لازم به ذکر است، حوزه علمیه انوارالعلوم خیرآباد در راستای رشد و ارتقای علمی و فکری طلاب و نیز بهرهمندی از نظر اولیای محترم طلاب، همه ساله با دعوت از اولیای طلاب، اقدام به برگزاری نشست هماندیشی و تبادل آرا میکند.
🔸 انواروب: هشتمین نشست هماندیشی اولیا و مربیان طلاب حوزه علمیه انوارالعلوم خیرآباد برگزار شد.
به گزارش انواروب در این نشست که صبح امروز (پنجشنبه 24 شهریور 1401 ) در سالن بزرگ اجتماعات انوارالعلوم برگزار شد، اولیا و اساتید حوزه با هم به تبادلنظر پرداختند.
🔸 در این نشست ابتدا مولانا محمود میرسروری استاد حدیث حوزه علمیه انوارالعلوم طی سخنانی خطاب به اولیای طلاب فرمودند: این که شما جگر گوشههای خود را به حوزه و برای فراگیری علوم دینی فرستادهاید، نشانۀ ذوق و شوق و اعتقاد شما به دین وعلم است. خداوند این زحمات شما را قبول میکند و بر هر قدم شما ثواب مینویسد و گناهی را میبخشد و باعث رفع درجات شما میشود، چون خداوند مزد نیکوکاران را ضایع نمیکند.
ایشان افزودند: عزیزان! طلاب سرمایههای ملی و معنوی خانواده هستند، اینها طلا هستند، بلکه طلا نسبت به اینها بیارزش است. اینها کسانی هستند که فرشتگان پرهای خود را برای آنها پهن میکنند. خداوند بواسطۀ اینان بر فرشتگان مباهات میکند. می گوید: اینان همان کسانی هستند که شما میگفتید خون میریزند، ولی اکنون میبینید که همانند شما تسبیح و تقدیس مرا میگویند.
پدران عزیز! توجه داشته باشید که شما خیلی سرمایه دارید، خداوند شما را دوست داشته است که چنین سرمایهای به شما داده است.
دنیا را خداوند به هر کس بخواهد میدهد، اما برای نصرت دین خود افراد خاصی را بر میگزیند و چقدر مایۀ افتخار هست که خداوند شما و خانواده شما را برگزیده است.
این صلاحیت ذاتی نیست، بلکه فضل و احسان خداوند است. خداوند میخواهد از شما خدمت دین بگیرد و این افتخار بزرگی است. اینجا، قابلیت شرط نیست، بلکه فضل خداوند و بخشش اوست.
خداوند برای خدمت دین و جانشینی رسول الله صلی الله علیه و سلم افرادی را انتخاب میکند و خوشا به حال ما که این انتخاب از خانواده من و شما بوده است.
اولیای محترم! ببیند خداوند چه لطفی کرده و چه سرمایهای داده است؟ نشود که خدای نخواسته احساس فقر کنید. سرمایه تنها پول نیست، ما سرمایههای معنوی داریم که از پول به مراتب بالاتر هست، حفظ قرآن با هیچ چیز قابل مقایسه نیست. در خانۀ شما حافظ قرآنی هست که نایب رسول الله و وارث پیامبران است.
ولی محترم! وارث پیامبر صلی الله علیه و سلم در خانه تو نشسته است، این خیلی سرمایه هست. به عظمت و بزرگی این فضیلت و سرمایه بنگر. علامه اقبال میسراید:
قوم را سرمایهای صاحب نظر
نیست از نقد و قماش و سیم و زر
مال او فرزندهای تندرست
تر دماغ و سختکوش و چاق و چست
سرمایۀ واقعی یک ملت، فرزندان سختکوش و عالم و فهمیده هستند. اگر ملتی تمام سرمایه دنیا را داشته باشد، اما علم نداشته باشد، آن ملت جاهل است.
قوت افرنگ از علم و فن است
از همین آتش چراغش روشن است
امروز شما سرمایه داران ملت هستید. این آیه واقعا جای تدبر دارد: وَلَقَدْ آتَيْنَاكَ سَبْعًا مِّنَ الْمَثَانِي وَالْقُرْآنَ الْعَظِيمَ. (ای پیغمبر!) ما هفت (آیه) به تو دادهایم و همهی قرآن بزرگ را به تو عطاء نمودهایم.
خداوند به پیامبر صلی الله علیه و سلم میگوید که تو فقیر نیستی، به زرق و برق دنیا چشم ندوز، تو سوره حمد داری.
حال که حافظ قرآن در خانه تو هست، یک وقت چشم ندوزی که فلانی سرمایهدار هست و تو فقیری. پول به انسان ارزش نمیدهد، بلکه سرمایۀ اصلی، قرآن هست که ارزشمند میباشد.
مولانا سروری در فرازی دیگر از سخنان خود فرمودند: طلاب ما خدای نخواسته فکر نکنند که چیزی ندارند، بلکه اینان تمدن سازان تاریخ هستند، اینها، راهبان معبد نیستند، بلکه اصحاب صفه هستند که دنیا را رها کردند و برای آبادانی آخرت خود و مردم تلاش میکنند، اینها بیکار نیستند، بلکه انقلاب ایجاد کردند و میکنند. اسلاف ما چهها که نکردند؛ هر انقلابی که در کشورهای اسلامی رخ داده، علما در صف اول بودند. همان اصحاب صفه و پابرهنگان، جهانی را دگرگون کردند.
اینها تمام معادلات جهانی را برهم زدند. در افغانستان همین طلبهها نان خشک میخوردند، اما پشت ابرقدرتها را بر زمین زدند، اینان کسانی هستند که بزرگترین قدرتها را به زانو در آوردند. اینها روی زمین درس میخوانند، اما کاخ سلاطین را میلرزانند.
مگر استعمار انگلیس را چه کسی از هندوستان بیرون کرد؟ مگر پاکستان را چه کسی تاسیس کرد و یا شاه را چه کسی از ایران بیرون کرد؟ در تمام این صحنهها علما درمیدان و درخط مقدم بودند.
لذا حوزههای علمیه باید چنین رجالی را تربیت کنند. اصلا قدرت، معنویت و ارتباط با خداست، نه ساز و برگ نظامی.
دولت هند در وهلهای به علمای هند پیشنهاد ساماندهی مدارس و پرداخت حقوق داد، مولانا محمدشفیع رحمه الله فرمودند که سامان ما در بیسرو سامانی ماست. اگر شما حقوق بدهید، ارتباط با آسمان قطع میشود. بله سروران! آنها معنویت را میخواستند تا ارتباطشان با آسمان قطع نشود.
وظیفه حوزههای ما تربیت رجالیست که مسلط به علم معنویت باشند.
حوزههای علمیه باید زنده باشند و موج بیافرینند و بشریت را به سوی تعالی سوق بدهند و همچون نیاکان خود بدون طمع مادی پیش بروند.
🔹 در ادامه مولانا عبدالمجید رجبعلیزاده، مدیر محترم حوزه علمیه انوارالعلوم ضمن عرض سلام و خیرمقدم و خوش آمدگویی به مهمانان بیان داشتند: به باور من شما مخلصترین افراد جامعه اسلامی هستید. کسی که خداوند این توفیق را داده تا فرزند و جگر گوشۀ خود را برای خداوند وقف کند، قطعا این انسان دارای ایمان کاملی هست و الا هر انسانی نمیتواند چنین عمل بزرگی انجام دهد.
استاد قاسمی خطاب به یکی از علمای مشهور فرمودند: ای مولوی فلانی! اگر توچیزی شدی فکر نکن کار بزرگی کردی، بلکه هر چه شما دارید، از دعا و تلاش پدرتان هست، اگر شما چیزی هستی باید نتیجهاش در فرزندان شما دیده شود. حالا ما به چشم میبینیم که هر کسی که مخلص هست و اهل دل هست و ایمان و سجایای اخلاقی دارد، فرزندان آنها در این عرصهها میدرخشند.
بنده از شما مخلصین این تقاضا را دارم که این مرکز و این جمع را از دعاهای خالصانه خود فراموش نکنید، چرا که دعا، سلاح مؤمن هست وهیچ چیزی تاثیرگذارتر از دعا نیست.
مولانا رجبعلیزاده افزودند: امروز درهمۀ جامعۀ اسلامی قدمهای اولیۀ پیشرفت برداشته شده و هنوز نیاز به تلاش دارد و قطعاً دعای شما تاثیرگذار هست.
ما هم قصد داریم بر مبنای اعتدال، انسانهای میانهرو را تربیت کنیم تا هم نورچشمی برای شما باشند و هم برای اسلام بدرخشند. برای رسیدن به این مهم باید شما نیز برنامهریزی دقیقی برای فرزندان خود داشه باشید.
در قرون گذشته جهان بگونهای بود که هم از نظر علمی وهم از نظر اخلاقی غربیها چشمشان به بلاد اسلامی بود. آنها آرزو داشتند تا به شهرهای اسلامی بیایند وبهره ببرند. حالا چه شده که چشم کشورهای اسلامی به ملتهای غرب هست؟ آنها امروز گوی سبق را از ما و شما ربودهاند.
متاسفانه ما تحصیل علم و فن را ازدست دادهایم، ما در تمام زمینهها و برنامههای معنوی وعلمی عقب افتادهایم.
امروز یکی از دغدغههای جهان اسلام، کمبود رجال است. ما انسانهایی فرهیخته و کامل نداریم. افرادی که در تمام عرصهها و جوامع حرفی برای گفتن داشته باشند، لذا باید تلاش و کوشش و برنامهریزی کنیم و این در صورتی ممکن است که هم مدرسه وهم شما برنامهریزی دقیقی برای پیشرفت طلاب داشته باشید.
ایشان خطاب به اولیا فرمودند: فرزندان شما در سنین نوجوانی وارد مدرسه میشوند. شما باید برنامه داشته باشید، چه اشکالی دارد که فرزندان شما در دانشگاهها تحصیل بکنند و تخصص بگیرند.
افرادی که به جایی نمیرسند، قطعا تلاش لازم را نداشتند. نیاز هست تا در تمام عرصهها تلاش شود و اصلا هدف این جلسه روشن نمودن همین نکته هست.
ما شکرگزاریم که چنین توفیقی نصیب ما شده و من بارها به پرسنل و مدرسین گفتهام که در حقیقت بزرگترین مجاهده را والدین میکنند که فرزندان خود را در این مسیر گذاشتهاند. مثلا اگر صاحبان مال چیزی میدهند، فریضۀ دینی خود را ادا میکنند. در حقیقت این در مقابل کار والدین ناچیز هست و یقینا کمکاری و کوتاهی در مقابل طلاب برای ما سخت است.
لذا اولا باید فکر بلند و برنامهریزی دقیقی برای فرزندان خود داشته باشید. باید والدین رصد کنند که فرزندانشان چطور ایام رشد خود را سپری میکنند.
حقیقتا امروز با این فضای مجازی و فساد که از هر طرف حملهور شده، تربیت فرزندان بالاخص از نظر معنوی کار سختی هست. لذا باید والدین خیلی دقت کنند و باید رابطۀ تنگاتنگی با مدرسه داشته باشند.
نکته دیگر اینکه این را بدانید که ما با هیچکس روردواسی نداریم . ما اینجا یتیم خانه نداریم و یا تیمارداری نمیکنیم، اینجا جایی هست که افرادی برای تربیت امت اسلامی تربیت شود. نگهداشتن کسی که صلاحیت ندارد، حقیقتا خیانت به امت اسلامیست. از همین رو طلبهای را که کمکاری و یا کوتاهی کند، نمیگذاریم که در این حوزه بماند.
نکته دیگر اینکه سعی شود هر کس که توانایی دارد، هزینۀ تحصیل فرزند خود را بپردازد تا از وجوهات شرعی و عشر و زکات استفاده نشود. این تاثیر مثبتی در آیندۀ فرزند شما دارد و از طرفی دست حوزه را برای فعالیتهای بیشتر باز میکند.
در آخر هم برخود لازم می دانم تا از نظام جمهوری اسلامی و دولت قدردانی کنم که این فرصت و امنیت را ایجاد نمودهاند تا این رونق بوجود بیاید. امیدست که دولتمردان با سعۀ صدر به مشکلات مردم بالاخص مشکلات اقتصادی رسیدگی کنند.
👈🏻 لازم به ذکر است، حوزه علمیه انوارالعلوم خیرآباد در راستای رشد و ارتقای علمی و فکری طلاب و نیز بهرهمندی از نظر اولیای محترم طلاب، همه ساله با دعوت از اولیای طلاب، اقدام به برگزاری نشست هماندیشی و تبادل آرا میکند.
- نویسنده: انواروب