شاید از آخرین جلسه عمامه گزاری طلاب حوزه علمیه انوارالعلوم خیرآباد که در مسجد جامع این روستا برگزار شد و بر سر چند تن از فارغ التحصیلان آن دستار فضیلت نهاده شد چیز زیادی در خاطرها نمانده بود.و اینک ده سال از آن جلسه می گذشت و انوارالعلوم بار دیگر خود را برای برگزاری همایشی […]


شاید از آخرین جلسه عمامه گزاری طلاب حوزه علمیه انوارالعلوم خیرآباد که در مسجد جامع این روستا برگزار شد و بر سر چند تن از فارغ التحصیلان آن دستار فضیلت نهاده شد چیز زیادی در خاطرها نمانده بود.
و اینک ده سال از آن جلسه می گذشت و انوارالعلوم بار دیگر خود را برای برگزاری همایشی به مراتب بزرگتر و باشکوه تر از آن جلسه آماده می کرد.
همایشی که قرار بود در آن، از 411 نفر از فضلاء و حفاظ کلام الله مجید (برادر و خواهر) این حوزه که سالها و ماه ها جهت فراگیری علوم دینی و حفظ کلام الله مجید تلاش بی وقفه نموده بودند تجلیل به عمل آید و به پاس زحماتی که در راه فراگیری علوم شریعت متحل شده اند از آنان تشکر و قدر دانی شود.

بنا به پیشنهاد برگزارکنندگان همایش و موافقت مسؤلین دولتی قرار شد همایش در صحن بزرگ حوزه علمیه انوارالعلوم برگزار شود. و طبیعی است که برگزاری جلسه در چنین فضایی آن هم در گرمای اواخر خردادماه، می طلبید که مقدمات آن، از قبیل نصب پرده جهت جلوگیری از تابش مستقیم نور خورشید بر مهمانان، فرش نمودن محل همایش و… از قبل مهیا شود.
اساتید و طلاب حوزه، مردم و خصوصا جوانان خداجو و دین دوست روستای خیرآباد از روزها قبل، تمام قوای خود را جهت هرچه بهتر برگزار شدن این همایش به کار بسته بودند.
احساسی وصف نشدنی به تو دست میدهد. آنگاه که شوق و علاقه جوانان به دین و خدمت نمودن به آن را می بینی و وقتی که مشاهده می کنی مردمانی را که در فصل کار (فصل برداشت محصولی که ماه ها برای به ثمر رساندن آن زحمت کشیده اند) مال و وقت خود را وقف خدمت به دین کرده اند و آنگاه که کودکان، جوانان و سالمندان را مشاهده می کنی که بر چهره آنان گرد و غباری ناشی از زحمت و تلاش برای دین نشسته و در عین حال لبخندی که گویای رضایت کامل آنان از خدمت به دین می باشد بر لبان خشکیده آنان نقش بسته است، چاره ای جز تحسین نمودن و مرحبا گفتن به آنان نمی بینی.
کم کم به موعد جلسه که روز جمعه 28 خردادماه 89 تعیین شده است نزدیک می شویم و مشاهده چهره افرادی که تا به حال در حوزه دیده نمی شدند، حکایت از ورود مهمانان به حوزه انوارالعلوم دارد.
بعد ظهر روز پنجشنبه انوارالعلوم میزبان جمعیت قابل توجهی از مهمانان و مشتاقانی بود که خود را از سراسر خراسان (رضوی، شمالی و جنوبی) به این حوزه رسانده بودند و برای شروع جلسه و استفاده از معنویات آن لحظه شماری می کردند.
حضور پرشور خیل عظیم مهمانان، مسئولین و برگزارکنندگان همایش را برآن می دارد تا جهت پربار نمودن اوقات مهمانان، برنامه ای بعد از نماز مغرب تا عشاء تدارک ببینند و این فرصت را مهیا سازند که حاضرین از سخنان علماء و فرهیختگان استفاده نموده به استماع سرودهای متنوع بنشینند.
در این بخش از برنامه ها جناب مولوی حامد شیخ جامی امام جمعه ریزه، مولوی بهزاد فقهی از علمای شهرستان تایباد و مولوی عیدمحمد رشیدی یکی از فارغ التحصلان حوزه علمیه انوارالعلوم به ایراد سخن پرداختند و جلسه با دعای مولوي سید احمد عبداللهي خاتمه یافت.
بعد از اتمام این نشست و صرف شام، مهمانان به استراحت پرداختند تا فردا با روحیه ای مضاعف در همایش فارغ التحصیلی طلاب انوارالعلوم شرکت نموده از سخن سخنوران و کلام اهل دل استفاده نماید.
بعد از نماز صبح، گرچه هنوز ساعاتی تا شروع رسمی همایش باقی مانده بود اما فرصت مغتنمی بود تا مهمانان از سخنان جناب مولوي سید احمد عبداللهي امام جمعه محترم اسديه بيرجند استفاده نمایند.
وي در بخشي از سخنان خود گفت: برخي از مردمان ناسپاس مانند قارون هر نعمتي را از توانايي خودشان مي داند و مي گويند «انما اوتيته علي علم عندي» و عده‌اي با ايمان، هر چقدر نعمت داشته باشند از جانب خدا مي دانند و مانند حضرت سليمان مي گويند: « هذا من فضل ربي »
مهمانان در فاصله کوتاه بین سخنرانی مولوی عبداللهی و شروع جلسه، صبحانه میل نموده آماده حضور در محل برگزاری جلسه شدند.
بالاخره انتظار به سر آمد و روز جمعه 28 خردادماه 89 رأس ساعت 7 صبح، پنجمین همایش فارغ التحصیلی طلاب حوزه علمیه انوارالعلوم خیرآباد با تلاوت آیاتی چند از کلام الله مجید توسط قاری اسماعیل میزایی از طلاب حوزه علمیه انوارالعلوم آغاز گردید.
از همان ابتدای جلسه خیل عظیمی از مشتاقان در محل برگزاری همایش حضور یافته و در صفوفی منظم نشسته بودند.
بعد از تلاوت قرآن، مولوی نبی الله نعمتی به نمایندگی از فارغ التحصیلان حوزه علمیه انوارالعلوم پشت تریبون قرار گرفت و در موضوع اخلاق به ایراد سخن پرداخت.
مولوي نعمتي، اخلاق اسلامي را در صدر اسلام عامل رشد و پيشرفت دينی مردم دانست و دوري از اخلاق را باعث مفاسد اجتماعي امروزی بيان داشت وگفت: دين يعني اخلاق – تصوف يعني اخلاق و هر كه در اخلاق از تو بالاتر است در دين از تو بالاتر مي باشد.
وي سخنانش را با اين جمله به پايان رساند:الهي تو را به داده و نداده و گرفته ات شكر كه داده ات نعمت، نداده ات حكمت و گرفته ات امتحان است.
بعد از اتمام سخنان مولوي نعمتي، روح الله خسروي در جايگاه استقرار يافت و به اجرای سرودی پرداخت که مطلعش این بیت بود:
اي خدا سهم ما در جهان، خواري است**** غيرت مومنان رو به بربادي است.
سخنران دوم اين همايش بزرگ، مولوي محمود عبدي استاد حديث حوزه علميه انوارالعلوم خيرآباد بود.
وي در سخنان خود وجود حوزه هاي علميه را نعمت بزرگ الهي دانست و خاطر نشان كرد: قطعاً مي توان اذعان كرد كه وجود حوزه هاي علميه و مراكز ديني يك نعمت بزرگ براي جوامع اسلامي قلمداد مي شود . از اين رو مي طلبد كه مدارس علمي در جهت صحيح و عاري از انحراف كه در قرآن و سيره ي نبوي بيان شده حركت كنند و از هر گونه خودبيني و خودمحوري دوري نمایند.
هر چه از شروع جلسه فاصله مي گرفتيم بر تعداد مهمانان افزوده مي شد و گرمي هوا نيز رو به فزوني مي رفت به صورتي که گرمي هوا از يك طرف و ازدحام جمعيت از طرفي ديگر نشستن در زير سايه بان را مشكل مي نمود طوری كه كولرهاي آبي در مقابل شدت گرما سخت عاجز شده بودند. اما سيستم آب پاش كه به صورت مداوم بر روي پرده ها آب مي پاشيد لحظاتي هرچند اندك هواي ملايمي را به مهمانان هديه می داد.
اما شوق و علاقه مشتاقان و عاشقان دين و ايمان، پايداری آنان را در مقابل گرما دو چندان نموده بود و همه سراپا گوش به استماع سخن سخنوران نشسته بودند.
بعد از سخنان مولوي عبدي، گروه سرود فاروق اعظم طلاب حوزه علميه انوارالعلوم سرود خود را با اين مطلع شعر اجرا نمودند:
اي مسلم خوابيده و اي بنده خفته**** زينت بده خود را تو به تزئين محمد
و آنگاه نوبت به دكتر جليل رحيمي استاد دانشگاه و از انديشمندان اهل سنت رسيد تا درد دلي با مهمانان داشته باشد.
دکتر رحيمي انعقاد چنين جلسه ی با شكوهي را از بركت زحمات صحابه كرام (رض) دانست و با گلايه از بيگانگي و دوري اي كه در جامعه اهل سنت ايران به چشم مي خورد خواهان رابطه هرچه بيشتر و نزديگر جامعه اهل سنت با هم شد.
وي گفت: هم دولت نياز دارد كه اهل سنت پشتوانه اش باشند و هم اهل سنت نياز دارند كه دولت آنان را باور كند. نه توقعات ما بايد در حدي باشد كه اين توقعات باعث فشار بر دولت و فشار بر حكوت شود و نه حكومت بايد انتظار داشته باشد آنچه را كه داريم و آنچه را كه به او افتخار مي كنيم و آنچه را كه باور ماست او را كنار بگذاريم.
بعد از اتمام سخنان دكتر رحيمي، جناب آقای محمد عارف عارفي فرماندار شهرستان تايباد پشت تريبون قرار گرفت و با مقايسه حال فعلي كشور در زمينه هاي مختلف با قبل از انقلاب، وضعيت كنوني را بسيار خوب و ايده آل دانست و با اشاره به اهميت وحدت و مذمت تفرقه همگان را به وحدت فراخواند.
عارفي، شهر تايباد را الگوي وحدت در جهان دانست و گفت: اميدوارم از آنجا كه شهرستان تايباد نه تنها در ايران بلكه در جهان اسلام به عنوان الگوي وحدت است، نتيجه اين جلسه وحدت باشد.
بعد از اتمام سخنان آقای عارفي، گروه سرود احبّاءالنبي به اجراي سرود پرداخت.
و اما سومين سخنران پنجمين همایش فارغ التحصيلي طلاب انوارالعلوم امام جمعه محترم اهل سنت شهرستان تايباد جناب مولانا سيد محمد فاضلی موحد بود. امام جمعه اهل سنت تايباد كه سخنان خود را در موضوع حاكم عادل و ظالم بيان ميداشت در ابتدا، برگزاري همايشي با اين بزرگي و شكوه را باعث فخر و مباهات دانست و با يادي از بنيان گذار فقيد حوزه، مرحوم حاج عبدالغفور رجبعلي زاده، از وارثان ايشان خواست تا رهرو مسير آن عزيز فقيد باشند .
وی ادامه داد: طبق گفته رسول خدا يكي از افرادي كه زير سايه عرش قرار مي گيرد حاكم عادل است و با استناد به احاديث پيامبر حاكم ظالم را اهل جهنم و مستحق عذاب الهي دانست.
امام جمعه اهل سنت تايباد در پايان با اشاره به روايتي كه در آن آمده است: خوشا به حال حکّامي كه پيش علماء مي روند و بدا به حال علمایي كه نزد حكّام مي روند، اهل علم را به وارستگي فرا خواند.
هر چه از شروع جلسه فاصله مي گرفتيم بر تعداد جمعيت مهمان افزوده مي شد و كم كم سايه بان كه براي نشستن مهمانان در نظر گرفته شده بود كاملا مملو از جمعیت شده بود و جاي سوزن انداختن نبود و بسياري از مهمانان براي درامان ماندن از گرماي طاقت فرسا و نور آزار دهنده خورشید به ساختمان در حال احداث حوزه و خوابگاه طلاب پناه برده بودند، به صورتی که هيچ مكان سايه داري را نمي توانستي در حوزه پيدا كني مگر اينكه جمعيتی انبوه در آن نشسته بودند.
با اتمام اجراي سرود توسط فضل الله نعمتی دانشجوي رشته عمران با مطلع:
آفریدت حق برای بندگی****در حضورش دارسر افکندگی
نوبت به جناب آقای دكتر غلامرضا اسداللهي نماينده مردم تربت جام و تايباد در مجلس شوراي اسلامي رسید.
دکتر اسداللهی بعد از استقرار در پشت تريبون، اختلافات موجود در بین شیعه و سنی را اندك و ناچيز و در عين حال طبيعي دانست و گفت: بياييم مسائل جزيي را كنار بگذاريم و در جهت عزت و بالندگي اسلام و مسلمين حركت كنيم. خود را وارسي كنيم كه به عنوان مسلمان و يا انسان چقدر به تكليف خود عمل كرده ايم؟و ادامه داد: فرمايش حضرت علي (ع)به حضرت حسن است كه : هر چه براي خود نمي پسندي براي ديگران هم مپسند. من به عنوان يك شيعه اين اجازه را به خودم نمي دهم كه به اعتقاد برادر ديني خودم اهانتي بكنم و اجازه نمي دهم كه توي شهرستان ما مسائلي اين چنيني باعث از هم پاشيدگي مردم بشود. هر تريبوني كه در جهت اختلاف باشد ما براي براندازي او تلاش مي كنيم و از هر قلم و قدم وسخن كه در جهت ايجاد وحدت و برابري و يگانگي باشد حمايت مي كنيم.
اسداللهي همچنين به صورت خلاصه و تيتروار خدماتي كه در دوران نمايندگي او تا به امروز در دو شهرستان تايباد و تربت جام و حومه انجام گرفته است را برشمرد.
مولانا حبيب الرحمن مطهري مديريت محترم حوزه علميه احناف خواف و یادگار دانشمند فقید حضرت مولانا خواجه شمس الدین مطهری يكي ديگر از سخنرانان اين همايش بزرگ بود. ایشان با بيان اينكه ما بايد شعار وحدت را به عمل تبديل كنيم گفت: ما امروز نياز به وحدت عملي داريم و جهت متحقق شدن وحدت عملي بر ما لازم است كه به مقدسات يكديگر احترام بگذاريم و نبايد احساسات همديگر را در منابر، جرائد، تلويزيون و روزنامه ها خدشه دار كنيم. مولانا مطهري افزود: بايد شايسته سالاري را مد نظر قرار دهيم و از نخبگان اهل سنت در مناصب مختلف استفاده شود.وي مساجد را باعث افتخار نظام دانسته و خواستار عدم محدوديت در ساخت و توسعه مساجد در مناطق مورد نياز شد.
مديريت محترم حوزه علميه احناف خواف با استناد به بند 12 قانون اساسي، اهل سنت را در انجام امور مذهبي خود آزاد دانست و با اشاره به طرح به اصطلاح ساماندهي مدارس آن را مداخله در امور مذهبي اهل سنت دانست و خواهان دوام استقلال مدارس علوم ديني اهل سنت شد و گفت:بنده سخني از آيت الله جوادی آملي خواندم كه فرمود: دولت حوزوي فخر و حوزه دولتي عيب است و نيز بسياري از مراجع عظام شيعه با دولتي شدن حوزه هاي علميه مخافند همچنين چندي پيش آقاي لاريجاني هم گفتند: به حوزه هاي علميه كمك شود اما نبايد در مسائل آنها دخالت شود.
بعد از اتمام سخنان مولانا مطهری، حجت الاسلام والمسلمين رضايي مسئول دفتر امور اهل سنت مركز مديريت حوزه علميه خراسان پشت تریبون قرار گرفت و گفت: روز تجليل از علم و دانش است گرچه طلاب و برادران ما به ظاهر فارغ التحصيل شدند اما اين در حقيقت ابتداي كار است. زيرا با اتمام دروس حوزوي طلبه محرم مي شود و يك سري بايد ها و نبايد ها را بايد مراعات كند .
رضایی همچنین گزارشی از فعالیت ها و خدمات دفتر امور اهل سنت مركز مديريت حوزه علميه خراسان ارائه داد.
سخنران بعدی، مهمان ویژه و خارج از استان این همایش فارغ التحصیلی جناب مولانا نذير احمد سلامي استاد حوزه و دانشگاه و عضو خبرگان رهبری بود.
مولانا سلامی از فارغ التحصیلان خواست تا آنچه را که مردم در مورد آنا ن می اندیشند محقق سازند.
استاد حدیث حوزه علمیه دارالعلوم زاهدان(مکی) جریانات فکری ای که هویت اسلامی را تهدید می کند، نهضت تبشیر یا تنصیر، مدرنیسم و تجدد گرایی، لائیسم و عولمه و جهانی شدن دانست و از علماء و مراکز علمی اعم از حوزه و دانشگاه خواست با آگاه ساختن مردم از این جریانات در مقابل آنان بایستند.
مولانا سلامی همچنین از خواهران خواست فریب نیرنگ غرب را نخورند و حجاب و عفت و پاکدامنی خود را حفظ کنند.
در پایان این همایش فارغ التحصیلی جناب مولانا غلام احمد عليبايي مدیریت حوزه علمیه انوارالعلوم، ضمن تشكر از تمام مهماناني كه در جلسه حضور پيدا كردند برگزاري همايشی با اين عظمت و شكوه و وحدت را مشت محكمي بر دهان ياوه گويان و كساني كه از وحدت مسلمانان در هراسند دانست.
ایشان با تلاوت آيه “يا ايهاالذين آمنوا اتقوا الله حق تقاته” حضار را به تقوي و ترس از خدا فراخواند و با اشاره به مشتركات شيعه و سني، قرآن را بزرگترين عامل اتحاد بين مسلمانان دانست.
مولانا عليبايي از مسئولين خواست تا در ساخت مساجد همکاری کنند و مجوز ساخت مسجد را بدهند و در این زمینه اعمال محدودیتی نداشته باشند.
مدیریت حوزه علمیه انوارالعلوم در پايان از همه كساني كه در جهت هرچه بهتر برگزار شدن اين همايش زحمت كشيدند خصوصا از اهالي روستاي خيرآباد تشكر و قدر داني كرد.
با اتمام سخنرانی مولانا علیبایی نوبت به عمامه گزاری و تجلیل از 411 تن از فضلاء و حفاظ کلام الله مجید (برادر و خواهر) حوزه علمیه انوارالعلوم خیرآباد رسید که اسامی آنان به ترتیب سال فارغ التحصیلی از سال 80 تا سال 89 قرائت گردید و بر سرشان دستار فضیلت نهاده شد.
ساعت 2 بعد از ظهر بود و وقت اقامه نماز جمعه فرا رسیده بود، نماز جمعه توسط جناب مولانا عبدالله موحدي از علماء و مدرسين بزرگ خواف برگزار و با دعاي ختم مجلس توسط ايشان جلسه به پايان رسيد.
مهمانان همایش پس از صرف نهار و پايان موفقيت آميز همايش در ميان خيل عظيم بدرقه كنندگان رهسپار ديار خود شدند.

در حاشیه گزارش:
** فضایی در حدود 7000 متر در صحن بزرگ حوزه علمیه انوارالعلوم خیرآباد جهت برگزاری همایش مسقّف شده بود که در همان شروع جلسه مملو از جمعیت شد و بسیاری از مهمانان در اطراف جایگاه، ساختمان در دست ساخت حوزه و نیز خوابگاه طلاب نشسته بودند.
** جهت خنک نگه داشتن محل برگزاری مراسم چندین دستگاه کولر آبی در محل قرار داده شده بود.
** در طول برگزاری همایش سیستم آب پاش به صورت مداوم بر روی جایگاه آب می پاشید.
** “ویژه نامه پنجمین همایش فارغ التحصیلی طلاب حوزه علمیه انوارالعلوم خیرآباد” که به صورت جزوه ای کوچک تهیه شده بود و در آن مختصرا به معرفی شهرستان تایباد و روستای خیرآباد و حوزه علمیه انوارالعلوم پرداخته شده بود، بین مهمانان تقسیم شد.
** حضور چندین هزار دستگاه خودرو در پارکینگ همایش صحنه ی خیره کننده ای را خلق کرده بود.
** تعداد مهمانان حاضر در جلسه(قسمت خواهران و برادران) بیش از 40 هزار تخمین زده می شد جمعیتی که برگزارکنندگان همایش تصور چنین حضوری را نداشتند.
** مکان برگزاری جلسه به دو قسمت ـ بخش عمومی ـ و ـ بخش ویژه ـ تقسیم شده بود که ورد به بخش ویژه منوط به داشتن کارت ویژه جایگاه بود.
** گر چه تنها، حوزه خواهران برای مهمانان خواهر در نظر گرفته شده بود اما رفته رفته جمعیت به حدی زیاد شد که حوزه ، مسجد و برخی منازل اطراف مملو از مهمانان خواهر شده بود.
** بسیاری از سخنرانان جلسه ذکر خیری از بنیانگذار فقید حوزه حاج عبدالغفور رجبعلی زاده کردند.
** بعد از اتمام همایش چنان ترافیکی در کوچه های نسبتا وسیع روستا ایجاد شده بود که بسیاری از خودروها تا چند ساعت بعد از اتمام جلسه نتوانستند از این ترافیک سنگین خلاصی یابند.
** بسیاری از مردم خیّر و دین دوست منطقه برگزار کنندگان این همایش را کمک مالی، جانی، فکری و… نمودند که بر خود لازم می دانیم از همه عزیزان تشکر کرده به آنان خداقوت و دست مریزاد بگوئیم.
** همچنین از مسئولین محترم شهرستان و نهادهای دولتی و نظامی و انتظامی، هلال احمر و …که برگزارکنندگان را همکاری نمودند تشکر و قدردانی می کنیم.
** از آنجا که برگزاری همایشی به این عظمت اولین تجربه مسئولین برگزاری همایش بود و حضور جمعیتی به این بزرگی اصلا پیش بینی نمی شد مشکلاتی در برگزاری همایش به چشم می خورد که امیدواریم در آینده به طور کامل مرتفع گردد.