مولوی نوراحمد پاک نیت در مراسم نماز جمعه این هفته خیرآباد در موضوع زبان و آفت های آن به ایراد سخن پرداخت. وی بعد از تلاوت آیه مبارکه :« ياأيها الذين آمنوا اتقوا الله وقولوا قولا سديدا يصلح لكم أعمالكم ويغفر لكم ذنوبكم ومن يطع الله ورسوله فقد فاز فوزا عظيما» و بیان حدیث گهربار […]
مولوی نوراحمد پاک نیت در مراسم نماز جمعه این هفته خیرآباد در موضوع زبان و آفت های آن به ایراد سخن پرداخت. وی بعد از تلاوت آیه مبارکه :« ياأيها الذين آمنوا اتقوا الله وقولوا قولا سديدا يصلح لكم أعمالكم ويغفر لكم ذنوبكم ومن يطع الله ورسوله فقد فاز فوزا عظيما» و بیان حدیث گهربار رسول مکرم اسلام صلی الله علیه و سلم :«الصدق ینجی و الکذب یهلک » ، گفت: روز جمعه از بافضیلت ترین روزها ست و حال که توفقیق یافتیم فضیلت این روز را دریابیم، باید شکر نعمت را به جای آوریم .
وی افزود: یکی از اعضای بدن که در سعادت و شقاوت انسان نقش مهم دارد زبان است.
ای زبان هم گنج بی پایان تویی/ای زبان هم درد بی درمان تویی
اگر زبان کلمه طیبه و شهادتین را جاری کند، درود بخواند و ذکر کند، گنج بی پایان می شود. و اگر دروغ بگوید تهمت بزند و دیگر گناهان از آن صادر شود درد بی درمان می شود.
بسا اوقات یک کلمه از زبان خارج شده و ایمان انسان را می گیرد و انسان را برای همیشه بدبخت می کند و جهنمی، کسی که آخرین کلام او لا له الا الله باشد، داخل بهشت می شود. و برعکس اگر کلمه شرک بر زبان جاری سازد وارد جهنم می شود.
اي زبان توبس زياني مرمرا / چون تويي گويا چه گويم من تورا
اي زبان هم آتش و هم خرمني / چند اين آتش دراين خرمن زني
درنهان جان ازتوافغان ميكند / گرچه هرچه گويي اش آن ميكند
پیامبر صلی الله علیه و سلم به حضرت معاذ رضی الله عنه فرمود: زبانت را نگه دارد، معاذ رضی الله عنه تعجب کرد که آیا در مورد سخنان زبان از ما سوال می شود؟ پیامبر فرمود: مگر جز این است که حاصل زبان، انسانها را به جهنم می برد.
رسول الله صلی الله علیه و سلم از صحابه سوال کردند: مفلس کیست؟ عرض شد: کسی که مال و ثروت ندارد. فرمودند: خیر، مفلس کسی است که در محشر حاضر می شود با کوهی از اعمال خیر، ولی این و آن را دشنام داده و به آن دروغ گفته و به دیگر تهمت زده و …. لذا از ثواب های او کاسته می شود و به آنان داده می شود و هنوز هم مقروض دیگران است سپس خداوند گناهان آن افراد را به گناهانش می افزاید و با بارهایی از گناه وارد دوزخ می شود.
در حدیثی از پیامبر صلی الله علیه و سلم روایت شده که هرکس زبان و شرمگاهش را محافظت کند من برای او ورود به بهشت را ضمانت می کنم.
مولوی پاک نیت بیان داشت: یکی از آفات زبان دروغ گفتن است، دروغ، گرچه به ظاهر آسان است، اما گناه بسیار بزرگی است حتی که رسول الله در کنار شرک به خدا و نافرمانی پدر و مادر، دروغ را از جمله ی گناهان کبیره شمرده است.
ازرسول خدا صلی الله علیه و سلم سوال شد: آیا ممکن است مسلمان شراب بخورد؟ فرموند: ممکن است. عرض شد: آیا مسلمان زنا می کند؟ فرموند: ممکن است. سوال شد: آیا ممکن است مسلمان دروغ بگوید؟ فرمودند: مسلمان دروغ نمی گوید.
استاد انوارالعلوم افزود: دروغ از ارزش انسان می کاهد. یکی از صفات نیک پیامبر صلی الله علیه و سلم صداقت و راستگویی بود، وقتی پیامبر در ابتدای بعثت قریش را جمع کرد، فرمود: آیا تا به حال از من دروغی شنده اید؟ گفتند: خیر، هرگز از تو دروغی نشنیده ایم.
چه بسا یک دروغ، مال و جان انسانها را از بین می برد، پیامبر می فرمایند: صدق انسان را نجات می دهد و دروغ باعث هلاکت می گردد.
مولوی پاک نیت گفت: قلب انسان که فرمانده وجود او است از چهار را تغذیه می شود که یکی از آنان زبان است. و اگر زبان دروغ بگوید سیاهی و تیرگی در قلب ظاهر می شود. و وقتی دل تیره شد نمی تواند حقیقت را تشخیص دهد. گوش چشم و فکر دیگر مجاری تغذیه قلب اند.
البته در چند مورد استثنایی می توان دروغ گفت: مثلا برای صلح دادن دو طرف متخاصم مصلحتا دروغ بگوید یا زمانی که جان و مال انسان در خطر باشد .
آفت دوم زبان غیبت است، خداوند می فرماید: بعضی مومنین غیبت بعضی دیگر را نکنند چرا که به مثابه این است که گوشت برادر مرده خود را بخورد. و واضح است که کسی خوشش نمی آید گوشت مردار بخورد. غیبت حتی به گفته پیامبر از زنا هم بدتر است. چون باعث آبروریزی مسلمان می شود، در شب معراج پیامبر صلی الله علیه و سلم گروهی را دیدند که گوشت صورت خود را با ناخن می خراشند، سوال کردند: اینها چه کسانی هستند؟ عرض شد: اینان کسانی اند که در دنیا غیبت دیگران را می کردند.
راه نجات از این گناه آن است که انسان به عواقب آن بیندیشد و در گناهان و عیوب خود بنگرد، وقتی ببیند خودش سراسر عیب است، دست از غیبت دیگران می کشد.
عیب کسان منگرو احسان خویش / دیده فرو بر به گریبان خویش