این امت رسالت بزرگی بر عهده دارد و باید همّ و غم و دغدغهاش امت اسلام و جامعۀ بشری باشد، همانطور که برای جامعه بشری مبعوث شده است. و همانطور که کتاب آسمانیاش قرآن “هدی للناس” برای عموم بشر است، همینطور باید این امت غم بشر را داشته باشد و جایگاه خود را بشناسد و باور کند.
به گزارش انواروب، شیخ محمدعلی امینی، مدیر مجتمع دینی و فرهنگی سلطانالعلماء بندر لنگه و از علمای برجستۀ اهلسنت کشور، دیروز (4 شهریور 1401) در مراسم نماز جمعه خیرآباد سخنرانی کردند. ایشان در ابتدا ضمن عرض سلام و ادب و احترام خدمت نمازگزان بیان داشتند: از حضور در جمع شما و ایراد سخن در این روزِ با برکت خوشحالم. خداوند را شکرگزاری میکنیم که به ما نعمت اسلام، قرآن، رسالت و نعمت امنیت و سلامتی عطا فرموده است. واقعاً نمیدانیم با چه زبان و تعبیری این نعمات را شکرگزار باشیم. از خداوند خاضعانه مسئلت دارم که این احساسها و تعبیرهای ما را به درجۀ قبولیت برساند و فضل و احسانش را از ما دریغ نکند و به قصور و لغزشهایمان مؤاخده نکند و به لطف و کرمش ما را مورد لطفش قرار دهد.
مدیر مدرسۀ سلطان العلماء بندر لنگه بیان داشتند: امت اسلام بهترین امت است. الله متعال میفرماید: «کنتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ» شما (ای پیروان محمّد) بهترین امّتی هستید که به سود انسانها آفریده شدهاید.
این امت رسالت بزرگی بر عهده دارد و باید همّ و غم و دغدغهاش امت اسلام و جامعۀ بشری باشد، همانطور که برای جامعه بشری مبعوث شده است. و همانطور که کتاب آسمانیاش قرآن “هدی للناس” برای عموم بشر است، همینطور باید این امت غم بشر را داشته باشد و جایگاه خود را بشناسد و باور کند.
ایشان فرمودند: خداوند این امت را به سه دسته تقسیم نموده و ما مسلمانان از این سه دسته خارج نیستیم. حال هر کس باید خودش ببیند که جزء کدام دسته هست. چنانکه الله متعال فرموده است: «بل الانسان علی نفسه بصیره و لو القی معاذیره» الله متعال بالاتر از شناخت ما بر ما آگاهی دارد.
خداوند میفرماید: «ثُمَّ أَوْرَثْنَا الْكِتَابَ الَّذِينَ اصْطَفَيْنَا مِنْ عِبَادِنَا فَمِنْهُمْ ظَالِمٌ لِّنَفْسِهِ وَمِنْهُم مُّقْتَصِدٌ وَمِنْهُمْ سَابِقٌ بِالْخَيْرَاتِ بِإِذْنِ اللَّهِ ذَٰلِكَ هُوَ الْفَضْلُ الْكَبِيرُ» (ما کتابهای پیشین را برای ملّتهای گذشته فرستادیم و) سپس کتاب (قرآن) را به بندگان برگزیدهی خود (یعنی امّت محمّدی) عطاء کردیم. برخی از آنان به خویشتن ستم میکنند، و گروهی از ایشان میانهروند، و دستهای از ایشان در پرتو توفیقات الهی در انجام نیکیها پیشتازند. این (سبقت در خیرات) واقعاً فضیلت بزرگی است.
شیخ امینی بیان داشتند: خداوند میفرماید این قرآن را که گُلِ سر سبد همۀ کتابها و رسالتهاست به چه کسانی دادیم؟ این قرآن و کتاب را دادیم به بندگان برگزیده در میان هشت میلیارد انسانی که بر روی زمین زندگی میکنند.
یک گروه بندگان برگزیدۀ خدا هستند. آنها کسانیاند که ایمان به قرآن دارند و آن را پیام الله میدانند، کسانی که برنامۀ زندگی خود را طبق فرمودههای قرآن تنظیم میکنند. این فضل و تکریم خداوند نسبت به این امت است.
برخی از افراد قرآن را درقفسهها، در گوشیها و ماشینها و… می گذارند، اما بهرهای از آن نمیبرند. و حتی برخی حافظ قرآناند، اما نسبت به خود ستمگرند. واجبات و فرایض دینی را که خداوند تاکید کرده باید عمل کنیم، ضایع میکنند.
عزیزان! فرایض را دست کم نگیریم و مهمترین آنها نماز است. نماز، بارزترین نشانه و اصلیترین و نخستین چیزی است که در قیامت از آن سؤال میشود و توحید و عقیدۀ سالم نیز همچنین هستند.
برخی از مفسرین میفرمایند: «فَمِنْهُمْ ظَالِمٌ لِّنَفْسِهِ» اشاره به شرک دارد که برخی از افراد این امت به سمت شرک میروند و کارهایی از قبیل سحر، جادو و… انجام میدهند.
خیلی از واجبات هست که ما متأسفانه آنها را ضایع میکنیم مثل حق همسایه و خویشاوندان، حق والدین، حق همسر، حق اولاد، حق مسلمان و…
ایشان در ادامه فرمودند: با هم تعاون وهمکاری داشته باشیم، تا برای زندگی آخرت و بعد از مرگ پرونده خوبی داشته باشیم. پروندۀ فرایض و محرمات را نگاه کنیم و از کوتاهیها توبه کنیم، چون در آن روز چیزی گم نمیشود و از قلم نمیافتد.
امروز بحمدالله به بر کت مدارس و مساجد و دعوت انسانهای مخلص، چیزی به اسم جهل وجود ندارد. اگر چیزی برای ما نامفهوم بود و از کسی نپرسیم این عذر پذیرفتنی نیست.
علامه امینی بیان داشتند: الله تعالی در ادامۀ آیه میفرماید: «وَمِنْهُم مُّقْتَصِدٌ» گروه دوم گروه میانه هستند. آنان کسانیاند که واجبات خداوند را بجا میآورند، ولی به نوافل اهمیت نمیدهند. واجبات هم مراتب دارند. مثلاً نماز هم مراتبی دارد، نماز اول وقت یا نماز میانه و آخر وقت. نماز با جماعت یک مرتبه دارد و نماز تنهایی مرتبۀ دیگری دارد و جماعت کوچک، منزلتی دارد و جماعت بزرگتر مرتبۀ دیگری دارد و همۀ اینها از نظر مقام و مرتبت با هم متفاوتاند. سنتهای قبلیه و بعدیۀ نماز هم جزء مراتب هستند.
مقتصد به کسی گفته میشود که گاهی در واجبات کوتاهی میکند و باز توبه میکند و کار نیک انجام میدهد، ولی به مستحبات و نوافل کمتر توجه میکند، غافل از اینکه اینها باعث قرب میشوند.
ما همه نیاز به مستحبات و نوافل زیاد داریم. در حدیثی قدسی آمده که یکی از عوامل قرب به خدا، پایبندی به نوافل هست.
شخص مقتصد در باب حرام سعی و تلاش میکند که مبادا مرتکب شود و گاهی مرتکب میشود و بعد پشیمان شده و توبه میکند، ولی از مکروهات دوری نمیجوید.
مفسرین بالاخص حضرت ابودرداء گفتهاند که خداوند به نظر و لطفش اینها را مشمول مغفرت خودش قرار میدهد.
اما گروه سوم که خداوند از آنها یاد کرده «وَمِنْهُمْ سَابِقٌ بِالْخَيْرَاتِ بِإِذْنِ اللَّهِ» اینها پیشتازند و در هر کار خیری پیش قدماند، همواره در پی این هستند که ثواب کسب کنند، در ساخت مساجد و کمک به نیازمندان پیش قدماند و دست خیر دارند. یا به جوانانی که استعداد علم آموزی دارند در تحصیل دانش کمک میکنند و یا اینکه به جوانانی که قصد ازدواج دارند، کمک میکنند. اینها مهریه دختر را کم میکنند و در امر ازدواج آسان میگیرند. اگر عالم است با علمش خدمت می کند و اگر مالدار است با مال و سرمایه.
بحمدالله در این منطقه مردم اهل خیر هستند و تعاون وهمکاری دارند. جامعه باید بگونهای باشد که به سمت خیر مشتاق و راغب باشد. عزیزان بدانیم اگر مال برای رفاه خودمان باشد و دیگران سهمی نداشته باشند، این مال وبال است.
در پایان مولانا عبدالغفار شیخ جامی امام جمعه محترم خیرآباد ضمن تشکر و قدردانی از علامه امینی و اظهار مسرت از حضور ایشان و همچنین حضور مولانا بزرگزاده امام جمعه موقت چابهار، نکاتی چند پیرامون هفته دولت ایراد داشتند.
Monday, 14 July , 2025