در نشست 2 روزۀ بیست‌وچهارمین نشست مجمع فقه اسلامی اهل‌سنت ایران، سه موضوع: «جایگاه اذن ولی در نکاح»، «مسائلی در خصوص طلاق» و «تعیین نوع صدقه فطر»  توسط اعضای این مجمع مورد بحث و بررسی قرار گرفت و پیرامون دو مسألۀ اخیر موارد زیر به تصویب رسید: انواروب |بیست‌وچهارمین نشست مجمع فقه اسلامی اهل‌سنت ایران، […]

در نشست 2 روزۀ بیست‌وچهارمین نشست مجمع فقه اسلامی اهل‌سنت ایران، سه موضوع: «جایگاه اذن ولی در نکاح»، «مسائلی در خصوص طلاق» و «تعیین نوع صدقه فطر»  توسط اعضای این مجمع مورد بحث و بررسی قرار گرفت و پیرامون دو مسألۀ اخیر موارد زیر به تصویب رسید:

انواروب |بیست‌وچهارمین نشست مجمع فقه اسلامی اهل‌سنت ایران، با حضور علما و کارشناسان فقهی از استان‌های خراسان رضوی، خراسان جنوبی، گلستان و سیستان‌بلوچستان پس از دو روز بحث و مناقشه، شامگاه (چهارشنبه 3 بهمن 1397) در دارالعلوم زاهدان به کار خود پایان داد.
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی “سنی‌آنلاین” بیست‌وچهارمین نشست مجمع فقه اسلامی ایران که از صبح سه‌شنبه 2 بهمن 1397 در دارالعلوم زاهدان آغاز شده بود، شامگاه چهارشنبه (3 بهمن) با اعلام مصوبات این نشست، خاتمه یافت.

 برگزاری نشست‌های فقهی نیاز و ضرورت جامعه هستند

شیخ‌الاسلام مولانا عبدالحمید در افتتاحیه بیست‌وچهارمین نشست مجمع فقه اسلامی اهل‌سنت ایران، برگزاری چنین نشست‌هایی را «نیاز و ضرورت جامعه» دانستند و اظهار داشتند: شرایط، حوادث و مسائل جدیدی که در جامعه به‌وجود می‌آیند می‌طلبند که علما با یکدیگر بنشینند و برای این مسائل جدید راه‌حل پیدا کنند.
رئیس شورای هماهنگی مدارس دینی اهل‌سنت سیستان‌وبلوچستان در عین حال خاطرنشان کردند: شرایط و نیازهای جدید ایجاب می‌کند تا جایی‌که گنجایش دارد اجتهاد فقهای گذشته را درنظر بگیریم ولی تلاش کنیم مشکلات مردم را با فتواهای جدید حل کنیم.
امام‌جمعه اهل‌سنت زاهدان با استناد به آیۀ «مَّا فَرَّطْنَا فِي الْكِتَابِ مِن شَيْءٍ» اظهار داشتند: در کتاب‌الله و سنت رسول‌الله برای تمام مسائل جدید در هر شرایط و زمان راهنمایی و ارشاد موجود است.

 مردم در مسائل اجتماعی، سیاسی و اصلاحی به علما چشم دوخته‌اند

 شیخ‌الاسلام مولانا عبدالحمید در اختتامیه این نشست نیز با اشاره به نقش مهم علما در جامعه بر لزوم ذکر و یاد پروردگار، اصلاح جامعه و مبارزه با خرافات و گناهان تأکید کردند و اظهار داشتند: شایسته است علما برای حل همه مسائل جامعه آستین بالا بزنند، چراکه چشم امید جامعه در مسائل اجتماعی، سیاسی، اصلاحی و دیگر امور به علماست.
رئیس شورای هماهنگی مدارس دینی اهل‌سنت سیستان‌وبلوچستان در ادامه تأکید کردند: باید علما خود الگو باشند و مردم اتباع شریعت و سنت، عبادت، سحرخیزی، ذکر، دعوت و اصلاح خلق را از آنان بیاموزند.
مدیر دارالعلوم زاهدان ضمن توصیۀ اصحاب مدارس و ائمه مساجد به «رعایت تقوا و پرهیزگاری در امور مالی مدارس و مساجد»، خاطرنشان کردند: رعایت تقوا و پرهیزگاری در امور مالی مدارس و مساجد سبب حمایت و جلب نصرت‌های پروردگار می‌شود.
ایشان در ادامه افزودند: ما باید از گناهان به بارگاه الهی عذرخواهی کنیم و کمبود تدریس و فعالیتهای خود را با کثرت ذکر و تلاوت جبران کنیم. همچنین باید با حکمت و تدبیر با خرافات و گناهان مبارزه شود.
امام‌جمعه اهل‌سنت زاهدان طی سخنانی بر خواندن نماز تهجد تأکید کردند و گفتند: در نماز شب سهم داشته باشیم، حسرت‌انگیز است که علما با اطلاعاتی که از دین دارند، روز قیامت دست‌خالی باشند و از عموم مردم در عبادت عقب باشند.
مولانا عبدالحمید در پایان خاطرنشان ساختند: همواره به ذکر پروردگار، دعوت و فکر اصلاح خود و جامعه مشغول باشیم و هیچ‌گاه زبان از ذکر و یاد الله تعالی غافل نباشد، زیرا تعلق و وابستگی با الله و حضرت رسول صلی‌الله‌علیه‌وسلم و رعایت تقوا باعث رشد و حیات هستند.

مصوبات بیست‌وچهارمین نشست مجمع فقه اسلامی اهل سنت ایران

در نشست 2 روزۀ بیست‌وچهارمین نشست مجمع فقه اسلامی اهل‌سنت ایران، سه موضوع: «جایگاه اذن ولی در نکاح»، «مسائلی در خصوص طلاق» و «تعیین نوع صدقه فطر»  توسط اعضای این مجمع مورد بحث و بررسی قرار گرفت و پیرامون دو مسألۀ اخیر موارد زیر به تصویب رسید:

 مسائلی در خصوص طلاق

* حکم جمله «یک، دو، سه» یا «یک، دو، سه طلاقی»
الف: از جمله «یک، دو، سه» بدون تلفظ کلمه طلاق ، هیچ طلاقی واقع نمی‌شود.
ب: اگر شوهر «یک، دو، سه طلاقی» را به نیت سه طلاق بگوید، سه طلاق واقع می‌شود؛ اما اگر نیت سه طلاق را نداشت نزد اکثر اعضاء، در صورت یاد کردن قسم، قول شوهر معتبر است و یک طلاق صریح رجعی واقع می‌شود.
*حکم جمله «طلاق، طلاق، طلاق»
از جمله «طلاق، طلاق، طلاق» بدون نسبت دادن به همسر، اگر شوهر سوگند یاد کند که نیت طلاق را نداشته است، طلاقی واقع نمی‌شود.
* حکم جمله «همسرم سلاسل یا سراسر طلاق» است
در جمله «همسرم سلاسل یا سراسر طلاق» از شوهر سؤال شود اگر شوهر اذعان و اقرار کرد که منظورش سه طلاق بوده پس سه طلاق واقع می‌گردد، در غیر این صورت یک طلاق رجعی واقع می‌شود. البته از لفظ «سراسر» یک طلاق بائن واقع می‌شود. لازم به ذکر است که در موارد فوق ادعای شوهر با قسم معتبر است.
* در خصوص طلاق معتادان به مواد مخدر
طلاق فرد معتاد واقع می‌شود مگر درصورتی‌که بنا بر سوءمصرف دچار دُهش و زوال عقل گردد و از حالت طبیعی و عادی خارج شود.
همچنین اگر بنابر ترک اعتیاد از حالت طبیعی‌اش خارج شد یا مصرف وی بنابر تجویز پزشک باشد در این دو صورت اخیر طلاق معتاد واقع نمی‌شود مشروط بر اینکه موارد فوق را با ارائه شهود و مدرک معتبر و یا با سوگند اثبات کند.

 صدقه فطر

برای صدقه فطر تمام اشیای منصوص که عبارت‌اند از: «کشمش»، «خرما»، «جو»، «گندم» با قیمت روز محاسبه شود و به اطلاع عموم رسانده سود تا هرکدام از آنها را که می‌توانند ادا کنند، ولی بهتر این است که از موارد فوق آنچه را که ارزش بیشتری دارد، ادا کنند.

 لازم به یادآوری‌ست مولانا محمود عبدی استاد حدیث و مسئول دارالافتای انوارالعلوم در راس هیئتی از اساتید و طلاب دوره تخصص حوزه علمیه انوارالعلوم خیرآباد در این مجمع حضور داشتند.