مولوی عبدالغفار شیخ جامی در سخنان مراسم نماز جمعه این هفته خیرآباد بعد از تلاوت آیه مبارکه «الْأَخِلَّاءُ يَوْمَئِذٍ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ عَدُوٌّ إِلَّا الْمُتَّقِينَ» گفت: سخنان امروز بنده در ادامه بحث هفته های گذشته، که مطالبی در مورد علل انحراف جوانان و راه های پیش گیری آن بیان شد، می باشد که این هفته  نیز […]

مولوی عبدالغفار شیخ جامی در سخنان مراسم نماز جمعه این هفته خیرآباد بعد از تلاوت آیه مبارکه «الْأَخِلَّاءُ يَوْمَئِذٍ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ عَدُوٌّ إِلَّا الْمُتَّقِينَ» گفت: سخنان امروز بنده در ادامه بحث هفته های گذشته، که مطالبی در مورد علل انحراف جوانان و راه های پیش گیری آن بیان شد، می باشد که این هفته  نیز به چند علت دیگر و راه پیش گیری از آن اشاره خواهیم نمود.
وی افزود:یکی از علل انحراف نوجوانان وجوانان ، انتخاب دوستان ناباب است. دوست، انسان را یا به درجات و کمالات می رساند و یا به پستی می کشاند. به قول مولانای روم«صحبت مرد خدا مردت کند» و صحبت افراد بد و دوستان ناباب انسان را به ورطه فلاکت و تباهی می کشاند.حتی دوست، در سرنوشت انسان نقش مأثری ایفا می کند. دوست ناباب از مار و بزرگترین موذی بدتر است، شاعر چه زیبا می سراید:
تا توانی می گریز از یار بد/ یار بد بدتر بود از مار بد/ مار بد تنها تو را بر جان زند/ یار بد بر جان و بر ایمان زند.
دوست بد هم جان و هم ایمان را ضربه می زند. یک دوست معتاد انسان را به ورطه ی اعتیاد می کشاند.
راه علاج این معضل چند چیز است. اول: «مراقب فرزندانمان باشیم». باید دید فرزند انسان با چه کسی و در کجا رفت آمد دارد؟ آیا با دوستان خوب به مسجد و ورزش می رود؟ یا با دوستان ناباب به اماکن خلاف؟ دوم: «در جستجوی دوستان شایسته برای فرزندانمان باشیم». سوم: «توجه اولاد را به سوی دستورات خدا و رسول که در این باب بیان شده معطوف داریم و سرنوشت افرادی را که با همنشین بد نشتند و مبتلا شدند بگوییم» آیات قرآن و احادیث را به آنان متذکر شویم . خداوند در قرآن می فرماید:«وَيَوْمَ يَعَضُّ الظَّالِمُ عَلَىٰ يَدَيْهِ يَقُولُ يَا لَيْتَنِي اتَّخَذْتُ مَعَ الرَّ‌سُولِ سَبِيلًا . يَا وَيْلَتَىٰ لَيْتَنِي لَمْ أَتَّخِذْ فُلَانًا خَلِيلًا . لَّقَدْ أَضَلَّنِي عَنِ الذِّكْرِ‌ بَعْدَ إِذْ جَاءَنِي وَكَانَ الشَّيْطَانُ لِلْإِنسَانِ خَذُولًا»،« و در آن روز ستمکار (کفرپیشه) هر دو دست خویش را (از شدّت حسرت و ندامت) به دندان می‌گزد و می‌گوید: ای کاش! با رسول خدا راه (بهشت را) برمی‌گزیدم (و با قافله‌ی انبیاء به سوی خوشبختی جاویدان و رضای یزدان سبحان حرکت می‌کردم. ای وای! من، بر خود چه کردم؟.  ای وای! کاش من فلانی را به دوستی نمی‌گرفتم. بعد از آن که قرآن (برای بیداری و آگاهی) به دستم رسیده بود، مرا گمراه (و از حق منحرف و منصرف) کرد. (آری! این چنین) شیطان انسان را (به رسوائی می‌کشد و) خوارِ خوار می‌دارد.» و نیز می فرماید: «الْأَخِلَّاءُ يَوْمَئِذٍ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ عَدُوٌّ إِلَّا الْمُتَّقِينَ» ،« دوستان، در آن روز، دشمنان یکدیگر خواهند شد، مگر پرهیزگاران»و رسول گرامی اسلام می فرماید: شخص بر مسلک و روش دوستش است پس باید مراقب باشد و ببیند با چه کسی دوستی می کند.
مولوی شیخ جامی افزود:مثال دوست نیک، عطر فروش است که نتیجه نشستن با عطر فروش این است که یا به انسان عطر می دهد یا اینکه حداقل از بوی خوش آن مستفید می شود و دوست بد مانند کوره آهنگری است که بر اثر نشستن با آهنگر، یا اخگر آتش بر انسان پاشیده می شود و یا حداقل انسان از گرمای کوره متعذی می شود.
دومین علت انحراف نوجوانان و جوانان «برخورد نامناسب و بدون عاطفه » با آنهاست.اگر با جوانان محبت نشود و گیرهایی الکی به آنان داده شود باعث گریز آنان از خانواده می شود و تصور فرزند این می شود که پدر او نمی تواند دوست و خیرخواه او باشد. راه علاج این معضل، توجه به  آیات و احادیثی است که به اخلاق تاکید کرده است، وقتی خداوند می فرماید: «ان الله یأمر بالاحسان» خداوند امر به نیکی می کند، معنی اش این نیست که با همه نیکی شود به جز فرزندان و اهل خانه! نخیر، دستور خدا عام است و باید انسان با همه کس و همه چیز نیکی کند.در حدیث آمده است که بهترین مالی که خرج شود همان است که به خانواده داده شود.وقتی قرآن می فرماید:«والکاظمین الغیظ» آنان که خشمشان را فرو می نشانند، معنی اش نه آن است که  وقتی زورمان به کسی نمی رسدخشم خود را بخوریم! نخیر ، باید خشم خود را همواره خورد و فرو نشاند،با همه کس و خصوصا زیردستان و بالاخص به خانواده و فرزندان. وقتی خدا می فرماید:«و قولوا للناس حسنا» به مردم سخن نیکو بگویید،ابتدا باید به خانواده سخن نیک گفت.رسول الله می فرماید:رحمت خدا بر پدری باد که فرزند خود را بر انجام کار نیک تشویق می کند. اگر فرزند سخن نیکی گفت، تشویق کند، اگر به جماعت تبلیغ تشکیل شد، تشویق کند.
سومین علت انحراف، «بی توجهی والدین نسبت به فرزندان» است. نباید به گونه ای باشد که والدین اصلا توجه نکنند که فرزندشان چطور بار می آید و این بزرگترین علت انحراف است. یتیم کسی نیست که پدر و مادر ندارد، بلکه یتیم واقعی آن است که پدر ومادر دارد اما هیچ توجهی به فرزند نمی کنند. فرزندان سرمایه اند، در حفظ سرمایه مان کوشا باشیم، اولاد سرمایه دنیا و آخرتمان هستند. ما همواره نگران مال خود هستیم  ولی نگران فرزند نیستیم. راه علاج این معضل آن است که باید متوجه آیات و احادیثی باشیم که تشویق کرده اند به توجه به فرزندان و زیردستان،خداوند می فرماید: «یاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارً‌ا»،« ای مؤمنان! خود و خانواده خویش را از آتش دوزخ بر کنار دارید . ». در حدیث آمده است:« أَدِّبوا أولادَكُم عَلى ثَلاثِ خِصالٍ: حُبِّ نَبيِّكُم وَحُبِّ أَهلِ بَيتِهِ وَقِراءَةِ القُرآنِ؛» فرزندان خود را به كسب سه خصلت تربيت كنيد: دوستى پيامبرتان و دوستى خاندانش و قرائت قرآن.
امام جمعه خیرآباد در پایان گفت:در جریان هستید که در آستانه سی و چهارمین سالگرد انقلاب هستیم، وقتی فرزندان ما ترقی دینی می کنند که در فضا و نظام اسلامی باشد، پس سعی کنیم نعمت های دینی را شکر گذار باشیم . و توصیه می شود در راهپیمایی 22 بهمن که در پیش داریم حضور داشته باشیم.