انوار وب: نظام آموزشی در چین یک نظام اجباری و فاقد هرگونه مطالعات دینی است، از این رو آموزش قرآن در این کشور از سه طریق مدارس دینی، مدارس قرآن و دوره‌های قرآن انجام می‌شود. به  نقل از پایگاه خبری «Today’s Zaman»، حدود 28 هزار روحانی به صورت رسمی در منطقه خودمختار سین‌کیانگ فعالیت می‌کنند. […]

انوار وب: نظام آموزشی در چین یک نظام اجباری و فاقد هرگونه مطالعات دینی است، از این رو آموزش قرآن در این کشور از سه طریق مدارس دینی، مدارس قرآن و دوره‌های قرآن انجام می‌شود.

به  نقل از پایگاه خبری «Today’s Zaman»، حدود 28 هزار روحانی به صورت رسمی در منطقه خودمختار سین‌کیانگ فعالیت می‌کنند. در این منطقه مدارسی وجود دارند که در قالب دوره‌های دو تا سه ماهه قرآن آموزش می‌دهند.
فارغ‌التحصیلان مدارس ابتدایی و دبیرستان در این مدارس قرآن پذیرفته می‌شوند.

9 سال است که در چین آموزش اجباری وجود دارد و در این نظام آموزشی هیچ‌گونه دروس دینی ارائه نمی‌شود.
10 مدرسه قرآن در چین وجود دارد. مدرسه قرآن سین‌کیانگ تنها مدرسه رسمی آموزش قرآن در منطقه اویغور سین‌کیانگ در چین است. همچنین این مدرسه تنها مدرسه چینی است که قرآن را به زبان اویغوری آموزش می‌دهد.

در این مدرسه احادیث به زبان عربی خوانده می‌شوند، اما معانی آن‌ها به زبان اویغوری بیان می‌شود. دانش‌آموزان مدت 5 سال در این مدرسه تحصیل می‌کنند تا صلاحیت لازم را پیدا کنند و از میان آن‌ها افرادی برای آموزش به مردم منصوب می‌شوند که به آن‌ها مقرری ماهیانه داده می‌شوند. فارغ‌التحصیلان این مدرسه یا به مردم قرآن آموزش می‌دهند و یا به عنوان اعضای کنگره اویغورها مشغول به کار می‌شوند.
اداره امور دینی و نیز اداره امور اسلامی چین اعزام دانشجویان مسلمان به خارج از کشور را بر عهده دارند.

10 قوم مسلمان از جمله اویغور، قزاق، قرقیز، هویی و … در سین‌کیانگ چین زندگی می‌کنند. 9 مدرسه قرآن دیگر چین نیز متعلق به مسلمانان هویی است. هویی‌ها قرآن را به زبان چینی آموزش می‌دهند.

مدرسه قرآن سین‌کیانگ
ساخت «مدرسه قرآن سین‌کیانگ» در سال 1983 میلادی آغاز شد و در سال 1987 به پایان رسید. این مدرسه با دریافت کمک مالی از دولت محلی ساخته شد و در سال 2012 دولت چین 250 میلیون یوان برای ساخت یک مدرسه بزرگ جدید که گنجایش 300 دانشجو و 70 مدرس را دارد، اهدا کرد. آن‌ها روحانیونی در سطوح کاردانی و کارشناسی تربیت می‌کنند.

در این مدرسه عمدتاً دروس دینی و فرهنگی ارائه می‌شود. دروس فرهنگی نیز شامل سیاست‌های دینی و قومی می‌شود. ادبیات اویغور، زبان و ادبیات عرب و تاریخ نیز در این مدرسه آموزش داده می‌شود. 70 درصد درس‌ها بر مطالعات دینی یعنی قرآن، قرائت، تجوید، روش‌شناسی، فقه اسلامی، فرهنگ و الهیات اسلامی، زندگی حضرت محمد(ص) و قواعد عربی تمرکز دارد.
مدرسه قرآن سین‌کیانگ یک مدرسه دینی است که علمای چینی پرورش می‌دهد. این مدرسه ویژه آقایان است. بانوان آموزش‌های دینی را در خانه از پدر یا همسر خود می‌آموزند.

مساجد سین‌کیانگ
مساجد دو شهر اصلی منطقه خودمختار و مسلمان‌نشین سین‌کیانگ در چین یعنی شهرهای اورومچی و کاشغر، جای کافی برای همه نمازگزاران در نمازهای روز جمعه ندارند.

مردم مجبور هستند بدون اینکه برای دیگران مزاحمتی ایجاد کنند، نمازهای خود را در خیابان‌ها و میادین اطراف مسجدها بخوانند.
مسجد «عیدگاه» در مرکز کاشغر، بزرگترین مسجد این منطقه است. بیش از 30 هزار نفر نمازهای عید را در میدانی که این مسجد در آن قرار دارد، اقامه می‌کنند. مسجد عیدگاه در سال 1442 ساخته شد و سه بار توسعه داده شده است. محوطه داخلی این مسجد گنجایش حدود 700 نمازگزار را دارا است.
منبع: ایکنا