مختصری از زندگینامه مولانا ابوالحسن ندوی (رح) علامه سيد ابوالحسن ندوي ، در روز ششم ماه محرّم سال 1332 هجري قمري برابر با 1913ميلادي در دهکده تکيه ، هفتاد کيلو متري لکهنوي هندوستان در خانواده اي مذهبي و دانش دوست و شهيد پرور و اهل مطالعه و قلم ، ديده به جهان […]

 

 

 

مختصری از زندگینامه مولانا ابوالحسن ندوی (رح)

علامه سيد ابوالحسن ندوي ، در روز ششم ماه محرّم سال 1332 هجري قمري برابر با 1913ميلادي در دهکده تکيه ، هفتاد کيلو متري لکهنوي هندوستان در خانواده اي مذهبي و دانش دوست و شهيد پرور و اهل مطالعه و قلم ، ديده به جهان گشود . پدرش علامه عبدالحيّ از دانشمندان بلند پايه واطباي حاذق و نويسندگان چيره دست و صاحب کتاب  «نزهه الخواطر»  در هشت جلد ، ومادرش خير النساء از زنان نويسنده و صاحب کتاب « الدعاء و القدر » مي باشد.

ندوي ، تحصيلات ابتدايي را در زادگاهش لکهنو آغاز نمود و تا سنّ 21-13 سالگي زبان عربي ، انگليسي و فارسي را به خوبي آموخت ؛ ودر سال 1926م . در کنفرانس « ندوه العلماء » که با شرکت علماي بزرگ برگزار گرديد ، به زبان عربي سخنراني کرد. 

پس از اتمام دوره ابتدايي و متوسطه در سال 1927 م وارد دانشگاه لکهنو شد و سپس در سال 1930م براي ادامه تحصيلات عالي عازم لاهور شد ، و زانوي تلمذ را پيش دانشمند بزرگ ، مولانا احمد علي اللهوري خم کرد ، و از آنجا گواهي نامه ي عالي علمي دريافت نمود . او همچنين در دانشگاه ديوبند از محضر مولانا حسين احمد مدني کسب فيض نمود .

وي در سال 1934 در سن 20سالگي در دانشگاه ندوه العلماء لکهنو به تدريس پرداخت و به مدّت ده سال ، مسند درس را زينت بخشيد و در اين مدت با رهبران و مصلحان عصر خود همچون مولانا محمّد زکريا ، مولانا محمد الياس و مولانا انور شاه کشميري آشنا شد و از محضر آنان کسب فيض نمود .

وي از سال 1943 تا 1951 م در سازمان تبليغات اسلامي لکهنو به تدريس قرآن و حديث پرداخت و در سال 1955م از سوي دانشگاه دمشق براي همکاري و تدريس فرا خوانده شد ؛ و به عنوان استاد مهمان مسئوليت را پذيرفت.

 همچنين در سال 1962م از سوي شاه سعودي براي تدريس در دانشگاه اسلامي مدينه منوّره دعوت شد ؛ امّا تدريس هميشگي و قبول کرسي رسمي را نپذيرفت ، بنابراين در سال 1963م بنا به دعوت دانشگاه اسلامي مدينه به عنوان استاد مهمان در آنجا مشغول تدريس گرديد .

استاد ندوي ، آثار و تاٌليفات بسياري نيز دارند که شمار آنها به بيش از سيصد کتاب مي رسد . سرانجام سيدابوالحسن ندوي ، بنيان گذار و رئيس بسياري از دانشگاهها و اکادميهاي علمي و ادبي در سطح جهان ، در مورخه 22 رمضان المبارک اخرين روز سال 1999 ميلادي قبل از نماز جمعه به هنگام تلاوت سوره ي مبارک کهف ، دار فاني را وداع گفت .

روحش شاد و راهش پر رهرو باد .