انواروب: بیست‌ودومین نشست مجمع فقه اسلامی اهل‌سنت ایران روزهای شنبه و یکشنبه ( 13 و 14 آذر 1395/ 3 و 4 ربیع‌الاول 1438) در دارالعلوم زاهدان برگزار شد.   به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی سنی‌آنلاین، در این نشست، علما و مفتیانی از استان‌های خراسان رضوی، خراسان جنوبی، گلستان و سیستان‌بلوچستان شرکت داشتند. جلسه‌ی افتتاحیه این نشست […]

انواروب: بیست‌ودومین نشست مجمع فقه اسلامی اهل‌سنت ایران روزهای شنبه و یکشنبه ( 13 و 14 آذر 1395/ 3 و 4 ربیع‌الاول 1438) در دارالعلوم زاهدان برگزار شد.

 

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی سنی‌آنلاین، در این نشست، علما و مفتیانی از استان‌های خراسان رضوی، خراسان جنوبی، گلستان و سیستان‌بلوچستان شرکت داشتند.

جلسه‌ی افتتاحیه این نشست با تلاوت کلام‌الله مجید توسط قاری مولوی محمدیوسف موسوی، از علمای خراسان جنوبی آغاز شد.

در ادامه شیخ‌الاسلام مولانا عبدالحمید، رئیس مجمع فقهی اهل‌سنت ایران، طی سخنانی ضمن عرض خیرمقدم به تمام علما و میهمانان بیست‌ودومین مجمع فقه اسلامی اهل‌سنت ایران، «بررسی و تبیین مسائل شرعی» را از وظایف علما برشمردند و گفتند: علما وظیفه دارند مسائل مورد نیاز جامعه، ازجمله مسائل جدید را بررسی کرده و برای آنها حکم و راهکار ارائه دهند؛ این کار امری خداپسندانه بوده و رضایت مردم را به همراه دارد.

رئیس مجمع فقه اسلامی ایران در ادامه به جایگاه و اهمیت چنین مجمع‌هایی اشاره کردند و گفتند: تشکیل جلسات و مجمع‌های فقهی سنتی اسلامی و ریشه‌دار است. خلفای راشدین، صحابه را جمع می‌کردند و پیرامون مسائل مختلف با یکدیگر تبادل‌نظر کرده و به نتیجه‌ی واحد می‌رسیدند. امام ابوحنیفه رحمه‌الله نیز همواره چنین جلساتی برگزار می‌کردند. برگزاری جلسات فقهی و هم‌اندیشی پیرامون مسائل فقهی کار را برای مفتیان آسان‌تر می‌کند.

ایشان خاطرنشان کردند: برگزاری مجمع فقهی اهل‌سنت ایران یکی از موهبت‌‌های الهی برای اهل‌سنت کشور است که در راستای بسترسازی ذهنی پژوهندگان عرصه فقهی برگزار می‌شود. برگزاری این جلسات برای علمای جوان بسیار مفید هستند.

 

در نشست 2 روزه‌ی بیست‌ودومین نشست مجمع فقه اسلامی اهل‌سنت ایران، چهار موضوع: «تکافل»، «کارمزد»، «امتیازدهی بانک‌ها» و «کارشناسی آب چاه‌ها» توسط اعضای این مجمع مورد بحث و بررسی قرار گرفت و موارد زیر به تصویب رسید:

 

1ـ تکافل اجتماعی

الف: تکافل اجتماعی عبارت است از ایجاد «صندوق تکافل» توسط جمعی از افراد به‌منظور تعاون و همکاری برای جبران خطرهای احتمالی، درحالی‌که هدف آنان سودآوری نیست.

ب: تکافل اجتماعی مبتنی بر الگوی وقف، شرعا جایز است و جهت نهادینه و اجرایی‌شدن آن در جامعه زیرنظر علمای متعهد و کارشناسان فقهی کوشش شود.

 

2ـ امتیاز دهی بانک ها و مؤسسات مالی

اگر پرداخت وام از ناحیه موسسات مالی و بانک‌ها مشروط به سپرده‌گذاری به میزان و مدت معین باشد، شرعا جایز نیست.

 

3ـ حکم شرعی کارمزد

در خصوص کارمزد «رسم‌الخدمة» مقالاتی علمی- تحقیقی قرائت شد. پس از استماع و بحث و تبادل‌نظر، هیئتی از اعضای مجمع‌‌، جهت انجام موارد زیر که اسامی آنان در ذیل خواهد آمد، تشکیل گردید.

الف- بررسی دقیق مقالات، جمع‌بندی آرا و دلایل؛

ب- رایزنی با علمای صاحب نظر در خصوص کارمزد بانکی و موسسات مالی؛

ج- مراجعه با کارشناسان بانکی جهت بررسی کارمزد حقیقی و واقعی و نحوه تعیین آن.

اسامی اعضای هیئت:

1- مولانا محمدقاسم قاسمی؛

2- مولانا شهاب‌الدین شهیدی؛

3- مولانا عبیدالله افروخته؛

4- مولانا عبدالحلیم قاضی؛

5- مولانا عبدالصمد اجباری؛

6- مولانا عبدالقادر عارفی؛

7- مولانا محمد زکریا دهواری؛

8- مولانا محمود عبدی؛

9- مولانا عبدالعزیز حنفی؛

10- مولانا نظرمحمد زعیمی.

 

4ـ کارشناسی آب چاه‌ها

الف: هر فرد در ملک شخصی خویش مجاز به حفر چاه است؛ مشروط بر این‌که موجب ضرر فاحش به دیگران نگردد.

ب: نظر کارشناسان متدین و متعهد سازمان در تشخیص ضرر فاحش شرعا معتبر می‌باشد.