اشاره: اخیرا خبرگزاری فارس مصاحبه ای پیرامون اوضاع جهان اسلام با مولانا عبدالحمید ترتیب داد که در ادامه ملاحظه می فرمایید. * یکی از معضلات امروز جهان اسلام، اندیشه تکفیری یا سلفی‏گری است. به نظر شما ریشه گسترش این اندیشه در سال ‏های اخیر چیست؟ ** متاسفانه افراط و تفریط در اندیشه ‏های مختلف در […]

اشاره: اخیرا خبرگزاری فارس مصاحبه ای پیرامون اوضاع جهان اسلام با مولانا عبدالحمید ترتیب داد که در ادامه ملاحظه می فرمایید.

* یکی از معضلات امروز جهان اسلام، اندیشه تکفیری یا سلفی‏گری است. به نظر شما ریشه گسترش این اندیشه در سال ‏های اخیر چیست؟

** متاسفانه افراط و تفریط در اندیشه ‏های مختلف در انشعابات فرق اسلامی وجود داشته است که این ضربه بزرگی به اصل دین وارد کرده است؛ از آن جمله تکفیر است که هم‏زمان با بیداری اسلامی، شدت بیشتری داشته است. تکفیر، از تنگ ‏نظری، عدم دوراندیشی و تلقین دشمنان اسلام که منافع خود را در خطر می‏ بینند، برخاسته است.

* علمای اهل‏ سنت در جهت مقابله با اندیشه سلفی‏گری و روشنگری درباره عواقب ناخوشایند اندیشۀ تکفیری چه نقشی دارند؟

** علمای اهل‏سنت همواره درباره هر تفکری که خارج از مسیر اعتدال باشد و در مسیر افراط قرار داشته باشد، هشدار داده ‏اند و مسلمانان را به راه میانه، دوراندیشی، تقریب، گفتمان و تحمل یکدیگر دعوت داده‏ اند.

* برخی وهابیون و سلفیون، ریختن خون علویان (شیعیان) و کشتار کودکان و هتک حرمت نوامیس آنها را جایز یا مباح دانسته ‏اند. به نظر شما آیا این فتواها مغایر روح اسلام و به ضرر مذاهب و فرق اسلامی نیست؟

** گر چه ما از هیچ منبع موثقی مدرکی در این باره در دست نداریم، اما هیچ تفکری از دیدگاه اسلامی حق ندارد خون انسان ‏های بی‏دفاع، زنان و کودکان و هتک حرمت آنان را جایز قرار دهد. چنان فتوایی از طرف هر شخص یا گروهی صادر شود، مغایر با روح اسلام است.
خلاصه اینکه، اسلام دین اعتدال و میانه ‏روی است. سعه صدر، گفتمان و استدلال، سعادت بیشتر را در دنیا و آخرت تضمین کرده است. افراط و تفریط، استبداد و دیکتاتوریت، مغایر با روح اسلام است.

* این روزها شاهد تهاجم و ربایش و کشتار و آزار و اذیت زائران ایرانی در عتبات عالیات هستیم. آیا چنین اقداماتی با اصل آزادی مذهب و حقوق پیروان مذاهب در انجام آیین ‏های عبادی نیست؟

** ربایش و گروگان ‏گیری زائران هیچ کشوری برای هیچ جریان و ملتی درست نیست. باید همۀ مذاهب و گرایش‏ های مختلف بتوانند آزادانه عمل کنند و مورد تعرض قرار نگیرند و آزادیشان سلب نشود.

* جنابعالی به پیروان و شاگردان خود برای توجه به وحدت جهان اسلام و پرهیز از تقابل مذهبی چه توصیه‏ ای دارید؟

** علمای اهل ‏سنت همواره به مسیر اعتدال دعوت می ‏کنند. راه ما، راه میانه و میان افراط و تفریط است.
توصیۀ ما به تحمل صبر در مقابل یکدیگر است. اخوت و برادری اسلامی را ما نباید فراموش کنیم و حقوق همۀ انسان‏ها را باید در نظر بگیریم و معتقدیم اسلام دین رحمت برای همۀ جهانیان است و نباید ما آن را عذابی درست کنیم و خود ما هم نباید عذابی برای دیگران باشیم. البته حساب متکبران، جباران و اشغال‏گران دنیا جداست.