🔹 گوشه‌اي  از  مجاهدت‌هاي ليبيايي ها قطعا يكي از عوامل پيروزي عمر مختار، دوستان و همرزمان مخلص و صادقي بود كه او را در رسيدن و پيروز شدن در اين ميدان ياري مي‌كردند. مجاهدان ليبايي براي خود ننگ و عار مي‌دانستند كه از ميادين نبرد و جهاد عقب بمانند ابراهيم العريبي نتوانست در يكي از […]

🔹 گوشه‌اي  از  مجاهدت‌هاي ليبيايي ها

قطعا يكي از عوامل پيروزي عمر مختار، دوستان و همرزمان مخلص و صادقي بود كه او را در رسيدن و پيروز شدن در اين ميدان ياري مي‌كردند. مجاهدان ليبايي براي خود ننگ و عار مي‌دانستند كه از ميادين نبرد و جهاد عقب بمانند ابراهيم العريبي نتوانست در يكي از نبردها شركت كند، چنان اندوهگين و ناراحت بود كه حد نداشت به او گفتند: هنوز نبردهاي زيادي در پيش داريم. فرداي همان روز نبرد بريقه رخ داد، ابراهيم با اسبش به سمت لشکر دشمن تاخت و آنقدر نبرد كرد تا اينكه به شهادت رسيد.

شيخ حسين الجويفي يكي از ديگر همراهان عمرمختار بود او خودش را وقف مبارزه و جهاد در راه خدا كرده بود او هميشه مي‌گفت: من بخاطر بدست آوردن منصب و يا مقام نمي‌جنگم انگيزه‌ام از نبرد فقط رضاي خداوند است. حسين الجويفي آنقدر غرق در محبت خدا بود كه عمرمختار بعد از شهادتش گفت: آنچه از حسين در ذهن هستم اين ست كه يا در صف نبرد بود يا در حين تلاوت قرآن.

 

🔸 برخي از جنگ هاي عمر مختار:

بين مجاهدين و لشكر غاصب ايتاليايي نبردهاي زيادي در گرفت كه برخي از آنها ذكر مي‌گردد.

▫️ نبرد درنه: این جنگ که در سال ۱۹۱۳ بوقوع پیوست، به مدت دو روز زمان برد و هفتاد نفر از نظامیان ایتالیایی کشته و نزدیک به چهارصد نفر زخمی شدند.

▪️ نبرد فزان: این نبرد که در سال ۱۹۲۸ بوقوع پیوست و پنج شبانه روز طول کشید، لشکر گرازیانی شکست سختی از مجاهدان خوردند.

▫️ نبرد ام الشفاتیر: در این جنگ عمر مختار با تیزهوشی و ذکاوت تاکتیک تازه ای بکار بست و لشکر مجاهدان را به گروه های کوچ‌تر تقسیم نمود و ضربه‌ي مهلکی به هیمنه‌ی دشمن وارد کردند.

ایتالیایی‌ها در نبرد الرحیبه شکست سختی خوردند بگونه‌ای كه می‌توان گفت کمر لشکرشان شکست و در حد زیادی از وجهه‌ی دولت ایتالیا در سطح بین الملل کاست. از همین‌رو در صدد این بودند تا به هر نحوی آن را جبران کنند. تا اینکه بوسیله جاسوس هایشان مطلع شدند که لشکر مجاهدین که همراه با خانواده و تمام دارایی شان در منطقه عقیره هستند. دولت ایتالیا بعد از طی مسافت دو شبانه روزی و آماده کردن یک لشکر تا دندان مسلح لشکر مجاهدین را از سه طرف محاصره کردند.

وقتی خبر به عمرمختار و همرزمانش رسید فورا در صدد چاره شدند. سریعا با حفر خندق‌هایی برای مخفی شدن مجاهدین ونیز حفر خندق برای مخفی شدن زنان و کودکان و پیرمردان ترفند تاکتیکی جدیدی را پیاده کرد و زنان و فرزندان هر قبیله را پشت سر مجاهدان و مبارزان همان قبیله قرار داد.

با وجود حضور عمر مختار فرمانده این نبرد شیخ حسین الجویفی بود. نبرد سختی درگرفت و دولت ایتالیا مجبور به عقب نشینی و فرار شد.

 

🔹 دستگيري  و  اعدام عمرمختار

ماه اكتبر ۱۹۳۱ بود و عمر مختار عادت داشت همه ساله سری به گروه‌هاي مجاهدين بزند. اين‌بار نيز به همين هدف از الجبل الاخضر براه افتاد، يكصد نفر از مجاهدين همراه وي بودند، هنوز مقداري از راه را نرفته بودند كه شصت نفر از مجاهدين را بازگرداند. دولت ايتاليا از طريق جاسوس هايش مطلع شد كه عمرمختار به همراه سربازانش در منطقه الجريب هستند اين منطقه تماما جنگلي و صعب العبور بود. لشكر ايتاليا منطقه را محاصره و به مجاهدان حمله نمودند.

در اين بين اسب عمر مختار زخمي شد و بر روي عمرمختار افتاد و بعد از كمي درگيري نهايتا اسير شد و تحت تدابير شديد امنيتي به بنغازي منتقل شد. در آنجا هم تغييرات زيادي صورت گرفت به نحوي كه تمام نگهبان‌ها عوض شد. و به هيچ روزنامه يا مجله‌اي اجازه مصاحبه با عمر مختار را ندادند و صدها نفر صحنه اسارت عمر مختار را نظاره‌گر بودند.

گرازياني فرمانده ايتاليايي خودش را به زندان رساند و گفتگوي طولاني‌اي بين اين دو صورت گرفت. طي اين گفتگو گرازياني از او پرسيد: چرا با دولت ايتاليا مي‌جنگيدي؟ پاسخ داد: دينم به من اين امر را كرده است.

گرازياني در كتاب خود به نام «البرقه الهادئه» مي‌نويسد: عمر مختار سخناني تاريخي گفت او گفت: يقينا دستگيري و اسارت من به دست دولت ايتالياي فاشيست در پي تحقق خواسته خداوند بوده است. من اكنون در چنگال دولت اسير هستم اما خداوند سبحان سرنوشت مرا در دست دارد. اينك كه مرا دستگير كرده‌ايد با من هر كاري را كه مي‌خواهيد بكنيد اما بدانيد هرقدر كه فشار سخت بوده ولي هيچگاه من به اين فكر نكردم كه خودم را تسليم شما بكنم. ولي خواست خدا چنين بوده و هيچ چيز نمي‌تواند جلوي خواست او را بگيرد.

گرازياني در جايي ديگر مي‌نويسد: عمرمختار با سايرين فرق مي‌كرد، بي‌شك او پيرمردي متدين بود و هر گز به اصول ديني خودش خيانت نكرد. عمر مختار انساني‌ست كه بايد هميشه بدو احترام گذاشت.

 

نهايتا طي يك محاكمه يك ساعت و پانزده دقيقه‌اي شير صحرا ناعادلانه محكوم به اعدام شد. دولت ايتاليا جمعيت زيادي از زندانيان و پناهندگان در اردوگاه ها را وادار به حضور در صحنه و تماشاي اجراي حكم نمود. نهايتا در روزچهارشنبه ۱۶ عمرمختار اين مجاهد بزرگ در حالي كه آيات زیر را زمزمه می کرد، به دار آويخته شد. يَا أَيَّتُهَا النَّفْسُ الْمُطْمَئِنَّةُ * ارْجِعِي إِلَى رَبِّكِ رَاضِيَةً مَّرْضِيَّةً ‎*‏ فَادْخُلِي فِي عِبَادِي * وَادْخُلِي جَنَّتِي*

و خداوند به دعايي كه هميشه ورد زبان عمر مختار بود مُهر قبوليت زد. او همواره دعا مي‌كرد:‌اللهم اجعل موتي في هذه القضيه المباركه. بارالها مرگم را در مسير همين قضيه قرار بده.

 

💢   گفتاری چند  از عمرمختار:

▪️ دشمنان تنها با  از  بین بردن  معنویت‌مان،  می‌توانند  ما  را شکست بدهند.

▫️  ما هرگز تسلیم نمی‌شویم یا پیروز می‌شویم یا اینکه خواهیم مُرد.

▪️  اگر توپخانه دشمن شمشیرم را بشکند، باطل حقم را نخواهد نتوانست، از بین ببرد.

▫️ ما جنگجویان، پیشتر قسم خورده‌ایم که تمام ما یکی بعد از دیگر کشته شویم اما تسلیم نشویم و یا سلاح را بر زمین نگذارم.

▪️ انگشت سبابه‌ای که در هر نماز بر وحدانیت خداوند گواهی می‌دهد، هر گز کلمه‌ای به ناحق نمی‌نویسد.

 برخی از منابع:

  1. الشیخ الجلیل عمر المختار تالیف دکتر صلابی

۲٫عمرالمختار شهیدالاسلام تالیف محمود محمد اسماعیل

  1. عمر مختار اثر شبلی
  2. دانشنامه جهان اسلام

 

عصمت‌الله پورمحمد تیموری

 

  • نویسنده: عصمت الله پورمحمد تیموری