یک سوال مهم و کلیدی که شایسته هست هر مسلمان بدان توجه کند و آن را از خود بپرسد این ست که من در انجام کارهای خیر چه سهمی دارم؟  سخن گفتن از کارهای نیک و اندیشیدن بدان ها امر مهمی ست چرا  که قطعا در قیامت راه گریزی از آن نیست. همین کارهای نیک […]

یک سوال مهم و کلیدی که شایسته هست هر مسلمان بدان توجه کند و آن را از خود بپرسد این ست که من در انجام کارهای خیر چه سهمی دارم؟

 سخن گفتن از کارهای نیک و اندیشیدن بدان ها امر مهمی ست چرا  که قطعا در قیامت راه گریزی از آن نیست. همین کارهای نیک و خیر هستند که معیار شرعی و قانونی برای میزان اعمال انسان بوده و زمینه رهایی از آتش  و سعادتمند شدن با دخول به بهشت را برای انسان فراهم می نماید. خداوند می فرماید: {فَأَمَّا مَن ثَقُلَتْ مَوَازِينُهُ. فَهُوَ فِي عِيشَةٍ رَّاضِيَةٍ. وَأَمَّا مَنْ خَفَّتْ مَوَازِينُهُ. فَأُمُّهُ هَاوِيَةٌ. وَمَا أَدْرَاكَ مَا هِيَهْ. نَارٌ حَامِيَةٌ} کسی که ترازوی (حسنات و نیکیهای) او سنگین باشد.* او در زندگی رضایت بخشی بسر می‌برد.* و امّا کسی که ترازوی (حسنات و نیکیهای) او سبک شود.* مادرِ (مهربان) او، پرتگاه (ژرف دوزخ) است (و برای در آغوش کشیدن او، دهان خود را به سویش باز کرده است). تو چه می‌دانی، پرتگاه دوزخ چیست و چگونه است؟! آتش بزرگ بسیار گرم و سوزانی است.

از همین رو برای انجام کارهایی که به عنوان صدقه جاریه برای انسان قلمداد شوند، بیداری کامل می طلبد و تلاشی پویا، تا به عنوان چشمه ای جاری بعد از مرگ انسان کارآمد باشد. در احادیث نقل شده از پیامبر (ص) تعدادی از آنها ذکر شده که می توان از آنها بهره برد.

حضرت انس نقل کرده رسول خدا فرمودند: هفت عمل هستند که پاداش آنها برای انسان بعد از مرگ جاری ست و عبارتند از: هر کس علمی فراگیرد و نهری جاری کند یا چاهی حفر نماید یا نخلی بکارد و یا مسجدی بسازد یا اینکه قرآنی هدیه نماید و یا فرزندی بعد از خود بگذارد که برایش طلب مغفرت بنماید.

در همین راستا بر هر مسلمان لازم ست تا به اندازه توان خود بهره ببرد همانند اهداء تعدای قرآن برای مساجد و مسلمانان و یا همکاری کردن در نشر و توریع کتاب های دینی بالاخص امروزه که با  فراگیر شدن شبکه های اجتماعی کار را آسان نموده و یا فراخواندن دیگران به انجام کارهای خیر و یا اینکه  در حد توان مالی خود کار نیکی انجام دهد یا موسسه خیریه ای را بنا نهد و یا اینکه فرزندانش را بر اساس مبانی صحیح و درست اسلامی تربیت داده و آموزش دهد و آنها را به نحوی راهنمایی نماید که به بندگان خدا احترام بگذارند و در مسیر زندگی از پیامبر اتباع بنماید.
همکاری کردن با مسلمانان در انجام کاری، خود می تواند یکی از موارد صدقه جاریه باشد و این عینا همان همکاری در کارهای نیک و تقوا می باشد که خداوند بدان سفارش نموده است.  

و بر ماست تا به راهنمایی و ارشاد به کارهای نیک اهتمام ورزیده و خود نیز صاحب خیر گردیم. و از کارهای نیک برای خود ره توشه ای بیندوزیم که قطعا ثروت حقیقی و توشه سرای آخرت همین ست و بس.

به فضل خداوند با انجام همین دست کارهاست که انسان مسلمان سعادتمند و کامیاب می گردد. علامه ابن قیم ( ره ) می فرماید: چه سعادتی از این بزرگتر و یا حالتی از این خوشتر که انسان به کاری مشغول باشد و یا اینکه جسدش در قبر پوسیده باشد اما هر لحظه بر نیکی های نامه اعمالش افزوده گردد و ثواب کارهای نیکی که دیگران انجام می دهند بدون اینکه بداند از کجا می آید، برایش نوشته شود به خدا سوگند کمال و ربح واقعی همین ست و اهل ایمان باید در چنین میادینی با هم مسابقه بدهند.
از خداوند می خواهیم تا ما را سعادت پایداری در  راه دین عطا نماید و ما اهل مان را در بهشت برین جای دهد.
منبع: إسلام ويب
مترجم: عصمت الله تیموری