباران هوایی و موشکباران زمینی توسط هواپیماهای روسی و سوری علیه این منطقه صورت گرفته، و بخشهای زیادی از شهرهای دوما، غوطه و… با خاک یکسان شدهاند. هماکنون دهها جسد زیر آوار باقی مانده و همه بیمارستانها توسط جنگندهها منهدم شدهاند! این در حالی است که دبیرکل سازمان ملل با توصیف غوطه شرقی به عنوان «جهنمی روی کره زمین»، میگوید: هم اکنون 400 هزارنفر در این منطقه از سوریه، اسیر یک وضعیت جهنمی شدهاند.
آنتونیوگوترش با بیان اینکه این یک تراژدی انسانی است که هر روز در برابر چشمان جهان گشوده تر میشود خواستار توقف هرچه سریعتر این شرایطِ غیرانسانی شد. نیروهای دولتی سوریه و متحدان آن چهار روز متوالی است که بمباران و موشکباران شدید و بی وقفهای علیه تمام مراکز شهر برای پایان دادن به مقاومت پنج ساله نیروهای مخالف در غوطه شرقی آغاز کردهاند!
گوترش، نیز از تمامی طرفهای مربوطه خواست فعالیتهای جنگی خود را در غوطه شرقی متوقف کرده و اجازه انتقال کمکها را به این منطقه بدهند. وی در جلسه شورای امنیت درباره صلح و امنیت جهانی گفت: شدیدا از رنج ساکنان این منطقه که تعدادشان به 400 هزار نفر میرسد نگران و ناراحت هستم و آنها در جهنمی روی زمین زندگی میکنند. دبیرکل سازمان ملل متحد خواستار توقف فوری درگیریها در این منطقه سوریه شد. همزمان سازمان ملل از ایران، روسیه ،ترکیه و آمریکا خواسته با اعمال نفوذ بر طرفین مخاصمه مانع ادامه بمبارانها و کشتار غیرنظامیان در غوطه شرقی شوند.
دبیر کل سازمان ملل متحد خواستار برقراری آتشبس در غوطه شرقی با هدف ارسال کمکهای انسان دوستانه و رسیدگی به وضعیت مجروحان حملات هوایی ارتش سوریه شد. صبح پنجشنبه غوطه شرقی در حومه دمشق شاهد کشته شدن 14 شهروند غیرنظامی دیگر، از جمله 4کودک بود. شهروندانی که به گزارش دیدبان حقوق بشر سوریه در نتیجه بمباران بیامان منطقه
دوما در حومه دمشق جان خود را از دست دادند.
رامی عبدالرحمن، مدیر دیدبان حقوق بشر سوریه گفت: موشک اندازها لحظهای متوقف نمیشوند و صبح روز پنجشنبه 200 موشک کوتاه بردِ زمین به زمین به منطقه دوما شلیک کردهاند. این موشکها و خمپارهها شهرها و مناطق دیگری از جمله سقبا، جسرین و عربین را نیز مورد هدف قرار دادهاند. با همه این احوال هوای بارانی مانع از پرواز هواپیماها بر فراز غوطه شد.
هفته پیش تیمی از برنامه جهانی غذا)WFP( در این منطقه حضور داشت و توانست به حدود 7000 نفر مواد غذایی برساند. یاکوب کرن، از برنامه جهانی غذا، این کمک را قطرهای از دریا خواند و گفت: کالاهای کمکی آماده است و امدادگران در انتظار آتشبس به سر میبرند تا کمکرسانی ممکن شود. به گفته کرن: دو نانوایی باقیمانده در منطقه نیز تخریب شده است.
آنها برای تمامی 400 هزار سکنه نان میپختند.
او به نیاز شدید ساکنان به دارو اشاره کرد و گفت،به دلیل نبود آنتی بیوتیک یک سرماخوردگی ساده اگر با عفونت همراه شود ممکن است جان بیمار را به خطر بیاندازد. یاکوب کرن میگوید، تیمش در غوطه شرقی شاهد تعداد زیادی از ساکنان منطقه بوده که سوء تغذیه داشته و گرسنگی میکشیدند. در این منطقه هنوز مواد غذایی وجود دارد اما با قیمتی بسیار بالا. به گفته او، مردم منطقه از محصولاتی که هنوز از زمین میروید، مانند سبزیجات و میوه تغذیه میکنند،اما مواد غذایی اساسی وجود ندارد.
وی با اشاره به وخامت اوضاع در مناطق محاصره شده گفت: به عقیده من غوطه شرقی دیگر توان صبر کردن ندارد. این یک فاجعه انسانی است که مقابل چشمان ما در حال روی دادن است و ما نباید اجازه دهیم که این تراژدی به فجیعترین شکل ممکن ادامه یابد.
زید رعد حسین کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل هم گفت: چقدر بیرحمی باید اتفاق بیفتد تا جامعه جهانی اقدامی قاطعانه و هماهنگ برای پایان دادن به این عملیات هولناک برای نیست و نابود کردن، پایان دهد.
همچنین رئیس امدادرسانی سازمان ملل متحد برای سوریه از قدرتهایی که درگیر جنگ سوریه هستند خواست تا از نفوذ خود برای توقف درگیر یها برای ارائه کمکهای انساندوستانه استفاده کنند. یان اگلند گفت: روسیه، ایران، آمریکا وترکیه باید چنین نقشی ایفا کنند. او گفت: محاصره غوطه شرقی بسیار بدتر از چیزی بود که شهر حلب تجربه کرد.
فرستاده سازمان ملل به سوریه نیز گفت: نیاز مبرمی به برقراری آتشبس برای ممانعت از بمباران غوطه شرقی محاصره شده وجود دارد. استفان دیمیستورا افزود: باید پس از آتشبس هرچه سریعتر کمکهای انسانی وارد شود و خروج بیماران و افراد مجروح به خارج از غوطه تسهیل داده شود.
وی از کشورهای تضمین کننده روند آستانه )روسیه ،ترکیه و ایران( خواست تا نشستی را برای تثبیت مجدد مناطق کاهش تنش در سوریه برگزار کنند.
فرانسه هم اعلام کرد: اگر شورای امنیت سازمان ملل نتواند به هزاران غیرنظامی که در جنگ سوریه گیر افتادهاند کمک کند، ناقوس مرگ خود را نواخته است. فرانسوا داتره، سفیر فرانسه در سازمان ملل گفت: ناتوانی این سازمان در کمک به افرادی که در غوطه شرقی تحت محاصره نیروهای دولتی سوریه هستند، ضربهای مهلک به اعتبار آن خواهد زد.
پنجشنبه شب، پانزده عضو شورای امنیت سازمان ملل نشستی اضطراری تشکیل دادند تا درباره پیشنویس قطعنامهای برای توقف درگیری در غوطه شرقی تصمیم بگیرند. اما روسیه گفت: پیشنویس قطعنامهای که سوئد و کویت تهیه کردهاند، نیاز به اصلاحاتی دارد. در این قطعنامه از طرفین جنگ خواسته شده برای کمک رسانی به غیرنظامیان و خارج کردن مجروحان از مناطق درگیری، آتشبسی 30 روزه برقرار شود.
دیپلماتهای غربی اقدام روسیه در مخالفت با این پیشنویس را تاکتیکی خواندهاند که میخواهد با ایجاد تاخیر در حل مسئله، به دولت سوریه امکان ادامه تهاجمش را بدهد. شورای امنیت به دلیل مخالفت روسیه نتوانست بر روی آتشبس 30 روزه در سوریه به توافق برسد.
همزمان با نشست بدون نتیجه شورای امنیت، بمباران غوطه شرقی توسط ارتش سوریه ادامه یافت. نماینده روسیه در شورای امنیت اعلام کرد که با پیشنویس ارائه شده از سوی سوئد وکویت موافق نیست. این پیشنویس یک آتشبس 30 روزهای را در سوریه پیشبینی کرده بود تا امدادگران بتوانند به مناطق گرفتار در محاصره نیروهای دولتی سوریه و حامیان آن کمکهای بشردوستانه برسانند. سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه نیز گفته بود کشورش موافق آتشبس 30 روزه است، اما این آتش بس نباید شامل مبارزه با جریان تروریستی داعش و جبهه النصره شود. به گفته لاوروف، این گروهها با موشک و خمپاره به محلات مسکونی دمشق حمله میکنند. سفیر آمریکا در سازمان ملل نیزبر ضرورت اتخاذ تصمیمهای فوری برای نجات جان شهروندانی که زیر حملات ارتش سوریه قرار گرفتهاند، تاکید کرد. هیلی از شورای امنیت خواست فورا اقدام کرده و قطعنامه آتشبس را تصویب کنند.
او گفت که آمریکا از این تصمیم حمایت میکند و از همه اعضای شورای امنیت نیز میخواهد این کار را بکنند. سفیر آمریکا در سازمان ملل همچنین گفت که غوطه دیگر توان تحمل آنچه بر سرش میآید را ندارد. در سوی مقابل، مسکومسئولیت اوضاع فعلی غوطه را به گردن مخالفان بشار اسد انداخت و اعلام کرد: گفتوگوها برای حل مسالمتآمیز بحران غوطه شکست خورده و نیروهای اپوزیسیون درخواستها برای آتشبس و تحویل سلاحهایشان را نادیده گرفتهاند. مرکز نظارت برآتش بس در سوریه که از سوی ارتش روسیه اداره میشود در بیانیهای ادعا کرد: نیروهای مخالف اسد مانع از خروج مردم از مناطق درگیری میشوند.
همچنین، نماینده آمریکا در سازمان ملل اعلام کرد: بعید نیست که آمریکا بار دیگر از قدرت نظامی علیه سوریه استفاده کند. نیکی هیلی، گفت: در هیچ شرایطی راه حل نظامی امری بعید نیست. ما نمیخواهیم که در بطن درگیریهای سوریه قرار بگیریم، اما میخواهیم تا جایی که درتوانمان است، از مردم در مقابل سلاحهای شیمیایی حفاظت کنیم. این مقام آمریکایی با بیان
اینکه آمریکا به اعمال فشار بر روسیه ادامه میدهد، گفت: روسیه از دولت بشار اسد، حمایت کرده و در مسیر رسیدن کمکهای انسانی به غوطه شرقی سنگاندازی میکند. نیکی هیلی در ادامه افزود: در صورتی که اخباری مبنی بر استفاده نظام سوریه از ساحهای شیمیایی تایید شود، بعید نیست که آمریکا همانند اقدام خود در آوریل سال 2017 بار دیگر به سوریه حمله کند.
منبع: روزنامه بهار / شنبه 5 اسفند 1396 /سال بیست و سوم/ دوره جدید شماره 380