احادیث پیامبر ـ صلی الله علیه و سلّم ـ  در تمام ابعاد زندگی عمومی و خصوصی هر مسلمان تاثیرگذار است، زیرا دین از همین‌ها گرفته شده و هر مسلمان باید به آن‌ها پایبند باشد، چرا که جزء، جزء زندگی و طبیعت انسان را متحول می‌کند. احادیث پیامبر ـ صلی الله علیه و سلّم ـ  در […]

احادیث پیامبر ـ صلی الله علیه و سلّم ـ  در تمام ابعاد زندگی عمومی و خصوصی هر مسلمان تاثیرگذار است، زیرا دین از همین‌ها گرفته شده و هر مسلمان باید به آن‌ها پایبند باشد، چرا که جزء، جزء زندگی و طبیعت انسان را متحول می‌کند.

احادیث پیامبر ـ صلی الله علیه و سلّم ـ  در تمام ابعاد زندگی عمومی و خصوصی هر مسلمان تاثیرگذار است، زیرا دین از همین‌ها گرفته شده و هر مسلمان باید به آن‌ها پایبند باشد، چرا که جزء، جزء زندگی و طبیعت انسان را متحول می‌کند.
احادیث مبشره (بشارت دهنده) رسول خدا ـ صلی الله علیه و سلّم ـ  که با محوریت نصرت اسلام و مسلمین می‌باشد، مبیّن، مفسر و واضح کننده قرآن می‌باشند و قطعا این احادیث تاثیر مثبت و ایجابی در زندگی فردی و اجتماعی هر مسلمان خواهد داشت و چه بسا مسلمانان را وادار به انجام کار خیر نموده یا از ارتکاب شر بازداشته‌اند و یا هلاک شده‌ای را نجات داده‌اند.
 ما زمانی می‌توانیم احادیث مبشره‌ی پیروزی و قدرت مسلمانان را بهتر درک کنیم که چالش‌هایی را که به‌خاطر بی‌توجهی به آنها گریبانگیرمان است را بشناسیم.
هدف ما از این نوشتار برانگیختن همت‌ها و توجه بیشتر به معانی احادیث و نیز خیرخواهی برای امت و آماده گیری برای آینده است. این احادیث می‌تواند به عنوان پشتوانه برای ادامه مسیر و معیاری برای عمل کردن باشند.
ما در صدد  این هستیم تا به‌صورت منصفانه به آثار احادیث مبشّره رسول خدا و تاثیر آنها، هم از لحاظ فردی ، هم از لحاظ اجتماعی و هم از بُعد زمانی گذشته، حال و آینده بپردازیم.  

1-مبشرات، یکی از عوامل ایجاد انگیزه در فتوحات اسلامی
از جمله‌ی مبشرات رسول خدا ـ صلی الله علیه و سلّم ـ برای این امت، برخی احادیث هستند که  به فتوحات زیادی که خداوند برای مسلمانان مقدّر نموده، پرداخته‌اند. مسلمانانِ صدر اسلام، این احادیث را نصب العین خود قرار دادند و انگیزه‌ای برای جهاد در راه خدا و فتوحات آنان گشت.  آنان هرگاه به قصد فتح منطقه‌ای خارج می‌شدند،  سعی می‌کردند بر اساس همین احادیث گهربار عمل کنند. این احادیث عامل بالارفتن همت و جدّیت بیشتر می‌گشت. آیا زمانی که آنها احادیث و بشارت فتوحات  را از زبان رسول خدا ـ صلی الله علیه و سلّم ـ شنیده‌اند، چیزی می‌توانست مانع و سدّ راه  آنان شود؟
امام شافعی ـ رحمه الله ـ در این زمینه می‌فرماید: حضرت ابوبکر ـ رضی الله عنه ـ با اعتماد کامل به فرموده‌های رسول خدا ـ صلی الله علیه و سلّم ـ جهاد کرد و بخشی از سرزمین شام را فتح نمود و ادامه آن را حضرت عمر ـ رضی الله عنه ـ به بلاد اسلامی ملحق نمود و علاوه بر آن سرزمین های فارس و روم را نیز فتح نمود.  
مسلمانان برای فتح این سرزمین‌ها پیروزمندانه قدم برداشتند و از حرفِ هیچ ملامتگری نترسیدند و نه تنها به غنائم هیچ چشم داشنی نداشتند، بلکه به معنای واقعی کلمه مشتاق شهادت در این راه بودند و همین خود باعث حیات و زندگی‌شان شد. هر چه را که می‌خواستند خداوند برای‌شان مهیا می‌کرد و درهای فتوحات شرق و غرب را بر آنها گشود، به آنها عزت و قدرت بخشید و رعب و وحشت را در قلوب دشمنان‌شان انداخت و دشمن همیشه از آنها هراسان بود.

2- مبشرات، یکی از منابع یقین به وعده‌های خداوند بود
خداوند به مؤمنین وعدت نصرت و حکومت در زمین را داده است. این وعده در خلال آیات قرآن و سنت‌های زیبای پیامبر ـ صلی الله علیه و سلّم ـ گنجانده شده است. وجود این قبیل بشارت دهندهها در قرآن و سنت، خود تاثیر زیادی بر یقین اهل ایمان به وعده‌های خداوند گذاشته است. این وعده‌ها از جمله امور غیبیاند و کسی آنها را به چشم سر ندیده است. ولی اهل ایمان به وقوع آنها ایمان دارند و حصول آنها را از خلال گفتارهای پیامبر راستین قطعی می‌دانند.  
یقین و اعتماد اهل ایمان به پیروزی و نصرت الله، از احادیثی نشأت می‌گیرد که پیرامون یاری رساندن خداوند به مسلمانان است.
از خلال همین مبشرات است که می‌توان به ضعف ایمان منافقین در غزوه احزاب، زمانی که شهر مدینه در محاصره بود، پی برد، رسول خدا به صحابه ـ رضی الله عنهم ـ بشارت دادند که در آینده این امت فتوحات بزرگی خواهد داشت، اما آنها به دلیل ضعف ایمان، از روی تمسخر می‌گفتند: محمد به ما وعده فتح قصرهای فارس و روم را می دهد در حالی که ما جرأت رفتن به دستشویی را نداریم.
این، منطق و اندیشه افرادی‌ست که قلوب آنها عاری از یقین به خدا و بشارت‌های رسول خدا ـ صلی الله علیه و سلّم ـ می باشد. این، منهج و مسلک اشخاصی‌ست که شکست را پذیرفته‌اند و به‌زودی آثار ویرانگر شخصیتی آن را به چشم خواهند دید. این قبیل افراد نمی‌توانند باور داشته باشند که خداوند قادراست تا حال مردم را بر خلاف آنچه که هستند، تغییر دهد.
امت مسلمان باید بترسد که مبادا موضعی شبیه موضع‌گیری منافقین در جنگ احزاب داشته باشد و باید به گونه‌ای عمل کند که یقین و اعتقاد خود نسبت به قدرت خداوند را بیفزاید. چرا که او ذاتی قادر است و قدرتش هیچ محدودیتی ندارد و هیچ چیز هم نمی‌تواند جلوی حکم و فرمان او را بگیرد و هر چه بخواهد حکم میکند.

به قلم: د. محمد أبو صعيليك
ترجمه: عصمت الله تیموری
منبع: السبیل