مراسم تشییع و نماز جنازه جناب مولانا محمد یامدد شیخ الحدیث و استاد حوزه علمیه انوارالعلوم خیرآباد با حضور خیل عظیم علماء، طلاب و عامه مردم برگزار شد.گزیده سخنان علما در این مراسم که بعد از ظهر روز چهارشنبه در جنب حوزه علمیه برگزار شد به شرح زیر است.   مولوی عبدالغفار شیخ جامی امام […]

مراسم تشییع و نماز جنازه جناب مولانا محمد یامدد شیخ الحدیث و استاد حوزه علمیه انوارالعلوم خیرآباد با حضور خیل عظیم علماء، طلاب و عامه مردم برگزار شد.
گزیده سخنان علما در این مراسم که بعد از ظهر روز چهارشنبه در جنب حوزه علمیه برگزار شد به شرح زیر است.

 

مولوی عبدالغفار شیخ جامی امام جمعه خیرآباد: مولانا با بدعت ها به شدت برخورد می کردند
مولوی عبدالغفار شیخ جامی امام جمعه خیرآباد که به عنوان مجری در جایگاه قرار گرفته بود، پس از عرض تسلیت به مناسبت درگذشت جناب مولوی محمد یامدد و خوش آمد گویی به حاضران، از مرگ به عنوان «راهی که باید رفت» یاد کرد و شاگردان مولانا یامدد را صدقه جاریه ایشان دانست.
وی افزود: مولانا نهایت تلاش خود را در راه مبارزه با بدعت ها به کار بستند و با بدعت ها به شدت برخورد می کردند و مردم را از انجام بدعت ها خصوصا در تعزیه ها منع می نمودند؛ به همین خاطر وصیت نمودند که تعزیه داری برایشان فقط در حد نماز جنازه باشد. لذا دوستان و ارادتمندان جناب مولانا، اگر می خواهند انفاق و صدقه ای برای ایشان بکنند به امور خیریه و عام المنفعه و صدقات جاریه از قبیل مساجد، حوزه های علمیه ، ایتام و… اختصاص دهند و به این طریق ایصال ثواب نمایند.

مولوی غلام رسول جوهرچی امام جمعه استای: مولانا هرگز چشم به دست دیگران نبوند و حتی از پذیرش اشیای جائز هم امتناع می کردند
مولوی غلام رسول جوهرچی امام جمعه روستای «استای» و دوست دیرینه جناب مولوی یامدد، بعد از عرض تسلیت به جامعه روحانیت و طلاب علوم دینی خصوصا اساتید و طلاب انوارالعلوم خیرآباد و وابستگان گفت: پیامبر ـ صلی الله علیه و سلم ـ می فرماید: «ان الله لا یقبض العلم انتزاعاً ینتزعه من العباد ولکن یقبض العلم بقبض العلماء» خداوند علم را [از میان مردم] با خارج کردن آن از [سینه‌های] بندگان بر نمی‌ دارد، بلکه علم را با گرفتن علما بر می‌ دارد.
وی افزود عالم و دانشمند زیاد است و زیاد هم خواهد بود، اما علما و دانشمندان متقی کم هستند و مولانا بحمدالله از علمای متقی جامعه ما بودند.
وی افزود : بنده به مدت چهار سال با مولانا هم کلاس و هم اتاق بودم و خاطره های زیادی از ایشان به یاد دارم .
مولوی جوهرچی یکی از خصلت های نیک مولانا یامدد را استغنا دانست و گفت: ایشان هرگز چشم به دست دیگران نبودند و حتی از پذیرش اشیایی که جائز بود هم امتناع می کردند و بسیار متواضعانه زندگی می کرند به صورتی که اگر کسی ایشان را نمی شناخت نمی فهمید که ایشان چه درجه ی علمی ای دارند.
امام جمعه استای فوت علمای ربانی را زنگ خطری برای جامعه روحانیت و علما دانست که بر کوشش و تلاش خود در راه تبلیغ دین و تکثیر علم بیفزایند.
وی سخنان خود را با این شعر به پایان رساند:
خوشا آنان که با عزت زگیتی / بساط خویش برچیدند و رفتند
زکالاهای این آشفته بازار / محبت را پسندیدند و رفتند
خوشا آنان که در میزان وجدان/ حساب خویش سنجیدند و رفتند
نگردیدند هرگز گرد باطل/حقیقت را پسندیدند و رفتند

مولوی سید عبدالمؤمن موسوی امام جمعه نصرالدین ـ بیرجند: مولانا یامدد عالمی بودند که خداوند دین خود را به وسیله شان نصرت کرد
مولوی موسوی یکی دیگر از دوستان و هم کلاسی های جناب مولانا یامدد ضمن تسلیت رحلت مولانا گفت: بنده نیز مدت مدیدی در پاکستان با مولانا بودم و شاهد ویژگی های زیادی از ایشان بوده ام که زبان الکن قادر به برشمردن آنان نیست.
وی افزود: ما اگر بخواهیم علما را به سه گروه تقسیم کنیم، ایشان در گروه سوم قرار دارند.1ـ گروهی که با وفاتشان اهل خانه ناراحت می شوند چرا که نان آور و پدر خانه را از دست داده اند. 2ـ گروهی با وفاتشان علاوه بر خانواده اهل محل ناراحت هستند چرا که امام و پیشنماز خود را از دست داده اند. 3 ـ  گروهی دیگر آنان اند که از وفاتشان تمام جامعه ناراحتند چرا که شخصیتی دلسوز و مفید را از دست داده اند و یقینا مولانا یامدد از افرادی بودند که تمام جامعه در فراغشان ناراحتند.
مولوی موسوی با اشار به حدیث رسول اکرم ـ صلی الله علیه و سلم ـ گفت: زمانی که عالم ربانی از دنیا برود رخنه و شکافی در دین ایجاد می شود و یقینا با وفات این عالم بزرگوار، رخنه در دین ایجاد شده است و ما امیدواریم شاگردانشان و حوزه علمیه انوارالعلوم این نقصان را جبران کنند.
مولوی موسوی افزود: سه سوره قرآن (صف ـ منافقون ـ جمعه ) گویای این است که دین با سه گروه پیشرفت می کند. مجاهدین، علما و اهل خیر و یقینا مولانا یامدد از علمایی بودند که خداوند دین خود را به وسیله شان نصرت کرد.

مولوی عبدالواحد مؤمنی استاد حوزه علمیه انوارالعلوم: مولانا همواره به فکر پیشرفت و ترقی طلاب بودند
مولوی عبدالواحد مومنی استاد حوزه علمیه انورالعلوم بعد از تسلیت به حضار  و بازماندگان گفت: بنده به عنوان شاگرد و همسایه جناب مولانا چند خصلت مهم و فراموش نشدنی در ایشان دیده ام.
1ـ اهتمام به امور حوزه: ایشان بعد از مولانا (غلام احمد) علی بایی اولین استاد ایرانی حوزه بودند و به امور حوزه اهتمام ورزیده همواره به فکر پیشرفت و ترقی طلاب بودند.
2ـ دوری از مال دنیا: ایشان نه تنها خود از دنیا دوری می جستند بلکه دیگران را نیز از نزدیکی به دنیا منع می کردند.
3ـ عزلت گزینی (از امور بیهوده): در محافل و جلسات عروسی و عزا کمتر شرکت می کردند و هرگز درس و تدریس را به خاطر چنین جلساتی ترک نمی کردند.

مولوی حامد شیخ جامی امام جمعه ریزه: مولانا محمد به همه علما ارادت داشتند
جانا فروغ رویت در جسم و جان نگنجد/و آوازه ی جلالت اندر جهان نگنجد
وصلت چگونه جویم کاندر طلب نیاید/وصفت چگونه گویم کاندر زبان نگنجد
هرگز نشان ندادند از کوی تو کسی را/زیرا که راه کویت اندر نشان نگنجد
عطار وصف عشقت چون در عبارت آرد/زیرا که وصف عشقت ، اندر بیان نگنجد
مولوی شیخ جامی ضمن تسلیت به حاضرین با اشاره به آیه قرآن «یرفع الله الذین آمنوا منکم و الذین اوتوا العلم درجات» مرتبه اهل علم را بلند دانست و گفت: انسان باید علم را فراگیرد و در مقابل اهل علم آرامش و وقار داشته باشد و در مقابل اساتید خود متواضع و فر وتن باشد.
وی از ارادت مولانا به اهل علم گفت و افزود: مولانا محمد به همه علما ارادت داشتند خصوصا به استادشان مولانا شمس الدین مطهری ـ رحمه الله ـ

مولانا شهیدی استاد حوزه علمیه احناف خواف: مولانا یامدد عالمی جامع بودند، هم از نظر علم و هم از نظر اخلاق
مولانا شهیدی سخنان خود را با تلاوت آیه مبارکه «هل یستوی الذین یعلمون و الذین لا یعلمون» آغاز نمود و گفت: جلسه به مناسبت رحلت روحانی مخلص و متعهد جناب مولانا یامدد گرفته شده است.
وی افزود: بنده از طرف جامعه روحانیت و مردم خواف و اساتید، طلاب و خدمتگزاران حوزه علمیه احناف خواف این ضایعه بزرگ را به اساتید و طلاب حوزه علمیه انورالعلوم تسلیت عرض می کنم؛ خداوند به فضل و کرم خود درجه این عالم بزرگوار را متعالی و بلند بگرداند و این ضایعه را جبران نماید.
برادران بزرگوار! علما، وارثان انبیاء و جانشینان پیامبرانند و پیامبران هم درهم و دینار به ارث نگذاشته اند بلکه ارث آنها علم است و کسی که علم را فراگرفت بهره زیادی برده است. خصوصا علمایی که همه ی هم و غم آنان علم دین است و بالاخص  آنانکه مثل این عالم ربانی، تمام عمر خود را مشغول تعلیم و تعلم علم اند.
مولانا یامدد عالمی جامع بودند هم از نظر علم و هم از نظر اخلاق، ایشان زندگی ساده ای هم چون زندگی علمای سلف صالح داشتند و یقینا علم قرآن و سنت و مجالست با علمای ربانی او را چنین بار آورده بود.

نماز جنازه استاد حدیث حوزه علمیه انوارالعلوم توسط جناب مولانا غلام احمد علی بایی اقامه شد و پیکر ایشان در قبرستان روستای خیرآباد به خاک سپرده شد.
روحش شاد و راهش پررهروان