مولوی سلیمان پور در فرازی دیگر از سخنان خود با اشاره به جایگاه دانش در پیشرفت جوامع در طول تاریخ گفت: ما اگر تاریخ را مطالعه کنیم می‌بینیم هر گاه هر ملت و جامعه‌ای از علم و دانش بهره‌مند شده و در بین خود دانشمند داشت، آن جامعه ترقی و پیشرفت نموده است و قدمِ […]

مولوی سلیمان پور در فرازی دیگر از سخنان خود با اشاره به جایگاه دانش در پیشرفت جوامع در طول تاریخ گفت: ما اگر تاریخ را مطالعه کنیم می‌بینیم هر گاه هر ملت و جامعه‌ای از علم و دانش بهره‌مند شده و در بین خود دانشمند داشت، آن جامعه ترقی و پیشرفت نموده است و قدمِ رو به جلو برداشته است.

مولوی حسین سلیمانپور در سخنان مراسم نماز جمعه این هفته خیرآباد(22 تیر1397) در موضوع “فراگیری دانش و اهمیت علم” به ایراد سخن پرداخت و گفت: آیات بسیاری از قرآن به اهمیت علم اشاره دارد. خداوند می‌فرماید: «وَ مَن یُؤْتَ الْحِكْمَةَ فَقَدْ أُوتِی خَیراً كَثِیراً» و آنکه به او حکمت داده شود، بی‌تردید او را خیر فراوانی داده‌اند»

در آیه‌ای دیگر می‌فرماید: «هَلْ یسْتَوِی الَّذِینَ یعْلَمُونَ وَ الَّذِینَ لا یعْلَمُونَ إِنَّما یتَذَكَّرُ أُولُوا الْأَلْبابِ»، «بگو: آیا کسانی که معرفت و دانش دارند و کسانی که بی‌بهره از معرفت و دانش‌اند، یکسانند؟ فقط خردمندان متذکّر می‌شوند.»

برای اینکه بدانیم اسلام چه اهمیتی به علم داده همین یک نکته کافی است که اولین کلمه‌ای که بر پیامبر ـ صلی الله علیه و سلم ـ نازل شد “إقرأ” بخوان است.

در احادیث پیامبر اکرم ـ صلی الله علیه و سلم ـ نیز تأکید و تشویق زیادی به فراگیری علم شده است:

ابن ماجه ـ رحمه الله ـ روایت انس بن مالک ـ رضی الله عنه ـ از پیامبر ـ صلی الله علیه و سلم ـ را نقل می کند که فرمودند: «طلبُ العلم فريضةٌ على كل مسلمٍ» فراگیری علم بر هر مسلمان فرض است. یعنی همان گونه که نماز خواندن، روزه گرفتن، زکات دادن و حج رفتن برای مسلمان فرض است، آموزش علم ، حداقل به اندازه تشخیص حلال از حرام فرض است.

امام بخاری ـ رحمه الله ـ حدیث امیرالمومنین حضرت معاویه ـ رضی الله عنه ـ را نقل می کند که پیامبر ـ صلی الله علیه و سلم ـ بر روی منبر فرمودند: «مَن يُرِدِ الله به خيرًا يفقِّهْه في الدِّين» آنکه خداوند خیر او را بخواهد، او را فقیه در دین می‌کند.

در جایی دیگر امام بخاری ـ رحمه الله ـ روایت امیرالمومنین حضرت عثمان بن عفان ـ رضی الله عنه ـ از پیامبر ـ صلی الله علیه و سلم ـ را نقل می‌کند که فرمودند: «خيرُكم مَن تعلَّم القرآنَ وعلَّمه» بهترین شما کسی است که قرآن را یاد بگیرد و به دیگران آموزش دهد.

البته منظور از آموزش قرآن این نیست که ما باید حتما قاری قرآن باشیم و در حوزه علمیه به طلاب علوم دینی قرآن بیاموزیم؛ این هم نوعی از آموزش قرآن است، اما همین که ما روخوانی قرآن را یاد بگیریم و در خانه به همسر و فرزندان خود آموزش دهیم، شامل فضیلتی که در حدیث ذکر شده است، می‌شویم.

مولوی سلیمان‌پور در ادامه افزود: معمولا وقتی سخن از علم می‌رود، این در ذهن می‌آید که منظور از علم و عالم، علم دین است. بله! بهترین علم ، علم دین است و خوشا به حال کسی که علم دین را می‌آموزد، ولی علم، تنها علم دین نیست، همین که ما علوم روز را برای خدمت به جامعه و انسانیت یاد بگیریم قطعاً و یقیناً شامل فضایلی که در حدیث و قرآن برای فراگیری علم بیان شده است می‌شویم.

چقدر خوب است که ما علوم روز را یاد بگیریم و گرهی از کار دنیوی مردم بگشاییم. چه خوب است که ما با دانش خود سبب نجات انسانی شویم و او خدا را شکر بگوید.

مولوی سلیمان پور در فرازی دیگر از سخنان خود با اشاره به جایگاه دانش در پیشرفت جوامع در طول تاریخ گفت: ما اگر تاریخ را مطالعه کنیم می‌بینیم هر گاه هر ملت و جامعه‌ای از علم و دانش بهره‌مند شده و در بین خود دانشمند داشت، آن جامعه ترقی و پیشرفت نموده است و قدمِ رو به جلو برداشته است.

به قول مرحوم مولانا غلام احمد علی بایی، مدیریت فقید انوارالعلوم ، «جامعه بی‌سواد و بی دانش توسری خور است.» قطعا جامعه‌ای که از دانش کم بهره بود زیر استعمار دیگران می‌رود ، چرا که حقوق خود را نمی‌داند و هر کس بر سر او زور می‌گوید و از او بی‌گاری می‌کشد.

جامعه‌ی اسلامی هم از این قاعده مستثنی نیست. هر گاه جامعه اسلامی به علم توجه نمودند پله‌های ترقی را طی کردند. اگر به تاریخ اندلس یا اسپانیای امروزی نظر افکنیم، اسپانیایی که حدود 800 سال زیر پرچم اسلام زیست، می بینیم که در دوره اسلامیِ خود مهد علم و دانش بود، جهان غرب و اروپایی که امروزه به این پیشرفت رسیده است از سفره همین علما و دانشمندان مسلمان در سرزمین اندلس تغذیه کردند و بهره‌مند شدند. آنها علم را گرفتند و پیشرفت کردند و امروزه هر گاه سخن از پیشرفت و ترقی است، سخن از اروپا و غرب است و هر گاه سخن از جنگ و درگیری و قتل است، سخن از سرزمین‌های اسلامی است، افغانستان، یمن، سوریه و دیگر کشورهای اسلامی شاهدی بر این ادعاست. اینها همه به این خاطر است که غرب به دانش اهمیت داد و ما از فراگیری آن غفلت کردیم.

غرب مواد خام ما را با کمترین قیمت از ما می‌گیرد و با  دانش خود آن را به وسایل و سلاح‌های پیشرفته تبدیل می‌کند و با بالاترین قیمت به ما می‌فروشد یا آن را به صورت بمب بر سر ما می‌ریزد و ما در عصر پیشرفت سلاح، با کلاشینکف که آن هم ساخته جهان کفر است به مقابله بر می‌خیزیم و دستان ما به سوی خدا بلند است که خدایا تو کاری کن! این ها همه بدین خاطر است که ما از دانش فاصله گرفتیم.

اگر سلطان محمد فاتح توانست قسطنطنیه (استانبول) که دژ مستحکم مسیحیت بود را فتح کند علاوه بر اخلاص و للهیتِ لشکر اسلام ، بهره‌مندی آنان از علم و اسلحه روز بود.

ما از غرب تقلید می‌کنیم ، اما نه از علم و دانش آن، نه تقلید در امور مثبت، بلکه از لباس و پوشش او. امروزه آخرین مدل لباسی که در غرب، در فرانسه و لندن تولید می‌شود در کمترین زمان ممکن بر تن جوان مسلمان در همین شهر تایباد است، چرا؟ چون ما از غرب همان زرق و برقش را دیده‌ایم و شیفته‌اش شده‌ایم نه علم ودانش آن را.

خداوند غریق رحمت کند مرحوم اقبال لاهوری را ، زمانی که آتاتورک در ترکیه و رضاشاه در ایران پیشرفت غرب را در لختی و عریانی آنان می‌پنداشتند و چادر و روسری را از سر زن مسلمان در ایران و ترکیه بر داشتند، اقبال که خودش بزرگ شده‌ی غرب بود و غرب را به خوبی می‌شناخت و می‌دانست که پیشرفت آن نه به خاطر ساز و آواز و لختی و عریانی زنانش، بلکه به خاطر علم و دانش آن است گفت:

شرق را از خود برد تقليد غرب

بايد اين اقوام را تنقيد غرب

قوت مغرب نه از چنگ و رباب

ني ز رقض دختران بي حجاب

ني ز سحر ساحران لاله روست

ني ز عريان ساق و ني از قطع موست

محکمي او را نه از لاديني است

ني فروغش از خط لاتيني است

قوت افرنگ از علم و فن است

 از همين آتش چراغش روشن است

حکمت از قطع و بريد جامه نيست

مانع علم و هنر عمامه نيست

علم و فن را اي جوان شوخ و شنگ

مغز مي بايد نه ملبوس فرنگ

 

مولوی سلیمان پور با طرح این سوال که آیا علم بهتر است یا ثروت؟ گفت: اینکه بپرسیم علم بهتر است یا ثرت؟ مانند این است که از کسی سوال کنیم که چشم راست تو بهتر است یا چشم چپ تو!. یا اینکه بگوییم که بال راست پرنده بهتر است یا بال چپش. علم و ثروت هر دو به نوبه خود خوب و مؤثراند و هر کدام نقش خود را در زندگی ما ایفا می‌کنند. زمانی که هر دو در کنار هم قرار گیرند دو بال پرواز برای انسان می‌شوند.

وی در پایان با اشاره به شروع دوره‌های تابستانی حوزه انوارالعلوم و کلاس تفسیر قرآن، از مردم خواست در این کلاس شرکت کنند و بهره کامل را ببرند.