به خاطر داشته باش که مسجد بازار سود آوری برای آخرت است، چرا که گام برداشتن به سوی آن حکم حسنه، و ماندن در آن حکم رحمت و انتظار کشیدن برای نماز حکم یک نماز را دارد. 1ـ ثواب انتظار کشیدن برای نماز در مسجد: از ابو هریره رضی الله عنه نقل است که […]
به خاطر داشته باش که مسجد بازار سود آوری برای آخرت است، چرا که گام برداشتن به سوی آن حکم حسنه، و ماندن در آن حکم رحمت و انتظار کشیدن برای نماز حکم یک نماز را دارد.
1ـ ثواب انتظار کشیدن برای نماز در مسجد:
از ابو هریره رضی الله عنه نقل است که رسول الله صلی الله علیه و سلم فرمود: «هر یک از شما پیوسته تا زمانی که منتظر نماز دیگر است، در نماز به سر میبرد، و تنها آنچه مانع او شود که به سوی خانوادهاش برود نماز باشد». (متفق علیه)
پسای برادر! در این فضل بزرگ پروردگار تأمل کن، نشستن در گوشهای از خانهی الله معادل ثواب نماز است که البته آن نشستن، موجب اطمینان، آرامش، راحتی، خشوع، سکینه و شادابی جان میگردد!.
کجاست کسی که به دنبال آبادسازی خانههای الله نیست و عاطل و باطل در خانهی خود مینشیند تا زمانی که امام جماعت نزدیک است که نماز را تمام کند، او با سنگینی و سستی وارد مسجد میشود!!.
او کجا و این پاداش بزرگ کجا؟!!
بلکه مؤمن هرگاه در مسجد مینشیند و انتظار نماز را میکشد، فرشتگان الله رحمن بر او درود میفرستند و به جای او برایش طلب رحمت و مغفرت میکنند. کما اینکه رسول الله صلی الله علیه و سلم در این باره فرموده: “فرشتگان تا زمانی که هر یک از شما در مکانی که در آن نماز خوانده اید، هستید و تا وقتی که حدَثی از شما سر نزده، درود میفرستند و میگویند: پروردگارا! او را بیامرز، پروردگارا! بر او رحمت فرست”، (صحیح بخاری).
معاذ بن جبل میگوید: هرکه تصور کند که تنها آن کسی که در مسجد به نماز ایستاده در نماز به سر میبرد، به درک لازم نرسیده است.
سعید بن مسیب میگوید: هرکه در مسجد بنشیند با پروردگارش همنشینی میکند.
آیا کسی که در خانهی خود با ذکر و تدبر و در قرآن و علم آموزی و دعا، با پروردگارش همنشینی میکند، مانند کسی است که در برابر نمایشهای مزخرف و سرگرمیهای سخیف و بیارزش مینشیند؟
سـارت مـشرقة وسـرت
شتان بین مُـشرق ومغرب
خورشید درخشان و تابان به حرکت درآمده و من نیز با آن به راه افتادم، چه بسیار است فاصله طلوع کننده تا غروب کننده.
رسول الله صلی الله علیه و سلم نماز عشاء را تا نصف شب به تأخیر میانداخت، آن هم به خاطر تشویق دیگران به پاداشی که انتظار کشیدن برای نماز دارد.
از انس رضی الله عنه نقل است که رسول الله صلی الله علیه و سلم شبی، نماز عشاء را تا پاسی از شب به تأخیر انداخت سپس بعد از آنکه نماز را خواند به ما رو کرد و فرمود: مردم نماز خواندند و در جایشان نشستند، ولی تا زمانیکه به انتظار نماز نشستهاند، در آن به سر میبرند. (روایت بخاری).
پس برادر! سعی کن زود به مسجد بروی و حتی الإمکان در صف اول سمت راست امام یا پشت سرش یا در نزدیکترین مکان به او بایستی چرا که نماز در نزدیکی امام، پاداش بزرگ و اثر شگفتی بر نمازگزار دارد!.
از ابوهریره نقل است که رسول الله صلی الله علیه و سلم فرمود: «اگر مردم میدانستند که ندا سردادن (اذان) و صف اول چقدر فضیلت دارد، سپس به درک این فضیلت نایل نیایند جز آنکه برای بدست آوردن آن قرعه بیاندازند، بیشک قرعه میانداختند». (متفق علیه).
2ـ ثواب نماز جماعت:
ثواب نماز جماعت بر هیج کسی پوشیده نیست.
رسول الله صلی الله علیه و سلم میفرماید: «نماز جماعت بیست و هفت مرتبه از نماز فرادی برتر است». (روایت بخاری و مسلم).
نمیدانم چگونه مسلمانی در این خیر فراوان کوتاهی میکند و خانهاش را ترجیح میدهد و در آن نماز میخواند، گویی آن مقداری که برای رهایی از دوزخ و ورود به بهشت لازم است برای خود تضمین کرده است.
پسای برادر! مبادا خودت را به اشتباه بیندازی و از این پاداش بزرگ محروم بمانی و نکند تحت تأثیر کسی قرار بگیری که ایمانش ضعیف و دین داریاش سست است و خانهی خود را بر خانهی الله تعالی و هوای نفس را بر اوامر الهی ترجیح میدهد.
از ابوهریره نقل است که رسول الله صلی الله علیه و سلم فرمود: «هیچ نمازی برای منافقان، سنگینتر از نماز صبح و عشاء نیست. اگر میدانستند که این دو چقدر فضیلت دارند، ولو سینه خیز به سوی آنها میآمدند». (روایت بخاری و مسلم).
در صفات منافقان اندیشه کن، نشانهی آنها این است که نسبت به ادای نماز صبح و نماز عشاء سرسنگین هستند، پس مؤمن چگونه برای خود راضی میشود که یکی از صفات نفاق را کسب کند؟ و خود را از پاداش بزرگ محروم سازد.
رسول الله صلی الله علیه و سلم میفرماید: «هر که نماز عشاء را به جماعت بخواند، حکم احیای یک نیمه شب و هرکه نماز عشاء و نماز صبح را به جماعت بخواند، حکم احیای یک شب کامل را خواهد داشت». (روایت ترمذی).
بسیاری از جوانان از رفتن به مسجد، به خاطر ناتوانی یا دوری مسجد و از این قبیل بهانهها عذر میآورند، حال اگر به یک مسابقه ورزشی یا خوشگذارانی در بیابان! دعوت شوند، همچون یک سوار جنگجو عازم آن خواهند شد.
ابن ام مکتوم مؤذن، از رسول الله صلی الله علیه و سلم به خاطر سختی راه منتهی به مسجد سؤال میکند و از حضرت میخواهد که او را معذور دارد و میگوید: ای رسول الله! راه مدینه مملوء از حشرات موذی و جانوران درنده است. رسول الله صلی الله علیه و سلم فرمود: هر گاه اذان را شنیدی «بشتاب به سوی نماز، بشتاب به سوی رستگاری» به سوی مسجد رهسپار شو. (حدیث صحیح )
دیگر اینکه حضور در نماز جماعت از عوامل تقویت ایمان و سرکوبی شیطان است.
از ابودرداء نقل است: از رسول الله صلی الله علیه و سلم شنیدم که میفرمود: «هیچ سه نفری در روستا یا بیابانی وجود ندارد که در میان آنها نماز اقامه نشود، جز آنکه شیطان بر آنها مستولی شده است. پس بر شما باد خواندن نماز به جماعت چرا که گرگ تنها گوسفندان دور افتاده را میدرد»، (صحیح سنن ابی داود).
پس برادر بزرگوار! مراقب باش که مرگ تو را غافلگیر میکند و همه چیز از دستت میرود، در حالی که تو از مساجد رویگردان بودی، به سرگرمیها روی میآوردی، در نمازها کوتاهی میکردی، گاهی نماز میخواندی و گاهی منحرف میشدی! الله عزوجل من و شما را در آنچه موجب محبت و خشنودی اوست توفیق دهد و ما را از آبادگران خانهی خود گرداند.
منبع: برگرفته از کتاب: برادر!مسجد، مشتاق توست، تالیف: ابوالحسن بن محمد الفقیه، ترجمه: محمد جمالزهی.