هر سالی که سپری می شود، دارای ایام مبارکی است که قابل قدر اند، مثلاً ماه مبارک رمضان که سالی یک بار مهمان ما می شود یا ما مهمان او می شویم! و ایام مبارک دیگری مثل شش روز شوال و دهه ذی الحجه. چرا این ایام استثنایی و مبارک هستند؟ به این خاطر است […]
هر سالی که سپری می شود، دارای ایام مبارکی است که قابل قدر اند، مثلاً ماه مبارک رمضان که سالی یک بار مهمان ما می شود یا ما مهمان او می شویم! و ایام مبارک دیگری مثل شش روز شوال و دهه ذی الحجه.
چرا این ایام استثنایی و مبارک هستند؟
به این خاطر است که الله متعال عبادات ما را در این ایام چندین برابر حساب کرده و ثواب چندین برابری به ما عنایت می فرماید، در واقع آمدن این ایام مبارک، نوید و مژده ای است برای آن عده افرادی که توانایی انجام اعمال زیاد را ندارند، در این ایام، عمل اندک چند برابر ثواب دارد و با انجام اعمالی که توانایی انجام آن را داریم ثواب بسیاری را می توان کسب کرد.
چون به ماه ذی الحجه رسیدیم، قصد دارم در باره این دهه مبارکه (دهه ذی الحجه) بنویسم تا باشد که این ایام طلایی را غنیمت دانسته و از فرصت ها نهایت بهره را ببریم.
فضیلت این ایام مبارکه از زبان پیامبر اکرم صلی الله علیه وسلم:
“عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ، عَنِ النَّبِیِّ صَلَّى اللهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ أَنَّهُ قَالَ: «مَا العَمَلُ فِی أَیَّامٍ أَفْضَلَ مِنْهَا فِی هَذِهِ؟» قَالُوا: وَلاَ الجِهَادُ؟ قَالَ: «وَلاَ الجِهَادُ، إِلَّا رَجُلٌ خَرَجَ یُخَاطِرُ بِنَفْسِهِ وَمَالِهِ، فَلَمْ یَرْجِعْ بِشَیْءٍ” (صحیح البخاری/ باب فضل العمل فی ایام التشریق)
ابن عباس رضی الله عنهما از پیامبر صلی الله علیه و سلم روایت می کنند که فرمودند: «هیچ روزی نیست که عمل صالح به سوی الله جل جلاله در آن از این روزها ـ یعنی از ده روز ذی الحجه ـ محبوبتر باشد. اصحاب گفتند: حتی جهاد در راه الله؟ رسول الله صلی الله علیه و سلم فرمودند: حتی جهاد در راه الله، مگر شخصی که خود با مالش به میدان جهاد برود و سپس چیزی از آنها را برنگرداند».
در این روایت، پیامبر صلی الله علیه وسلم عبادت در این ایام (دهه ذی الحجه) را از جهاد که از اعمال بس شاق و بزرگ است فضیلت داده، از سوال اصحاب مشخص می شود که جهاد چقدر مهم و با فضیلت است، چنانچه اولین عملی را که ذکر کردند جهاد بود: “قَالُوا: وَلاَ الجِهَادُ؟ حتی جهاد در راه الله؟ ” ممکن است هر یک از ما توانایی اعمال بزرگی چون جهاد را نداشته و یا برای هرکس میسر نمی شود، اما با عبادت در این ایام مبارکه، همچنان ثوابی را که مجاهد کسب کرده، کسب خواهیم کرد ان شاءالله، البته باید عبادات ما مخلصانه و صادقانه باشد.
حال به من بگویید، با این حال که این چنین فضیلتی برای این دهه از زبان پیامبر مان صلی الله علیه وسلم ذکر شده که در وصف ایشان الله متعال می فرماید:
“وَمَا یَنْطِقُ عَنِ الْهَوَى إِنْ هُوَ إِلَّا وَحْیٌ یُوحَى” ( سوره النجم/ ۳-۴)
و از روی هوا و هوس سخن نمی گوید. آن (چیزی که با خود آورده است و با شما در میان نهاده است) جز وحی و پیامی نیست که (از سوی الله بدو) وحی و پیام میگردد. چرا با سهل انگاری اکثر مردم، این ایام مبارک را از دست داده و از آنها بهره نمی برند؟
پاسخ این سوال این است چرا که مردم این اجر و پاداش های وعده شده را حس و درک نکرده و بنابر ضعف ایمان باور ندارند، اما اگر به همین مردم، شخص ثروتمندی در مقابل فلان و فلان عمل وعده مالی بدهد، بر سر و کله همدیگر زده و امر و خواسته ی این شخص را عملی می کنند، در حالی که وعده این فرد اطمینانی نیست و احتمال وعده خلافی است، اما در وعده های الله متعال خلافی نیست زیرا که ” وَمَنْ أَصْدَقُ مِنَ اللَّهِ قِیلًا” (سوره النساء/ ۱۲۲)
«و چه کسی در سخن از الله راستگوتر است؟»
همه چیز بستگی به یقین و ایمانی است که ما داریم، هستند افرادی که فرامین الهی را با گوش جان شنیده و فوراً در زندگی خویش پیاده می کنند، و اثر خیر آن را هم در این دنیا و (ان شاءالله) هم در آن دنیا خواهند دید، چنانچه الله متعال در سوره مبارکه نحل می فرماید: “مَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِنْ ذَکَرٍ أَوْ أُنْثَى وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْیِیَنَّهُ حَیَاهً طَیِّبَهً وَلَنَجْزِیَنَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ مَا کَانُوا یَعْمَلُونَ” (نحل/ ۹۷)
هرکس چه زن و چه مرد کار شایسته انجام دهد و مؤمن باشد، بدو (در این دنیا) زندگی پاکیزه و خوشایندی میبخشیم و (در آن دنیا) پاداش (کارهای خوب و متوسّط و عالی) آنان را بر طبق بهترین کارهایشان خواهیم داد.
در این آیه وعده دو اجر داده شده: ” فَلَنُحْیِیَنَّهُ حَیَاهً طَیِّبَهً” و ” وَلَنَجْزِیَنَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ مَا کَانُوا یَعْمَلُونَ” که اجر اول متعلق به دنیا بوده و اجر دوم به آخرت بر می گردد.
پس با انجام اعمال صالحه (مخصوصا در این ایام مبارک) این دنیای خویش را نیز آباد کرده، و زندگی زیبا و پاکیزه ای بسازیم، و در آن دنیا نیز از پاداش های غیر قابل تصور الهی بهره مند شویم.
پس بشتابیم به سوی این خیر بزرگ و این ایام (دهه ذی الحجه) را قدر دانسته و از لحظه لحظه آن نهایت استفاده را ببریم.
نوشته: عبدالکریم بدری
منبع: امت آن لاین