یک ماه روزه، باعث نابودی تمام فضلات و زوائد مرده و مانده‌ی بدن، به مدت یک سال می‌شود. همه‌ي عبادات از جانب الله تعالی مشروع گردیده و قطعاَ دارای فوائد مقصودی هستند. به ویژه روزه که از بزرگترین عبادات می‌باشد. لذا این عبادت بزرگ هم مثل دیگر عبادات، دارای  فوائد زیادی است که بخشی از […]

یک ماه روزه، باعث نابودی تمام فضلات و زوائد مرده و مانده‌ی بدن، به مدت یک سال می‌شود.

همه‌ي عبادات از جانب الله تعالی مشروع گردیده و قطعاَ دارای فوائد مقصودی هستند. به ویژه روزه که از بزرگترین عبادات می‌باشد. لذا این عبادت بزرگ هم مثل دیگر عبادات، دارای  فوائد زیادی است که بخشی از آن فوائد، روحی و بخشی اجتماعی و بخشی دیگر مربوط به صحت و سلامت انسان‌ها است که تفصیلاَ به فوائد هر بخش پرداخته می‌شود.
1ـ فوائد روحی روزه: عبارتند از:
الف) صبر و شکیبایی، کنترل نفس در برابر همه ناملايمات و ناگواری‌ها.
ب) تقوا و خداترسی که بر اثر روزه و ذکرِ الله تعالی به وجود می‌آید.
ج) طهارت و پاکیزگی انسان از آنچه که باعث تکدر و خرابی روح می‌شود.
د) كنترل نفس أَمّاره بالسّوء که از مهمترین فایده‌های روحی روزه است.

2ـ فوائد اجتماعی روز: عبارتند از:
الف) اتحاد و نظم کامل در همه‌ي طبقات جامعه که همزمان روزه بگیرند و همزمان افطار کنند، بجز افراد معذور و مریض، بقیه یکسان‌اند که باید روزه بگیرند، اصلاً فرقی بین طبقات مختلف جامعه نیست، یعنی در شروع و پایان روزه تفاوتی وجود ندارد.

ب) عدل و مساوات در بین آحاد جامعه اعم از غنی و فقیر، زن و مرد، قوی و ضعیف، مسئول و رعیت، همه موظف‌اند روزه بگیرند البته افراد معذور مستثنی هستند.
ج) روزه و افطاری باعث ایجاد عطوفت و مهربانی در اجتماع می‌شود، زيرا که گرسنگی و تشنگی را کاملاً همه عملاً احساس می‌کنند و نسبت به هم‌نوعان خود توجه بيشتري مي‌نمايند. و با روزه و افطاری نسبت به احسان خداوند سبحان انگیزه‌های شکر ایجاد می‌گردد، به همین دلیل است که الله تعالی می‌فرماید:
« وَلِتُكَبِّرُوا اللَّهَ عَلَى مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ. » (بقره 185)

د) محفوظ ماندن از شر و فساد که یکی دیگر از فوائد مهم روزه است. چنانچه رسول الله  صلی الله علیه و سلم  می‌فرماید: شیطان جاری می‌شود بجای خون در (رگ‌های) انسان پس (ببندید و) تنگ کنید مجراهای آن را با گرسنگی و روزه.
 نیز رسول الله  صلی الله علیه و سلم  ارشاد فرمودند:« ای گروه جوانان! هر کس از شما توان (مالی) و هزینه‌های ازدواج را دارد پس ازدواج کند  چرا که ازدواج (باعث) حفاظت چشم و حفاظت شرمگاه است و کسی که استطاعت (بر ازدواج) ندارد پس روزه بگیرد چرا که روزه (باعث) کسر شهوت می‌شود.»
3ـ فواید روزه به لحاظ سلامت جسم:
 در این‌باره رسول الله  صلی الله علیه و سلم  که محور تمام خوبی‌ها و آگاهی‌ها است می‌فرماید: صوموا تصحّوا. یعنی روزه بگیرید تا سالم بمانید.                      
و عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ  رضی الله عنه  ، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: «اغْزُوا تَغْنَمُوا، وَصُومُوا تَصِحُّوا، وَسَافِرُوا تَسْتَغْنُوا».( روی الطبرانی فی الأوسط)
همچنین حضرت ابوهریره رضی الله عنه  می‌فرماید: رسول‌الله  صلی الله علیه و سلم  فرمودند: « جهاد کنید تا غنیمت حاصل کنید و روزه بگیرید تا صحت‌مند شوید و سفر کنید تا از دیگران بی‌نیاز شوید.»
لذا برای رسول اکرم  صلی الله علیه و سلم  به علم یقین ثابت است که روزه گرفتن باعث بدست آوردن صحتمندی است که می‌فرمایند:
روزه بگیرید تا صحت‌مند شوید. این فرمایش رسول صادق و مصدوق حق است زیرا که بسیاری از افراد پرخور و توانمند چاق و فربه دچار بیماری‌های کبد چرب و چربی خون و فساد معده می‌گردند، از این رو، روزه برای درمان این بیماری‌ها و امثال آن بهترین نوع درمان است که با تجربه و تجویز پزشکان ماهر و متدین ثابت شده است. کما این که بعضی از پزشکان غرب گفته‌اند: یک ماه روزه، باعث نابودی تمام فضلات و زوائد مرده و مانده‌ی بدن، به مدت یک سال می‌شود.
 بنابراین تمیز شدن روده‌ها و اصلاح معده و نظافت جسم از همه‌ی رسوبات و زوايد گوارش و …. حاصل می‌گردد، و نیز باعث زدوده شدن چربی‌های زائد بدن گشته و بدن سالم خواهد ماند.
لذا در یک جمله بنابر قول امام غزالی رح: صرف نظر از همه‌ي این فوائد، چون فرمان باری تعالی است باید عملی و اجرائی شود.

به نقل از کتاب: درسهای رمضان المبارک / مولانا محمود عبدی