قرآن کریم میفرماید: «إِنَّ مَعَ العُسرِ یُسرًا * مسلّماً با (هر) سختی آسانی است». به طور کلی، انسانها در طول زندگی خود اوقات خوب و اوقات سخت و دشوار متعددی را تجربه میکنند و به طور طبیعی، وقتی در سختی هستند، با بیشترین تشویشهای روانی مواجه میشوند. پایگاه خبری «Muslim Village»، در مقالهای با اشاره […]
قرآن کریم میفرماید: «إِنَّ مَعَ العُسرِ یُسرًا * مسلّماً با (هر) سختی آسانی است». به طور کلی، انسانها در طول زندگی خود اوقات خوب و اوقات سخت و دشوار متعددی را تجربه میکنند و به طور طبیعی، وقتی در سختی هستند، با بیشترین تشویشهای روانی مواجه میشوند.
پایگاه خبری «Muslim Village»، در مقالهای با اشاره به این مسئله مینویسد: نگاهی به رخدادهای زندگی اعجاز این آیه شریفه را به روشنی نشان میدهد. ما باید بدانیم که هرچقدر با سختی و دشواری مواجه شویم، این سختی و دشواری دیر یا زود پایان خواهد یافت. بنابراین باید صبور بود و به رحمت پروردگار امیدوار. خداوند مهربانترین مهربانان است و از مادر که یکی از مخلوقات اوست، بارها و بارها مهربانتر است.
اگر در شرایط سختی و درماندگی صبور باشیم و از پروردگار طلب استعانت کنیم، خواهیم دید که او ما را هرگز در شرایط سخت تنها نخواهد گذاشت.
شاید تجربه کرده باشیم که در شرایط آسودگی و خوشی، خدا را فراموش کنیم اما باید به یاد داشته باشیم که پروردگاری را که در تاریکترین ساعت زندگی به کمک ما میآید، پس از پایان مصیبت و سختی از یاد نبریم. نباید به هنگام دشواری و سختی به وجود پروردگار و نزدیکی او به خود فکر کنیم اما پس از آرام شدن اوضاع همهچیز دوباره فراموش شود.
حال اگر در کشاکش سختیهای زندگی و در زمانیکه داروی تلخ صبر را تحمل میکنیم، دچار غم و افسردگی شدیم، چه کنیم؟
در ادامه چند توصیه اسلامی در این زمینه ارائه میشود:
1- در هر حالی و در هر شرایطی رو به سوی خدا کنید
به یاد داشته باشید که هیچ چیز اتفاق نمیافتد مگر اینکه خواست خدا باشد و آنچه خواست خداست چیزی جز خیر برای نظام کلی آفرینش نیست. همچنان که باید مراقب خود باشید، به او اطمینان کنید و بدانید که او همیشه با شما است و تنها کسی است که میتواند به شما در سختی کمک کند.
2- سوره مبارکه «ضحی» را تلاوت کنید
بنابر روایات، سوره مبارکه ضحی زمانی بر حضرت محمد(ص) نازل شد که ایشان برای مدتی طولانی وحیای از جانب پروردگار دریافت نکرده بودند و از سوی مردم مکه نیز مورد آزار و اذیت بودند. در این سوره کوتاه، پروردگار جهان سوگند یاد میکند که هرگز او را به حال خود وانگذاشته است.
این سوره کوتاه به زیبایی به انسان همراهی خداوند را یادآوری میکند و به او میآموزد که به زندگی با دیدی وسیعتر نگاه کند و قدردان نعمتهایی باشد که به او داده شده است.
3- نامهای خداوند را ذکر کنید
ذکر نامهای خداوند ضمن آگاهی به معنای آنها، به انسان در پشت سر گذاشتن سختی، ناراحتی و افسردگی کمک میکند. نامهای خداوند یادآور رحمت، بخشندگی، عدالت، قدرت و سرپرستی او بر بندگان است.
4- ذکر «حَسْبُنَا اللّهُ وَنِعْمَ الْوَکِیلُ» را بگویید
این عبارت بخشی از آیه 173 سوره مبارکه آل عمران است که میفرماید «خداوند ما را بس است و او بهترین حامی ما است.»
5- قبل از خروج از خانه با خود بگویید:
«بسم الله، توکلت على الله، لاحول ولا قوة الا بالله: به نام خدا، توکل میکنم بر خدا و هیچ اراده و قدرتی جز برای خدا نیست.»
6- زنگهای استراحت معنوی را در فاصله فعالیتهای روزانه فراموش نکنید
نمازهای پنجگانه را هر روز در وقت آن به جای آورید. از برنامه شلوغ و کارهای بیپایان خود فاصله بگیرید و چند دقیقه تنها با او باشید.
7- به زندگیهایی نگاه کنید که از زندگی شما دشوارتر هستند
نگاهی به زندگی انسانهایی که بیش از شما با مشکلات جسمانی، مالی و روحی مواجه هستند، ما را نسبت به داشتههایمان شاکرتر و قدردانتر خواهد کرد و گاهی به ما یادآوری میکند که مشکلات ما شاید بسیار کوچکتر از آن است که ما فکر میکردیم.
8- به مردم کمک کنید
یکی از بهترین راههای سپاسگزاری از خدا، خدمت به مردم است، بهویژه خدمت به کسانی که از شما شرایط سختتری دارند. بخشیدن و کمک کردن به دیگران هر قدر هم که کوچک باشد، به شما کمک میکند که به مشکلاتتان از زاویهای بهتر نگاه کنید و با دیدن زندگی از بالا بر مشکلات خود راحتتر غلبه کنید.
حضرت محمد(ص) همواره به یاری فقرا و نیازمندان جامعه میشتافتند. کمک به دیگران به شما احساس مثبتی میدهد که غلبه بر مشکلات خودتان را نیز سهل خواهد کرد.
9- روز خود را به زیبایی به پایان برید
در پایان روز، پیش از آنکه به رختخواب بروید، وضو بگیرید و به خدا فکر کنید و محبتها و لطفهای او را به یاد آورید و قدردان باشید.
10- زمزمههای شیطان را به سرعت قطع کنید
شیطان و تلقینات او منبع بسیاری از احساسات منفی ماست. اوست که سبب میشود ما احساس بدبینی داشته باشیم و از خوبی و کار خوب کردن ناامید شویم. هرگاه که این احساسات منفی در مورد خودتان و دیگران به سراغ شما میآیند، بلافاصله آن را متوقف کنید و بگویید «اعوذ بالله من الشیطان الرجیم».
منبع: ایکنا