رمضانالمبارک هزاران رحمت و برکت را در خود جای داده و به سراغ ما آمده است و بیشک این ماه، ماه ایمان و تقوا است و هر بندهي مؤمن به اندازهي توان و ظرفیتش از برکات و فیوضات آن بهرهمند خواهد شد و هر فردی که از کمترین رمق ایمانی برخوردار باشد صلاحیتهای ایمانی وی بجوش آمده و ظاهر خواهد گشت.
عَنْ أَنَسٍ، قَالَ: كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا دَخَلَ رَجَبٌ، قَالَ: «اللهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِي رَجَبٍ، وَشَعْبَانَ، وَبَلِّغْنَا رَمَضَانَ » (مجمع الزوائد 2/165)
حضرت انس (رضی الله عنه) میفرماید: پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه و سلم) ماه رجب را که مشاهده میکردند اين دعا را میخواندند: « اللهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِي رَجَبٍ، وَشَعْبَانَ، وَبَلِّغْنَا رَمَضَانَ» (بار الها! در ماه رجب و شعبان برای ما برکت عطا فرما و ما را به رمضان برسان.)
یعنی عمر ما را طولانی فرما تا رمضان را در یابیم. پس رسول الله (صلی الله علیه و سلم) دقیقاً دو ماه قبل از رمضان در انتظار و اشتیاق رمضان المبارک بودند. آری! کسی که با قدر و ارزش رمضان مأنوس و آشنا باشد همین حال را دارد.
رمضانالمبارک هزاران رحمت و برکت را در خود جای داده و به سراغ ما آمده است و بیشک این ماه، ماه ایمان و تقوا است و هر بندهي مؤمن به اندازهي توان و ظرفیتش از برکات و فیوضات آن بهرهمند خواهد شد و هر فردی که از کمترین رمق ایمانی برخوردار باشد صلاحیتهای ایمانی وی بجوش آمده و ظاهر خواهد گشت.
خداوند سبحان این ماه را «ماه خود» فرموده است. گویا که الله تعالی انسان را میخواهد بندهي خود سازد و انسان را به این طرف متوجه فرماید. رابطهای که با خالق و مالکش قطع شده دوباره وصل نماید و آغوش رحمتش را برای هر طالب رحمت میگشاید، کما اینکه در حدیث شریف آمده است كه ده روز اول این ماه رحمت و ده روز دوم عطا و بخشش و ده روز سوم آن آزادی و رهایی از دوزخ است.
آری! ماه افزایش نورانیت و ماه رشد و ترقی در بُعد روحانیت و ماه زیادت در اجر و ثواب و ماه قبولیت دعاها است.
یقیناً هیچ سائلی دست خالی و هیچ امیدواری ناامید و هیچ طالبی ناکام و نامراد نمیماند.
کسی که از دولت رجوع الیالله در این اوقات و ساعات با برکت محروم بماند و با وجود طغیان و جوشش دریای رحمت الهی برای حصول رحمت، دامنش را نگستراند، چه کسی از آن محرومتر است؟ لذا یک مؤمن باید امور ذیل را با جدّیت کامل دنبال کند و عمل نماید:
الف) اعمال خصوصی رمضان المبارک (روزه، تراویح، تلاوت قرآن مجید، ذکر الهی، دعا و استغفار، نمازهای نفلی) را بر خود لازم بگیرد و هر اندازه که اعمالِ نورانی، بیشتر شود به همان اندازه لطافت روح و بالندگی و نورانیت و شفافیت قلب بیشتر خواهد شد.
ب) دوری و ترک انواع گناهان در این ماه لازم است و در طول این چند روز اگر کسی همت کند و تصمیم بگیرد، کنار گذاشتن گناهان بسیار آسان است.
ج) هرگاه پرهیز از گناهان لازم است پرهیز از مشغلههای بیفایده و لایعنی نیز ضروری است و اجتناب از انواع بازیها مثل: شطرنج، تفریح و تماشای تلویزیون و برنامههای آن و تماشای فیلمهای گوناگون و ماهوارهای و دیگر برنامههای مخرِّب آنها و گوشیهای هوشمند و غیره بسیار ضروری است.
د) احترام و ادب این ماه مبارک از دل و زبان و قلب لازم است و هیچ مسلمانی نباید به خود جرأت دهد که آزادانه بخورد و بنوشد. و یا به روزهداران ریشخند نماید که جرم بسیار سنگینی است و احتمال خطر سلب ایمان وجود دارد و بلکه مناسب است که خرید و فروش بعضی چیزهای ممنوع و بعضی از مکانهای عمومی تعطیل گردد. (خلاصه از «ماه رمضان» علامه شهید لدیانوی رحمه الله)
و این حقیر در پایان به عموم برادران مسلمان توصیه مینمایم که بر خلاف طرز فکر عدهای سودجو و فرصتطلب از کسبه و بازاریان که در این ماه قیمت اشیاء را بالا میبرند و گرانتر به فروش میرسانند تا سود دنیوی بیشتری كسب کنند در حالی که ایمان و شرافت ماه رمضان تقاضا میکند جریان کاملاً بر عکس باشد و اگر همت افطاری و سحری دادن را نداریم حداقل به سود کمتر و اندکی قناعت کنیم تا همه بتوانند مایحتاج روزانهشان را مهیا کنند و طاعت خدا را بجای آورند و ما در ثواب عبادتشان شریک و سهیم باشيم حتی بنده معتقدم مسئولین امر و اهل حکومت حداقل در این ماه نظارتشان را بیشتر کنند و قیمت اشیاء را شدیداً کنترل نمایند و این حداقل کاری است که خود مردم و دولتمردان میتوانند انجام دهند.
وما علینا إلا البلاغ المبین
✍? (مولانا) محمود عبدي