صحن و فضای حوزه علمیه دارالعلوم زاهدان خاطره اجتماع سالانه فارغ التحصیلی طلاب دارالعلوم زاهدان را تداعی می کند، مراسمی که از آن به عنوان بزرگترین اجتماع سالانه اهل سنت در بزرگترین حوزه علمیه اهل سنت کشور عزیزمان ایران یاد می شود.   صبح روز دوازدهم اسفندماه، دارالعلوم زاهدان میزبان «نشست سراسری دانشجویان اهل […]

 

صحن و فضای حوزه علمیه دارالعلوم زاهدان خاطره اجتماع سالانه فارغ التحصیلی طلاب دارالعلوم زاهدان را تداعی می کند، مراسمی که از آن به عنوان بزرگترین اجتماع سالانه اهل سنت در بزرگترین حوزه علمیه اهل سنت کشور عزیزمان ایران یاد می شود.

 

صبح روز دوازدهم اسفندماه، دارالعلوم زاهدان میزبان «نشست سراسری دانشجویان اهل سنت ایران با علما و اندیشمندان» بود.

 

دانشجویان اهل سنت سراسر میهن اسلامی ما، ایران بنا به دعوت دارالعلوم زاهدان بعد از طی کردن مسیرهای طولانی خود را به این حوزه علمیه رسانیده بودند تا شاهد برگزاری ششمین «نشست سراسری دانشجویان اهل سنت ایران با علما و اندیشمندان» باموضوع «اسلام دین اعتدال، رحمت و رأفت» باشند.

 

چهارشنبه 12 اسفند

 

این جلسه با حضور چند هزار دانشجو بعد از نماز مغرب روز چهارشنبه 12 اسفندماه با تلاوت آیاتی چند از کلام الله مجید آغاز گردید.

 

بعد از آن یکی از دانشجویان دانشگاه یزد با ارائه مقاله ای در موضوع ” اهمیت یادگیری علم و راه های موفقیت ” چند پیشنهاد به دانشجویان داد  از جمله: “دانشجوی نمونه باشید، در همایش ها و سمینارها شرکت کنید، روزنامه ها و سایت ها را مطالعه کنید”. و راه های موفقیت را اینگونه برشمرد:”خلاصی از افکار منفی، اعتماد به نفس، تعیین هدف و تلاش و پشتکار”.

 

بعد از وی “مولوی صلاح الدین شهنوازی” دانشجوی “دانشگاه اردکان” به عنوان اولین سخنران پشت تریبون قرار گرفت و در موضوع «بیداری اسلامی» به ایراد سخن پرداخت.

 

وی گفت: از نخستین روز آفرینش حق، باطل علیه آن صف آرایی کرده است؛ گرچه اکثراً باطل قوی بوده است ولی همواره در مقابل حق تسلیم شده است .

 

مولوی شهنوازی به نقل از مفتی محمد تقی عثمانی بزرگترین و مؤثرترین ابزار اهل باطل را، ایجاد شبهات و گسترش شهوات برشمرد و دانشجویان را به مقابله با این دو حربه اهل باطل تشویق نمود.

 

مقاله آقای “رحمت اللهی” دانشجوی “دانشگاه شهید رجایی تهران” با عنوان «عوامل دین گریزی» حسن ختام اولین قسمت از برنامه های نشست دانشجویان اهل سنت بود .

 

پاسخگویی علما به سؤالات دانشجویان یکی دیگر از برنامه های چهارشنبه این نشست بود که بعد از اقامه نماز عشاء و صرف شام صورت گرفت.

 

پنج شنبه 13 اسفند

 

گرچه قرار بود جلسه روز پنج شنبه ساعت 8:30 آغاز شود اما با اندکی تاخیر رأس ساعت 9 صبح شروع شد و تا نماز ظهر ادامه داشت.

 

در این جلسه که با تلاوت آیاتی چند از کلام الله مجید آغاز گردید “مولوی حبیب الله مرجانی” “مسئول دفتر دانشجویی دارالعلوم زاهدان” ضمن عرض خیرمقدم به دانشجویان، قدوم آنان را به سرزمین کویری بلوچستان گرامی داشت.

 

وی با اشاره به اهمیت این جلسات گفت: چه زیباست این دیدارها سالانه چندین بار برگزار شود.

 

مرجانی ادامه داد: از آنجا که اسلام آماج حملات تبلیغاتی دشمنان قرار گرفته است و دشمنان همواره در صدد محروم کردن قشر تحصیل کرده از دین اسلام هستند عنوان (اسلام دین اعتدال، رحمت و رأفت) برای این نشست انتخاب شد.

 

مسئول دفتر دانشجویی دارالعلوم، ایجاد وحدت بین حوزه و دانشگاه را از جمله اهداف تاسیس دفتر دانشجویی برشمرد و تخصص، تدیّن و تعهد را شعار دفتر دانشجویی دارالعلوم دانست.

 

در ادامه”احسان میرحسینی” دانشجوی کرد حاضر در جلسه به ارائه مقاله ای تحت عنوان،(دانشجویان اهل سنت، باید ها و نباید ها) پرداخت.

 

حسینی، دانشجوی اهل سنت را بااخلاق ترین، با وقارترین و بهترین دانشجو دانست و افزود: “چرا چنین نباشد حال آنکه دانشجوی اهل سنت خود را پیرو راستین سنت رسول مکرم اسلام صلی الله علیه و سلم می داند؟ وی در ادامه دانشجویان را به اجتماع  و تعاون بر خیر و دعوت و تبلیغ فرا خواند.

 

بعد از ارئه مقاله احسان حسنی نوبت به سخنرانی اولین مهمان ویژه این همایش، جناب آقای “احمد احمدیان” نویسنده اهل سنت و استاد دانشگاه مهاباد کردستان و فرزند مرحوم استاد “ملاعبدالله احمدیان” محقق و پژوهشگر فقید اهل سنت رسید.

 

احمدیان ابتدا از اینکه برای اولین بار در خطه بلوچستان قدم نهاده است ابراز خرسندی کرد و آنگاه به ارئه مقاله ای تحت عنوان (پلورالیسم دینی) و نقد تفکرات “جان هیک” پرداخت.

 

اجرای سرود توسط دانشجویان “گروه سرود آوای احمد” فاصله ای بود بین سخنان استاد احمدیان و سخنرانی دومین میهمان ویژه، محقق و قرآن پژوه اهل سنت جناب آقای “مسعود انصاری”.

 

انصاری که در موضوع (اعتدال) به ایراد سخن می پرداخت ابتدا گفت: بنده در نوشتن پرکار هستم برخلاف سخن گفتن.وی افزود: ما باید مبانی ، مؤلفه ها و آسیب ها را در  اعتدال  در نظر بگیریم.

 

 انصاری اعتدال را روش پیامبران دانست و افزود: اساس توحید بر اعتدال است و این اعتدال است که باعث چرخش و دوام فلک و کهکشان ها شده است.

 

بعد از ایشان “محمود براهوئی نژاد” روزنامه نگار اهل سنت به ارائه مقاله ای تحت عنوان (جامعه اهل سنت در مسیری رو به پیشرفت) پرداخت که طی آن آینده اهل سنت را رو به پیشرفت و بسیار امیدوار کننده توصیف نمود.

 

ادامه برنامه های ششمین نشست دانشجویان اهل سنت سخنرانی “مفتی محمدقاسم قاسمی” استاد حوزه علمیه دارالعلوم زاهدان بودند.

 

ایشان انعقاد این جلسه را عطیه و بخشش الهی دانستند و  افزودند: هر خیر و برکت و خوبی ای که می بینیم مرهون تلاش پیامبران الهی هستند.آنان بودند که به انسان ها راه سعادت را نشان دادند و مردم را راهنمایی کردند.

 

مولانا قاسمی افزودند: بسیاری از فلاسفه، شعرا، فاتحین و غیره… به خیال خود در راه نجات بشریت گام برداشتند اما دعوت پیامبران فراتر از دعوت همه اینها بود.

 

ایشان با اشاره به جهان شمولی دین پیامبر اکرم صلی الله علیه و سلم فرمودند: باید باشند افرادی که دین پیامبر را در جهان منتشر کنند و دعوت وی را به جهانیان برسانند و ریشه بسیاری از مشکلاتی که امروزه گریبانگیر امت اسلامی شده است نیز همین بی توجهی نسبت به ابلاغ دین است.

 

مولانا قاسمی دانشجویان را توصیه به چنگ زدن به قرآن و ادای نماز نمود و از آنان خواست غیرت اسلامی خود را حفظ نمایند و افزود: غیرت اسلامی ما باید همچون غیرت صلاح الدین ایوبی باشد که وقتی شنید کفار به زائرین بیت الله حمله کرده اند و نسبت به پیامبر اکرم صلی الله علیه و سلم گستاخی نموده اند تا انتقام این اهانت را از آنان نگرفت بر جای ننشست.

 

آخرین سخنران این بخش “مهندس پیمان فروزش” نماینده مردم زاهدان در  مجلس شورای اسلامی بود که بعد از آن نوبت به اقامه نماز ظهر و صرف نهار رسید.

 

برنامه بعد از نماز ظهر استراحت، بازدید از نمایشگاه کتاب و بارگزاری موبایل در محل غرفه ها بود و بعد از نماز عصر هم دانشجویان فرصت ملاقات با اساتید حوزه و مهمانان ویژه نشست را پیدا کردند.

 

و اما آخرین قسمت ازنشست سراسری دانشجویان اهل سنت بعد از نماز مغرب پنجشنبه 13 اسفند بود که با تلاوت آیات الهی آغاز گردید و در ادامه گروه سرود طلاب دارالعلوم پرداختند.

 

بالاخره بعد از ساعت ها، انتظاربه سر آمد و دانشجویان مشتاق به استماع نصائح و اندرزهای حکیمانه حضرت شیخ الاسلام مولانا عبدالحمید مدیریت حوزه علمیه دارالعلوم ، امام جمعه اهل سنت زاهدان و رئیس شورای هماهنگی مدارس اهل سنت بلوچستان نشستند.

 

مولانا عبدالحميد؛ با ذكر مصاديقي از زندگي پيامبر صلی الله علیه و سلم و اصحاب ايشان فرمودند: زندگي درخشان و سراسر خير و بركت آنان بايد براي مسلمانان الگو باشد و هيچكس نمي‌تواند مثال كاملي از الگوي زندگي سعادتمند اصحاب و اهل بيت پيامبر را در گذشته ، حال و آينده پيدا كند.

 

مولانا عبدالحميد افزودند: متاسفانه عده‌اي در كشور ما ، پس از وقايع انتخابات سال جاري اختلافات جناحي و سياسي را با جنگ جمل و صفين قياس كردند؛ اما هيچ يك از علماي معاصر شيعه و سني قابل قياس با طلحه و زبير و خلفاي راشدين و اهل بيت پيامبر صلی الله علیه و سلم نيستند.

 

اختلافات كنوني را بايد با نمونه‌هاي تاريخ معاصر مقايسه كنيم و نه با انسانهاي نيك و بزرگي كه نخستين شاگردان تمدن اسلامي بودند و افتخار مصاحبت حضرت رسول صلی الله علیه و سلم را داشتند. آنان انسانهايي بي‌مانند و الگوهاي دين و هدايت و دانش بودند.

 

امام جمعه اهل سنت زاهدان با تاكيد بر جدايي ناپذيري دو عنصر علم و دين بیان داشتند:  دانشجويان ما نبايد به ليسانس و فوق ليسانس اكتفا كنند، بلكه تلاش نمايند در رشته‌هاي مختلف تخصص كسب كنند و صاحب ابتكار و خلاقيت باشند و با ارايه نظريات به روز و كارآمد، ‌نيازهاي ملت و دولت را برطرف نمايند. تجربه ثابت كرده است كه هرچه فقر و محروميت بيشتر باشد، ‌شكوفايي ذهن نيز بيشتر مي‌شود. بيشتر صاحب نظران جهان از روستاها برخاسته‌اند و بالندگي مردم در مناطق محروم از شهرها و مناطق برخوردار بيشتر بوده است.

 

ایشان افزودند: ما بايد براي كسب علم از آسايش و رفاه خود بگذريم و در كنار آن از عنصر اساسي و مهم دين و هدايت غافل نشويم، تا بتوانيم حافظ خوبيها، دين و شريعت و سنت و علم و در زمينه‌هاي مختلف علمي از ديگران جلوتر باشيم و آينده را بسازيم.

 

مولانا عبدالحميد فرمودند: ‌همه ما ايراني هستيم و ايران وطن ماست؛ اما من با قاطعيت مي‌گويم كه هيچ كس از اهل سنت، ايراني‌تر نيست؛ ما هم از لحاظ وطني و هم از لحاظ اسلامی با همه ايرانيان احساس برادري داريم و براي بشر احساس همدردي و خيرخواهي مي‌كنيم، مگر كسي كه رسما با ما در حال جنگ و محاربه باشد. البته درباره محارب از نقطه نظر علمي بحث دارم و درباره اينكه به چه كسي محارب گفته مي‌شود و مصداقش كيست بحثهاي علمي وجود دارد كه در فرصتي ديگر به آن مي‌پردازم .

 

ایشان فرمودند : قرآن و سنت نه فقط حقوق انسانها، بلكه حيوانات را نيز مورد تاكيد قرار داده است؛ و حتي به حقوق گياهان نيز در مباني ديني تاكيد شده است.  اسلام از هر تمدن ديگري ، بيشتر به حقوق بشر پرداخته است، اما به شرط اينكه اين حقوق در جوامع اسلامي رعايت شوند.

 

امام جمعه اهل سنت زاهدان گفت: ما احساس اخوت و برادري خود را با هموطنان و برادران شيعه خود هرگز از دست نمي‌دهيم و در انسانيت با همه ايرانيان يهودي و مسيحي و اديان ديگر نيز احساس برادري در منافع و مضار اين كشور مي‌كنيم.

 

براساس قوانين كشوري و ميثاق‌هاي بين‌المللي كه كشور ما جزو امضاء كنندگان آنهاست و همچنين براساس عرف و شرع اسلامي همه داراي حقوقي هستيم و بايد اين حقوق و آزاديهاي ديني و فرهنگي محترم شمرده شود و عدالت در كشور بدرستي اجرا گردد.

 

مولانا افزودند: همه ايرانياني كه ايران را تشكيل مي‌دهند و اقوام و مذاهب و اديان موجود در آن، بايد مورد احترام و در برابر قانون يكسان باشند. اسلام رسومات و فرهنگهاي قومي و منطقه‌اي را از بين نبرده است، بلكه پيامبر صلی الله علیه و سلم براي رسومات مردم احترام قايل بوده و فقط آنها را اصلاح كرده است و تمدنها و فرهنگها، لباس، زبان و ديگر عناصر فرهنگي و تاريخي را حفظ نموده است. زبانها و فرهنگهاي قومي نبايد از بين بروند و مضمحل شوند. زبانهاي كردي، بلوچي، فارسي، ‌عربي، تركي و … در ايران همانگونه كه در طول تاريخ اسلام حفظ شده‌اند، اينك نيز بايد به عنوان ميراث ما ايرانيان مورد حفاظت قرار گيرند تا از بين نروند.

 

مولانا عبدالحميد فرمودند: اجبار و اكراه در دين اسلام جايگاهي ندارد و هر مذهبي آزاد است بر طبق فقه خود به تعليم و تبليغ پيروانش بپردازد. آزادي مذهبي اهل سنت كه در قانون اساسي نيز مورد توجه قرار گرفته است بايد حفظ شود. ما قدرتي نداريم اما به نام قانون مي‌گوئيم كه اهل سنت بايد براي اداي نيازهايشان در شهرها، دانشگاهها، ‌مراكز نظامي و اداري و … و تبليغ و تعليم آزاد باشند و نبايد در انجام شئونات مذهبي خود با محدوديت مواجه شوند.

 

ایشان افزودند: در كشور ما يك جريان نمي‌تواند حكومت كند. ما معتقديم در نظام جمهوري اسلامي، زماني حكومت موفق خواهد بود و بقا مي‌يابد كه همه اقوام و مذاهب را در اداره كشور بر اساس شايستگي مشاركت دهد. من تعجب مي‌كنم كه چرا عده‌اي اين سخنان خيرخواهانه را نمي‌پسندند در حاليكه بيان اين مطالب به خير و صلاح كشور و مسئولان است. نظام شاهنشاهي به پايان رسيده است و ما در جمهوري اسلامي زندگي مي‌كنيم؛ هم جمهوريت و هم اسلام مبتني بر آزادي هستند و بايد دغدغه اهل سنت كه 31 سال از مديريت كلان كشور دور نگه داشته شده اند و در مديريتهاي منطقه‌اي نيز سهم اندك و ناچيزي دارند، برطرف شود. فرزندان و دانشجويان ما بايد دورنماي روشني در اين كشور داشته باشند. اخوت و برادري نيز اقتضا مي‌كند كه مسئولان كشور در اين‌باره بايد با سعه صدر رفتار كنند و قوانين نانوشته‌اي را كه مانع از بكارگيري و مشاركت اهل سنت در مديريتها و نيروهاي مسلح است، كنار بگذارند. ما مي‌خواهيم مانند برادران شيعه خود، در راه پاسداري از اين كشور كشته شويم. ما اطمينان داريم كه اهل سنت براي عزت، سربلندي و وحدت ملت در هر جايي تلاش خواهند كرد و از برادران شيعه خود عقب نمي‌مانند. ما از حقوق خود هرگز كوتاه نمي‌آئيم و مي‌خواهيم افق روشني در كشور داشته باشيم و حقوقمان را از همه مجراهاي قانوني پيگيري و مطالبه مي‌كنيم.

 

امام جمعه اهل سنت زاهدان فرمودند : جامعه اهل سنت ايران از هر نوع افراط و تفريط بارها اعلام برائت كرده است. ما با خشونت و تندروي موافق نيستيم و هميشه آنرا محكوم كرده ايم. ما معتقد  به پيگيري حقوق خود از راههاي قانوني هستيم و تاكنون نيز در نشستهاي مختلف با مسئولان، از طريق نامه و در فرصتهاي مختلف و از منابر مساجد خود و در مصاحبه‌ها، بدون غرض بر احقاق حقوق مشروع و قانوني خود پافشاري نموده‌ايم. ما خيرخواه حكومت و تشيع هستيم و فرصت طلبي و ستيزه‌جويي در عرصه‌ ما جايگاهي ندارد. ما سربلندي همه ايرانيان و عزت ايران را مي‌خواهيم و از همه مسئولان بويژه مقام معظم رهبري مي‌خواهيم كه مشكلات اهل سنت را در زمينه استخدامها و مسئوليتها برطرف كنند. مسئولان نبايد تحت تاثير افراطيون در كشور قرار بگيرند، بلكه با سعه صدر و دورانديشي براي تحكيم وحدت و امنيت ملي، تلاش كنند.

 

مولانا عبدالحميد گفت: همانگونه كه در آغاز سخنانم بيان كردم، فرهنگها و زبانهاي محلي و قومي جزو هويت ماست. چادر زنان ايراني، نمادي از هويت ايراني است كه از اسلام وارد فرهنگ‌ها شده است. لباس زيباي زنان بلوچ و لباسهاي محلي بايد حفظ شوند. تلويزيون ايران، آموزش و پرورش، دانشگاهها و دولت براي حفظ فرهنگها بايد تلاش كنند.

 

امام جمعه اهل سنت زاهدان فرمودند: ما ابر قدرت نيستيم و ضعفهاي فراواني داريم، زيرا نتوانستيم همه ايرانيان را در قدرت مشاركت بدهيم و مردم ما از شعارها خسته شده‌اند و بايد با فكري صحيح، براي رسيدن به وحدت، همگرايي و اخوت بيشتر تلاش كنيم تا ايراني آباد، آزاد و سربلند و اسلامي داشته باشيم.

 

بعد از سخنرانی نوبت به اعطای جوائز به نخبگان و مخترعین اهل سنت رسید که لوح تقدیر و تندیسهایی به رسم یادبود از طرف دفتر دانشجویی دارالعلوم زاهدان به آنان داده شد.

 

دعای پر فیض و برکت مولانا عبدالحمید پایان بخش این نشست دوروزه بود.